Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/02/2020 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Προανακριτική - Novartis: Από την κατάθεση Μιωνή στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εκτιμάται ότι φέρνει τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πιο κοντά σε πρόταση για τη διεύρυνση των κατηγοριών, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ούτως ή άλλως η επιτροπή, δια του προέδρου της Βουλής, έχει ήδη ζητήσει τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αναβάθμιση των κατηγοριών.

Η 8ωρη κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, προκάλεσε καταιγισμό διαρροών, για τα λεχθέντα του μάρτυρα, και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, για τις πολιτικές πρωτοβουλίες εξωδικαστικού συμβιβασμού της ιδιωτικής διαφοράς του επιχειρηματία με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Το ενδιαφέρον αύριο εστιάζεται στην κατάθεση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που έχει κληθεί στις 10.00 το πρωί από την προκαταρκτική επιτροπή.

«Το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως…»

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στέκονται στα εξής σημεία της κατάθεσης του Σάμπυ Μιωνή:

* Το 2016, δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς, συζητούσαν με τον επιχειρηματία Μιωνή, για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις.

* Το 2016 το Μέγαρο Μαξίμου ενεπλάκη σε μια ιδιωτική διαφορά, μεταξύ ενός επιχειρηματία, του Μιωνή, και ενός εκδότη, του Φιλιππάκη, συστήνοντας τους να καταλήξουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

* Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, του υποδείχθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, να καλύψει ο επιχειρηματίας και τα δικαστικά έξοδα που είχε καταβάλει ο εκδότης στη δικαστική του διένεξη με τον επιχειρηματία.

* Ο Μιωνής κατήγγειλε ότι η εμπλοκή του σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, από τα «παιδιά του κ. Παπαγγελόπουλου, την Ελένη Τουλουπάκη και τον Χρήστο Ντζούρα, ήταν μέσο για την εκβίαση του».

* Για την εμπλοκή του επιχειρηματία αξιοποιήθηκαν ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου.

* Η εμπλοκή του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Σταύρου Παπασταύρου σε υπόθεση με ξέπλυμα χρήματος, είχε πολιτική στόχευση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς στοχοποιήθηκε ο Παπασταύρου, στοχοποιήθηκε και ο Μιωνή αφού συνεργάζονταν.

* Για όλα τα περιστατικά που παρέθεσε ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, ο Σάμπυ Μιωνής είπε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία κράτησε για να προστατευθεί και θα τα καταθέσει στη δικαιοσύνη, εάν χρειαστεί.

* Δύο φράσεις του Σάμπυ Μιωνή δίνουν το στίγμα της συνολικής του κατάθεσης. «Δημιουργήσανε ιστορίες με δράκους για να μου τα πάρουνε μέσα στο Μαξίμου», είπε ο επιχειρηματίας και προσέθεσε: «Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα, από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Παπαγγελόπουλος: ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω Μιωνή

Οι διαρροές της κατάθεσης του Σάμπυ Μιωνή στην προκαταρκτική επιτροπή οδήγησαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε δήλωση. Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος και την εκδοχή του για τη συνάντησή του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκύπτει ότι:

* Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σε μια από τις συναντήσεις τους, «να βοηθήσει» «για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή»

* Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Μιωνή, μετά από παράκληση του Νίκου Παππά, διότι υπήρχαν «πιέσεις από την Ισραηλινή κυβέρνηση».

* Στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς (σ.σ. Δ. Παπαγγελόπουλος-Νίκος Παππάς), ο επιχειρηματίας ζήτησε να βοηθηθεί σε εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Του κατέστη σαφές ότι αυτό δεν γίνεται.

* Στη συνάντηση με τον Μιωνή, οι υπουργοί σύστησαν στον επιχειρηματία «να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του», με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

* Το 2018 έγινε και άλλη συνάντηση του Μιωνή με τους δύο υπουργούς (Δ. Παπαγγελόπουλο-Ν. Παππά). Στη συνάντηση που έγινε, μετά από παράκληση του επιχειρηματία, παρόντες ήταν επίσης ο νομικός εκπρόσωπος του επιχειρηματία, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, με τον οποίο βρισκόταν σε δικαστική διένεξη, «και άλλοι».

