Τσουνάμι για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί
19/12/2017 12:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσουνάμι για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί

Είδαμε χθες τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά τους επικεφαλής των τραπεζών για να συζητήσουν το θέμα των κόκκινων δανείων. Η μία άποψη είναι ότι έσπευσε να τους παρακαλέσει προκειμένου να μη βγάλουν στο σφυρί καμιά πρώτη κατοικία, λαϊκή, όπως λέει και η αριστερή προπαγάνδα.

Η άλλη άποψη είναι ότι κούνησε το δάκτυλο, τους απείλησε να μην κάνουν πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο εφημερίδας που πρόσκειται στην κυβέρνηση με τίτλο: «Εντολή Τσίπρα στους τραπεζίτες. Μη αγγίξετε κανενός την πρώτη κατοικία».

Αλλά και το κομματικό όργανο, η «Αυγή» έγραψε ότι θα είναι απόλυτη η προστασία της πρώτης κατοικίας γιατί το… απαίτησε ο πρωθυπουργός.

Επικοινωνιακή τακτική για κλάματα. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί ούτε να παρακαλά, ούτε να απειλεί κανέναν τραπεζίτη. Δεν μπορεί να δίνει εντολές αλλά να κυβερνά. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να νομοθετεί όταν οι τραπεζίτες κάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρχει καμιά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που να λύνει όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει; Τολμά η κυβέρνηση να φτιάξει κάποιο νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία ή μήπως έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σε κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε; Η κυβέρνηση Παπανδρέου έφτιαξε έναν νόμο, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη». Με πολλά προβλήματα, με πολλά παράθυρα για μπαταχτσήδες, με κενά και παραλείψεις. Ήταν ένας νόμος, όμως, που έσωσε χιλιάδες Έλληνες που χτυπήθηκαν από την κρίση. Μπορεί να έσωσε και λαμόγια, όμως, πάντα έτσι δεν συμβαίνει; Και η τότε κυβέρνηση και αυτή του Σαμαρά εφάρμοσε το νόμο και καμιά πρώτη κατοικία δεν εκπλειστηριάστηκε.

Ήρθε η αριστερή κυβέρνηση και τι κάνει τώρα; Αφήνει τα πάντα στον αέρα, δεν τολμά να νομοθετήσει, ρίχνει τις ευθύνες στους τραπεζίτες και αυτή προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό της έξω από το κάδρο των ευθυνών.

Όχι, λοιπόν. Το κρίσιμο θέμα της πρώτης κατοικίας αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση κι όχι τις τράπεζες Ο Τσίπρας πρέπει να το λύσει, ειδικά αυτός που έλεγε κάποτε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Άραγε τώρα τι λέει, μπορούμε να το μάθουμε μέσω της κατάθεσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα σώζει τα θύματα της κρίσης και θα πιάνει τους μπαταχτσήδες;

Το να ανοίγει μέτωπο με τους τραπεζίτες ο Τσίπρας το μόνο που κάνει είναι να παίζει επικοινωνιακά, αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Στοχοποιεί τις τράπεζες, όπως κάνει και με τους δικαστές, χωρίς να νοιάζεται αν αυτές θα καταρρεύσουν από τα κόκκινα δάνεια, αν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, αν θα αυξηθούν οι κακοπληρωτές κι αν τα λαμόγια που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν μιας πρωτοφανούς ασυλίας.

H υπόθεση των πλειστηριασμών θα γίνει τσουνάμι για την κυβέρνηση. Μπορεί να μην το έχουν καταλάβει αλλά... θα φάνε ξύλο αν δεν ξυπνήσουν.