Χρέος του Κυριάκου να κηρύξει ανένδοτο κατά της διαπλοκής της κυβέρνησης
27/05/2017 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρέος του Κυριάκου να κηρύξει ανένδοτο κατά της διαπλοκής της κυβέρνησης

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κατακλυσμιαίες οικονομικές, επιχειρηματικές και τραπεζικές εξελίξεις. Τα κόκκινα δάνεια, ύψους σχεδόν 110 δις ευρώ και ο τρόπος που θα ρυθμιστούν, μπορούν να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Μαγαζιά θα κλείσουν, άλλα θα ισχυροποιηθούν, άλλα θα σέρνονται για πολλά χρόνια ακόμη αλλά τουλάχιστον δεν θα βάλουν λουκέτο.

Όμως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν οι τραπεζίτες, αποτελούν ένα «πυρηνικό» όπλο στα χέρια τόσο των τραπεζών όσο και της εκάστοτε κυβέρνησης που εν μέρει ελέγχει το σύστημα.

Διότι μπορεί να υπάρχει η ΤτΕ και να εποπτεύει, αλλά το Μαξίμου έχει πολλά μακριά χέρια για να διαμορφώνει τις εξελίξεις όπως αυτό θέλει. Και δεν εννοούμε μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την επόμενη.

Αν π.χ. σήμερα ο Τσίπρας αποφασίσει να «βολέψει» δικούς του επιχειρηματίες κάνοντάς τους κουρέματα δανείων ή βοηθώντας τους να αρπάξουν κοψοχρονιά κανάλια ή άλλες εταιρείες, κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του. Θα αλλάξει η κυβέρνηση, θα έρθει μία άλλη και θα κάνει ελέγχους, δικαστήρια και ειδικά δικαστήρια για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Καλό το ακαταδίωκτο που ψήφισαν αλλά δεν είναι και οι 10 εντολές γραμμένες σε πέτρα. Αλλάζουν και πολύ εύκολα. Αυτό ως προειδοποίηση σε όσα σκοπεύουν να κάνουν το επόμενο διάστημα με τα μέσα ενημέρωσης. Εκεί όπου παίζεται πολύ χοντρό παιχνίδι, η πρώτη πράξη του οποίου ξεκίνησε με την εξαγορά του 20% του Mega από τον Σαββίδη και αυτό που θα γίνει την Τετάρτη με τον πλειστηριασμό του ΔΟΛ.

Εκεί θα κριθούν πολλά, κυρίως δε θα διαφανεί το σχέδιο που στήθηκε πριν από μερικούς μήνες μεταξύ Παππά – Μπόμπολα και βεβαίως του ρωσοπόντιου επιχειρηματία. Οι συναντήσεις και συναλλαγές των δύο πρώτων ήταν αρκετές, όπως και κάποια σποραδικά ραντεβού του επιχειρηματία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επαφή του επιχειρηματία Μπόμπολα με τον Τσίπρα είχε ξεκινήσει πολύ πριν σε ένα σπίτι Συριζαίου δημοσιογράφου ο οποίος έκανε το… κονέ. Από τότε υπήρξε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκπονήθηκε ένα σχέδιο για το πώς το μιντιακό μαγαζί θα στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς ο Τσίπρας στη δύσκολη στιγμή θα έσωζε τον επιχειρηματία. Ο Τσίπρας γνώριζε ότι ο Μπόμπολας χρωστά πολλά εκατομμύρια, ήτοι τον κρατούσε στο χέρι με κάποια υπόσχεση περί κουρέματος δανείων. Η μέρα εκείνη έφτασε, το αντάλλαγμα ήταν το Έθνος να μετατραπεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και το Mega να δοθεί στον πρόθυμο επιχειρηματία Σαββίδη.