* «στη συνέχεια κάποια στιγμή», ο επιχειρηματίας Μιωνής «έλαβε και επιταγή, ως εγγύηση, για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του», με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: ο Σαμαράς παρενέβη από το 2013 για συμβιβασμό

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική επιτροπή, επισημαίνουν τα εξής σημεία από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή:

* «Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του επιχειρηματία, αποκαλύφθηκε μεσολάβηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου αυτός να έρθει σε συμβιβασμό, το 2013, με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

* Την μεσολάβηση του Αντώνη Σαμαρά για συμβιβασμό με τον επιχειρηματία, είχε ζητήσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.

* Την πρόταση συμβιβασμού μετέφερε, τότε, στον επιχειρηματία ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

* Μετά από τις πρωτοβουλίες Σαμαρά για συμβιβασμό των δύο ιδιωτών, αυτός επετεύχθη, το έτος 2013.

* Το «αδιανόητο», συνεπώς, κατά τον κ. Πέτσα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη, οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη. Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό».

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για "παραδικαστικό"», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Μήνυση Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου και τριών προσώπων από τα ΜΜΕ

Τέσσερα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα αποδίδει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και σε τρία ακόμη πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος τούς καταλογίζει ότι με την επιδίωξη οικονομικού, αλλά και πολιτικού οφέλους, τον εκβίαζαν μέσω συγκεκριμένων δικαστικών ενεργειών σε βάρος του.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον συνήγορο του επιχειρηματία, Πέτρο Πανταζή, την ίδια ώρα που ο εντολέας του ξεκινούσε την κατάθεση του στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και ενώ είχε ήδη προαναγγελθεί σε δεκάδες δημοσιεύματα τόσο η κίνηση του κ. Μιωνή, όσο και ότι ο μηνυτής έχει σοβαρότατα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του βασικού μηνυόμενου πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Πανταζή. πλην του κ. Παπαγγελόπουλου, η μήνυση στρέφεται κατά των Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας "Δημοκρατία" , Αλεξάνδρου Τάρκα, δημοσιογράφου και Γιάννας Παπαδάκου, δημοσιογράφου στους οποίους αποδίδονται τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης («συμμορίας»), της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή «η μήνυση, υποστηρίζεται από πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων» .

Στο δελτίο τύπου του δικηγόρου αναφέρεται: Ο κ. Μιωνής, ο συνέταιρός του 'Αγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος του Σταύρος Παπασταύρου, έγιναν στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη προσπορισμού παρανόμου οικονομικού οφέλους και, παράλληλα, εκμετάλλευσης της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης.

Στα πλαίσια αυτά, δημιουργήθηκαν, σε βάρος τους, σειρά εξωθεσμικών και αντιδικονομικών ενεργειών, όπως η έκδοση παρανόμων ενταλμάτων συλλήψεως, η δημιουργία σειράς ποινικών δικογραφιών και αβασίμων φορολογικών καταλογισμών, που, τελικώς, κατέπεσαν στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Ο κ. Μιωνής, κατήγγειλε την ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα, που έδρασαν "από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους", είμαστε δε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει το κύρος της για άλλη μια φορά και θα δράσει άμεσα, για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».

Ανακοίνωση του Δ. Παπαγγελόπουλου για τη μήνυση του Σ. Μιωνή

«Τον συναντήσαμε με τον κ. Παππά κατόπιν πιέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης. Του διευκρινίσαμε ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Μετά την υποβολή μήνυσης σε βάρος του για σοβαρότατα αδικήματα από τον επιχειρηματία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δίνει διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα που περιγράφει ο κ. Μιωνής στο δικόγραφό του. Αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος πως «έχει την εντύπωση» ότι ο κ. Μιωνής έλαβε επιταγή ως εγγύηση για τη διεύθετηση διαφορών του με εκδότη που σήμερα έχει συμπεριλάβει στη μήνυση που κατέθεσε.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει:

«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική.

Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως Ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Ν.Δ. Γα τον κ. Φιλιππάκη, τον οποίο εγώ πρόσφατα είχα γνωρίσει, να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του.

Πριν από 2 χρόνια πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά μετά από παρακλήσεις πάλι του κ. Μιωνή. Σε αυτήν συμμετείχαν ο κ. Παππάς, εγώ, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και άλλοι.

Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι ο κ. Μιωνής στη συνέχεια, κάποια στιγμή, έλαβε και επιταγή ως εγγύηση για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του με τον κ. Φιλιππάκη.

