206 νέοι πρόσφυγες μπήκαν σήμερα από Λέσβο και 340 από Εβρο
24/04/2018 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

206 νέοι πρόσφυγες μπήκαν σήμερα από Λέσβο και 340 από Εβρο

Τον σοκαριστικό ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι προσφυγικές ροές ξανάστην Ελλάδα, περιέγραψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας,εισάγοντας το νομοσχέδιο για εναρμόνιση παροχής ασύλου με τις διατάξεις της ΕΕ. Ο υπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα για εποχιακή απασχόλησης 15.000 προσφύγων-μεταναστών σε αγροτικές εργασίες.

Όπως είπε ο υπουργός ενδεικτικά, σήμερα μπήκαν στην Ελλάδα 340 πρόσφυγες και μετανάστες μόνο από τον Έβρο και άλλοι 206 από την Μυτιλήνη. "Έχουμε αυξητική τάση στα νησιά, ο αριθμός των προσφυγικών ροών αυξάνεται πάλι στο 200 περίπου την ημέρα, αλλά δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε τι να κάνουμε" σημείωσε ο κ. Βίτσας. "Είναι όμως τεράστια η αύξηση εισόδου από τον Έβρο. Εκεί γίνεται η πρώτη καταγραφή , παίρνουν το αίτημα ασύλου και μετακινούνται στην ενδοχώρα στα Κέντρα Φιλοξενίας".

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου χίλια άτομα τα οποία δεν περιμένουν στο φυλάκιο –"εκεί είναι περίπου 300", είπε- αλλά στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν. Ενώ τα Κέντρα Φιλοξενίας "γεμίζουν γρήγορα", όπως είπε προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο τρίμηνο του 2018 μπήκαν από Έβρο 2.700 αιτούντες άσυλο. Ενώ από 54 είσοδοι την ημέρα το 2017, το πρώτο δίμηνο του 2018 μπήκαν 62-66 την ημέρα, αυτό "αυξήθηκε μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα και αυξάνεται στο 200. Πηγαίνουμε πλέον σε αυξητική τάση" είπε και ζήτησε ομόθυμη διάθεση από τα κόμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Βίτσας ζήτησε επίσης να υπάρξει καταδίκη των κομμάτων για τα πρόσφατα επεισόδια κατά προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο.

capital.gr