Α. Ηλιόπουλος: "Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ενήμερος για όλα τα προβλήματα που είχα εντοπίσει"
09/10/2018 13:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Α. Ηλιόπουλος: "Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ενήμερος για όλα τα προβλήματα που είχα εντοπίσει"

Στις πρόσφατες καταγγελίες του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και στην επακόλουθη παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για "εικόνες ντροπής" που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως "όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά" αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

"Εξάντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα" σχολίασε, επίσης, για την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που έδωσε εντολή έρευνας για τη διαχείριση των κονδυλίων στην προϊσταμένη της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Παράλληλα ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν "ενήμερος" για όλα τα προβλήματα που είχε εντοπίσει "με σχετική αλληλογραφία".

"Υπάρχει μια κακοδιαχείριση, είναι σαφέστατη όχι μόνο από τις εικόνες που βλέπετε. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνουμε στις ειδήσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χαίρομαι που οι δικαστικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα θαφτεί, θα βγουν κάποια πράγματα".

Κληθείς να ονοματίσει τα προβλήματα στο μεταναστευτικό ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα τη διαδικασία. "Πολίτες τρίτων χωρών έρχονται και ζητούν προστασία και εμείς δεν τους αντιμετωπίζουμε με ενδεδειγμένο τρόπο. Τα κέντρα στα νησιά δεν έχουν ξεκάθαρη αποστολή. Τι είναι, τι είναι κέντρα φιλοξενίας; κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης;".

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Μόρια ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.500-4.000 ανθρώπους. Τους άλλους 4.000 που θα τους βάλουμε;" προσθέτοντας ότι "βεβαίως" υπάρχει θέμα υποδομών.

Ερωτηθείς για το καθεστώς των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι "εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω το πώς πληρώνονται οι ΜΚΟ. Έχω ζητήσει τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχω πάρει απάντηση".

Πηγή:capital.gr