Πριν από έναν χρόνο ο κ. Μιωνής κατήγγειλε στις αρχές του Ισραήλ τον κ. Βορίδη για εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπό μου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του κ. Μιωνή είχαν υπάρξει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν γίνω υπουργός.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή με είχε παρακαλέσει να τους βοηθήσω και ο κ. Σαμαράς σε μια από τις συναντήσεις μας.

Αυτά προς το παρόν για τον δήθεν εκβιασμό σε βάρος του κ. Μιωνή και για το ήθος του που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς, σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει.

Αυτά προς το παρόν.

Στη συνέχεια θα ασχοληθώ επισταμένως για τον ρόλο και τις σχέσεις του κ. Μιωνή με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου».

Δήλωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στη μήνυση Μιωνή

Δήλωση με την οποία απαντά στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη μήνυση που κατέθεσε εξέδωσε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου η οποία συμπεριλαμβάνεται στο δικόγραφο του επιχειρηματία.

Η δημοσιογράφος κάνει λόγο για «ψέματα, φαντασιώσεις, και ψευδή στοιχεία», και τονίζει: «Για όσα με κατηγορεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, θα λογοδοτήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την οποία θα ζητήσω προστασία απέναντι σε έναν άθλιο συκοφάντη».

Συγκεκριμένα η Γιάννα Παπαδάκου αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση της τα εξής:

«Ο άνθρωπος ο οποίος εξαπάτησε πολλές φορές την ελληνική και τη βρετανική Δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα των αμερικανικών αρχών τα οποία δυστυχώς ήρθαν σε γνώση μου μόλις το Δεκέμβριο του 2019, ο επιχειρηματίας Sabby Mionis ψεύδεται και ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, καταθέτοντας για άλλη μια φορά ψέματα, φαντασιώσεις, και ψευδή στοιχεία. Επιχειρώντας να εξοντώσει κάθε φωνή δημοσιογράφου, που κατήγγειλε την υπαρκτή εμπλοκή του στη λίστα Lagarde, ενάντια σε κάθε έννοια ηθικής και αλήθειας, όργανο και των πολιτικών που συγκαλύπτουν και συγκάλυψαν την παράνομη δράση του και είναι μέντορες της σκευωρίας που επιχειρεί να εμφανίσει, γίνεται δυστυχώς αποδεκτός ως μάρτυρας σε μία υπόθεση που είναι εντελώς άσχετη και με τις αθλιότητες που καταγγέλλει.

Εναντίον του κ Mionis έχω ήδη καταθέσει προ πολλού μήνυση για απάτη της ελληνικής Δικαιοσύνης, με έγγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν τον συκοφάντησα για υπόθεση φοροδιαφυγής (957.00 δολαρίων) που είχε εκεί, αλλά σε βάρος του είχε εκδοθεί και Ομοσπονδιακή Απόφαση Κατάσχεσης (Federal Tax Lien) υπ αριθμ 319327706/29-9-2006 περιουσιακού του στοιχείου στη Μασαχουσέτη. Εκείνος, παρότι τα γνώριζε όλα αυτά, προσέφυγε στη βρετανική Δικαιοσύνη για να με καταδικάσει με ψευδή στοιχεία εξαπατώντας το βρετανό δικαστή με απόκρυψη των ανωτέρω στοιχείων έκανε εκτελεστή την απόφαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξαπατώντας και τα μέλη του Αρείου Πάγου, και μπήκε σαν κλέφτης σπίτι μου, για να μου κατασχέσει τα οικογενειακά μου κειμήλια, βασιζόμενος στα άθλια ψέματα με τα οποία εξέδωσε τις σε βάρος μου καταδικαστικές αποφάσεις.

Επειδή γνωρίζει τη μήνυση, που αποκαλύπτει τα ψέματα του, εξαπέλυσε τον οχετό εναντίον μου σήμερα!

Για όσα με κατηγορεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, θα λογοδοτήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την οποία θα ζητήσω προστασία απέναντι σε έναν άθλιο συκοφάντη.».