Πριν από δύο μήνες, στα γραφεία του Πήγασου δόθηκαν τα χέρια μεταξύ οικογένειας Μπόμπολα και Σαββίδη και η επιχείρηση «κατάληψη του Mega» ξεκίνησε με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Τώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση. Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα ο Σαββίδης θα πάει να πάρει τον ΔΟΛ για να είναι απόλυτος κυρίαρχος και στο Mega. Δεν θα το κάνει μόνο αν έχει συμφωνήσει με τον Βαρδινογιάννη για αγορά του 33% ή και λιγότερου με μια άλλη μορφή συνεργασίας, του καναλιού. Έτσι από Σεπτέμβριο το νέο Mega θα εκπέμπει με συνταγή του «Πόντιου» αλλά χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα μείνει από τις εφημερίδες του ΔΟΛ και του Πήγασου. Και ο Σαββίδης θα είναι ευχαριστημένος, και οι λοιποί επιχειρηματίες που θα βγάλουν από πάνω τους το βάρος και η κυβέρνηση που θα έχει… ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση με βάση τους κανόνες του Παππά και του Κρέτσου. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση φιλίας που έκανε χθες ο Σαββίδης στους εργαζόμενους του Mega λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι να πληρωθούν οι μισθοί. Θέλει να τους έχει μαζί του και να το παίξει φιλεργατικός και… αριστερός.

Το μεγάλο παιχνίδι, όμως, αφορά και στο τι θα γίνει με τα δάνεια των χρεοκοπημένων μιντιαρχών. Από τον Ψυχάρη θα βγάλουν το κατιτίς τους οι τράπεζες. Θα πουληθούν οι τίτλοι, μερικά ακίνητα, το εξοχικό του άλλοτε ισχυρού εκδότη, αυτοκίνητα κ.λπ. Από τον Μπόμπολα τι θα πάρουν; Το ακίνητο που στεγάζεται η επιχείρηση έχει πουληθεί στον Άκτωρα, ελάχιστα ακίνητα υπάρχουν και μένουν μόνον οι τίτλοι των εφημερίδων.

Δηλαδή οι τράπεζες θα αποφασίσουν να χρεοκοπήσουν το μαγαζί και να πάρουν ψίχουλα αντί να του δώσουν μια ανάσα, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να καταστεί βιώσιμο;

Όχι βέβαια με την παρουσία του νυν ιδιοκτήτη. Όποιος χρωστά στις τράπεζες πάνω από 200 εκατ. δεν μπορεί να έχει λόγο σε καμιά μελλοντική απόφαση. Αντιθέτως, αν υπήρχε κράτος δικαίου θα έπρεπε να έχει πάει φυλακή, να έχουν γίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Κι από τέτοια η οικογένεια δεν στερείται. Αν χρωστάς πρέπει να πληρώσεις κι όχι να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα δικά σου εγκλήματα.

Τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να βγουν δημοσιεύματα που θα αφορούν στο πόρισμα – βόμβα της ΤτΕ κατά του Μπόμπολα. Ένα πόρισμα που υπάρχει στον οικονομικό εισαγγελέα εδώ και μήνες αλλά δεν έχει δοθεί εντολή έρευνας. Όποιος έχει δει αυτό το πόρισμα μιλά για σημεία και τέρατα, πολύ χειρότερα από του ΔΟΛ. Η δικαιοσύνη θα επιληφθεί του θέματος ή θα σέρνεται πίσω από την κυβέρνηση και τις προστασίες που βάζει σε χρεοκοπημένους επιχειρηματίες;

Έκτος της δικαιοσύνης, όμως, η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τη χειρότερη διάπλοκη που γνώρισε ο τόπος από τον Ανδρέα και τον Σημίτη, είναι η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεσκεπάσει τις ραδιουργίες κυβέρνησης – νταβατζήδων. Όμως δεν αρκεί, καθώς τα πληρωμένα τρόλια και δημοσιογραφικά πιστόλια της κυβέρνησης... πυροβολούν ακατάπαυστα. Προσπαθούν να υπερασπιστούν τους ευεργέτες τους διαστρεβλώνοντας καθημερινά την πραγματικότητα.

Είναι χρέος του να δώσει τη μάχη κατά της διαπλοκής του Τσίπρα και της παρέας του μέχρις εσχάτων. Θα πρέπει να τους πολεμήσει στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωριά, στα καφενεία, όπου μπορεί.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να πάρει τον λαό μαζί του και να κάνει τη ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το έπραξε ο πατέρας του το 89’ και τσάκισε το κραταιό τότε ΠΑΣΟΚ. Οφείλει να το κάνει κι ο ίδιος για να απαλλάξει την πατρίδα από την συμμορία που την κυβερνά.