Χωρίς λόγο ύπαρξης οι «νεοδεξιοί»
30/03/2016 18:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς λόγο ύπαρξης οι «νεοδεξιοί»

Πολύπλευρες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη και η απρόσμενα καλή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο το ραντεβού που έκλεισαν Φώφη και Θεοδωράκης για τη δημιουργία ενιαίου κεντροαριστερού συνασπισμού, ενόψει των πολιτικών διεργασιών που θα βγουν τους επόμενους μήνες.

Είναι και οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει στο χώρο της δεξιάς η αναπτέρωση του ηθικού στη Νέα Δημοκρατία. Μετά από μια περίοδο χαλαρότητας και αντιπολιτευτικής τακτικής «λαπά», ο αρχηγός της ΝΔ αποφάσισε να χτυπήσει στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην περιμένει πλέον πότε θα πέσει το ώριμο φρούτο.

Το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες μπορεί να μην έχει τύχη αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία, όμως, δημιουργεί μεγάλη πίεση στις Κ.Ο. των κομμάτων αυτών. Τώρα όλοι ξεγυμνώνονται μπροστά στον ελληνικό λαό. Θα ψηφίσουν τα μέτρα... στα τέσσερα και μετά θα πρέπει να πάνε στις περιφέρειές τους να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους τους. Έχει να πέσει ξύλο και αυγό...

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από μήνες η ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να το τραβήξει στα άκρα, να μην κολλάει σε πιθανότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην αντιμετωπίζεται σαν ένα κόμμα που δεν ξέρει ποια είναι η κατεύθυνσή του.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε όσους του έλεγαν ότι μόνο με καθαρές διαχωριστικές γραμμές δεξιάς – αριστεράς θα μπορέσει να κερδίσει τον κόσμο. Και εν πολλοίς το πέτυχε με την παρουσία του στη Βουλή.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, ο χρόνος που το έκανε αυτό. Να θυμίσουμε ότι όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Antinews ήταν έτοιμοι ορισμένοι δεινόσαυροι της δεξιάς να φτιάξουν κόμμα και να διασπάσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ο «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς» όπως έλεγε και ο Καρατζαφέρης, το «ΕΘΝ.Ο.Σ» όπως είχαν διαρρεύσει, ήταν έτοιμο να δημιουργηθεί και μάλιστα έλεγαν ότι και αρκετοί πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ ήταν έτοιμοι να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα. Ο Μπαλτάκος και η παρέα του ήταν έτοιμοι να ρίξουν τη μαχαιριά στην παράταξη σε μια χρονική στιγμή που περισσότερο από ποτέ προέχει η ενότητα για να φύγουν οι φαύλοι.

Το ερώτημα είναι τώρα αν θα κάνουν την κίνησή τους για την υπερδεξιά παράταξη που ονειρεύονταν και ποια τύχη θα είχε αυτή. Με μια ΝΔ αλλαγμένη και απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα τι θα κάνουν όλοι όσοι ήθελαν τη διάσπασή της; Θα τολμήσουν τώρα που ο κόσμος τη ΝΔ αναθάρρησε ή θα το ξανασκεφτούν;

Όπως έχουμε γράψει το νέο κόμμα προωθούσε και στήριξε ο Κώστας Καραμανλής. Αίφνης, και μετά τη συζήτηση στη Βουλή διέρρευσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικρότησε την παρουσία του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ουσιαστικά έγινε ηγέτης. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, και με δεδομένο ότι μέχρι προχθές τον υπέσκαπτε και ήθελε να ελέγξει το κόμμα μέσω τη δημιουργίας άλλων πολιτικών σχηματισμών, τότε έχουμε στροφή από τον κ. Καραμανλή. Μια στροφή η οποία βεβαίως δε γίνεται επειδή αγάπησε τον Μητσοτάκη ή επειδή θέλει να πάψει να το παίζει ιδιοκτήτης της ΝΔ. Γίνεται εξ ανάγκης διότι αν η ΝΔ καλπάζει προς την εξουσία και διώξει κάποια στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί, καραμανλικοί και μη που ήθελαν τη διάσπαση της παράταξης, θα καταγραφούν ως Εφιάλτες. Έτρεξε να προλάβει τις εξελίξεις ο κ. Καραμανλής για να μην μοιάζει με «απόβλητος» όταν έρθει η ώρα να αναλάβει η ΝΔ την εξουσία. Άραγε όλοι εκείνοι που ονειρεύονταν να γίνουν... κομματάρχες τι θα κάνουν τώρα;

Κι εν πάση περιπτώσει ελπίζουμε να κρατήσει πολύ η ανακωχή στη ΝΔ και το καλό κλίμα. Αν ο Καραμανλής και μια σειρά από βουλευτές προσκείμενοι ή όχι σ' αυτόν είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά και το 2011 και το 2012 και όταν έγινε η ΝΔ κυβέρνηση τώρα δεν θα είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου και δεν θα είχε διαλυθεί η χώρα. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, αλλά τουλάχιστον να μην κάνουν τα ίδια. Ας αφήσουν τη ΝΔ στην ησυχία της όλοι εκείνοι που θέλουν να τη διασπάσουν. Όπως έχουμε ξαναγράψει, μπορεί ο Μητσοτάκης να μην είναι ο... ονειρεμένος ηγέτης της παράταξης αλλά αυτόν επέλεξε ο κόσμος. Μόνο να αλλάξει και να γίνει ο ηγέτης που μπορεί να κυβερνήσει είναι η επιλογή κι όχι να διαλυθεί το κόμμα και να κυβερνά εσαεί ο Τσίπρας.