Πέτσας: Η κυνική ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού-παρακρατικού κυκλώματος στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα

«Η κυνική ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου, σε συνδυασμό με όσα περιγράφονται στη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για απόπειρα εκβίασης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή, τον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά την επιβεβαίωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Ν. Παππά και τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή και συζητούσαν για «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Παππά να πάρει θέση για τις σημερινές αποκαλύψεις.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης. Καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό»;

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι δήθεν σκευωρία, ειδικά μετά τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων που επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας όσα έχουν πει για δωροδοκία υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί τώρα να πιαστεί από τον κ. Μιωνή», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζουν πως «εφόσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να έχουν απορία για την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της διαμάχης του κ. Μιωνή με γνωστό εκδότη το 2016, κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, τότε μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στον κ. Σαμαρά. Διότι, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «ο κ. Μιωνή παραδέχθηκε πριν από λίγο ότι "το αδιανόητο" κατά τον κ. Πέτσα συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά: ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη». «Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για "παραδικαστικό"», σχολιάζουν.

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει «να ψάχνει δήθεν παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για να διασωθούν» και σημειώνουν πως «οι μόνες παρεμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτές που επιχειρούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛγια τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis μέσα από μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής».

Τσοβόλας: Παράνομες οι διαρροές από την Βουλή για την Novartis. Επιβεβαιώνεται ότι η δίωξη κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, είναι πολιτική

Παράνομες και αποπροσανατολιστικές χαρακτηρίζει τις διαρροές καταθέσεων μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά, όπως σημειώνει σε σχετική δήλωσή του, ότι είναι σαφώς πολιτική η δίωξη κατά του πρώην υπουργού.

Ακόμη, αναφέρει ότι για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου, θα αναγκαστεί να αλλάξει τακτική και να δώσει στην δημοσιότητα ολόκληρες τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα ουσιώδη έγγραφα που βρίσκονται στην δικογραφία, για να ενημερωθεί αντικειμενικά ο ελληνικός λαός.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Τσοβόλα έχει ως εξής:

«Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τις παράνομες και αποπροσανατολιστικές διαρροές καταθέσεων μαρτύρων στην Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Η προκαταρκτική Επιτροπή με τις αυθαίρετες, αποπροσανατολιστικές και παράνομες μεθοδεύσεις των υπευθύνων και με τις απαράδεκτες και παράνομες διαρροές περικοπών καταθέσεων μαρτύρων, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η δίωξη κατά Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, είναι σαφώς πολιτική.

Η πλειοψηφία προσπαθεί, με μάρτυρες που ορισμένοι από αυτούς είναι κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα και άλλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν για παράβαση καθήκοντος και για υπέρβαση εξουσίας, να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη πολιτική δίωξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Επιστρατεύουν επίσης πρόσωπα ως μάρτυρες τα οποία με τις αντιφατικές και προδήλως ψευδείς καταθέσεις τους υποβαθμίζουν το έργο της Επιτροπής.

Αν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρονται για την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού για αυτά που καταθέτουν οι εξεταζόμενοι μάρτυρες, αντί να διαρρέουν παράνομα και αυθαίρετα αποσπάσματα των καταθέσεων, τους καλούμε να δίνουν ολόκληρες τις καταθέσεις τους στη δημοσιότητα, αφού δεν εννοούν να τηρήσουν την μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας.

Καθόσον διαφορετικά οι συνήγοροι υπεράσπισης που σεβαστήκαμε μέχρι σήμερα την μυστικότητα της διαδικασίας, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τακτική και να προβούμε με υπαιτιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στη δημοσιοποίηση ολόκληρων των μαρτυρικών καταθέσεων και των ουσιωδών εγγράφων που βρίσκονται στην δικογραφία, για να ενημερωθεί αντικειμενικά ο ελληνικός λαός και για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Παππάς: Ας μας πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό»

"Οι προστατευμένοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis", αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σε ανάρτηση του στο Twitter.

Προσθέτει ότι "οι κύριοι Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013" και τονίζει: "Ας μας πει ευθέως ο κ.Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ.Σαμαρά για «παραδικαστικό»".

Απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ανάρτηση του Νίκου Παππά

Κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας σε ανάρτηση του Νίκου Παππά αναφέρουν τα εξής: «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, που είναι ο Παππάς; Περιμένουμε την απάντησή του στο ερώτημα: πως είναι δυνατόν δύο Υπουργοί, στο Μέγαρο Μαξίμου, να «συζητούσαν» με επιχειρηματία για τις «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις»;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