"Μυρίζει" εκλογές η επίσπευση επιλογής νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
14/05/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μυρίζει" εκλογές η επίσπευση επιλογής νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες εντός του Ιουνίου, θέλει να είναι η κυβέρνηση, όπως μαρτυρά η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να εκκινήσει ελαφρά νωρίτερα του συνηθισμένου τη διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Με δεδομένο πως η θητεία του προέδρου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελέα λήγουν στις 30 Ιουνίου , η συνήθης χρονική στιγμή για το ξεκίνημα της διαδικασίας ήταν στα μέσα Ιουνίου ή ακόμα και στον Ιούλιο.

Παραμένει βέβαια άγνωστο αν η συγκυρία της επίσπευσης σχετίζεται με τυχόν ενδεχόμενο προώρων καλπών εντός του Ιουνίου, γι' αυτό και σπεύδει η κυβέρνηση να επιλέξει τώρα νέους επικεφαλής δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση η επίσπευση καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Φροντίζει δηλαδή να είναι έτοιμη μετά τις ευρωεκλογές και με εκλεγμένη την νέα ηγεσία των δικαστηρίων, κάτι που βέβαια αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για κάθε κυβέρνηση (κυρίως όταν μετά τις εκλογές θα βρεθεί στην αντιπολίτευση)

Τα ονόματα

Ήδη μάλιστα ορίστηκαν οι ακροάσεις των υποψηφίων για τις θέσεις και με ταχύτατη διαδικασία, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων για αυτό το λόγο.

Αναλυτικά την Πέμπτη το πρωί η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με υποψήφιους τις Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου κυρία Ειρήνη Καλού και κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη, την Αρεοπαγίτη κυρία Διονυσία Μπιτζούνη και τις Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πλιώτα, κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και κ. Παναγιώτη Καραγιάννη.

Επίσης, την Τετάρτη το πρωί η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου με υποψήφιους τους Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, κυρία Ειρήνη Καλού και κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη και τους Αρεοπαγίτες, κυρία Αρτεμισία Παναγιώτου, κυρία Διονυσία Μπιτζούνη και κ.Γεώργιο Χοϊμέ.

Η διαδικασία για τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα το Αρείου Πάγου που ήδη ξεκίνησε προβλέπει στάδιο ακρόασης των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.

Αυξάνονται κατά 6 οι θέσεις των Εισαγγελέων Εφετών και Πρωτοδικών

Την ίδια ώρα στην αύξηση των οργανικών θέσεων των Εισαγγελέων κατά 6 προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει την αύξηση, κατά έξι θέσεις, των εισαγγελέων και κρίθηκε νόμιμο από το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 82/2019 γνωμοδότησή του .

Έτσι, στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών και Θεσσαλονίκης αυξάνονται κατά μία οι θέσεις των εισαγγελέων Εφετών και ο συνολικός αριθμός των εισαγγελικών λειτουργών στην Αθήνα ανέρχεται πλέον στους 26 και στην Θεσσαλονίκη στους επτά.

Στην Εισαγγελία Εφετών Πατρών και Ναυπλίου αυξάνονται κατά μία οι θέσεις των αντεισαγγελέων με το συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον στην Πάτρα τους οκτώ και στο Ναύπλιο τους τρεις.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιά αυξάνονται κατά μία οι θέσεις των εισαγγελέων και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στην Αθήνα στους 55 και στον Πειραιά στους οκτώ.

Πηγή:capital.gr