Το σύνδρομο του... Θεού
26/12/2017 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σύνδρομο του... Θεού

Πολιτικοί ερωτώνται ποια είναι τα πιο έντονα, τα πιο αξέχαστα ίσως Χριστούγεννα που θυμούνται. Όλοι απαντούν για διάφορα οικογενειακά περιστατικά, για αγάπη, παιδάκια, γυναίκες, γονείς κ.λπ. Ό,τι κάθε σοβαρός άνθρωπος δηλαδή θα μπορούσε να απαντήσει αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Δείτε τι απαντά ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Τα πιο έντονα Χριστούγεννα ήταν εκείνα του 2015. Όπου εγώ και οι συνεργάτες μου, λίγο μετά από τα κάλαντα, πήγαμε στο υπουργείο για να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Για τον υπουργό το πιο σημαντικό γεγονός που θυμάται είναι τότε που πετσόκοψε τις συντάξεις του κόσμου, κύριες κι επικουρικές. Τότε που αποφάσισε επί της ουσίας ότι και το 2019 θα υπάρχουν νέες μειώσεις, έως και 18%. Τότε που πήρε την απόφαση ο ίδιος και ορισμένοι φωστήρες σύμβουλοί του να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα και αυτό να το ονομάσουν «μεταρρύθμιση».

Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις και σαδιστή τον Κατρούγκαλο και όλη την κυβέρνηση αν δεν υπήρχε μια… μικρή λεπτομέρεια. Κι αυτή είναι ότι πιστεύουν βαθιά σ’ αυτό που κάνουν. Ο υπουργός των κατεστραμμένων συνταξιούχων το πιστεύει αυτό που λέει. Για τον μεγαλοϊδεατισμό του είναι φυσιολογική η «μεταρρύθμιση» που έκανε. Είναι το σύνδρομο του Ρομπέν ή του Θεού κατά το οποίο πιστεύει ότι κάνει πάντα καλό κι ότι σώζει τους ανθρώπους, αυτός.

Αν ρωτήσεις τον Τσίπρα για τη μεγάλη του στιγμή ενδεχομένως να σου πει το δημοψήφισμα, αυτό το δημοψήφισμα που κόντεψε να τινάξει την Ελλάδα στον αέρα.

Αν ρωτήσεις τον υπουργό Παιδείας για το δικό του σημαντικό γεγονός ενδεχομένως να σου πει η κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού, ο διωγμός των θρησκευτικών.

Αν ρωτήσεις τον Σκουρλέτη θα σου πει η πώληση της ΔΕΗ ενώ ο Σταθάκης και ο Παπαδημητρίου ενδεχομένως να σου πουν ότι τα πιο έντονα Χριστούγεννα είναι γι’ αυτούς τα φετινά γιατί πάνε να… ξεμπλοκάρουν το Ελληνικό. Οι ίδιοι που έριχναν ανάθεμα στους επενδυτές και που έκαναν τα πάντα για να το καταργήσουν.

Ο δε Καμμένος μπορεί να σου πει ότι κορυφαίο γεγονός της χρονιάς που πέρασε είναι τα όπλα που πήγε να πουλήσει και τα πήρε πίσω.

Είναι το σύνδρομο του Θεού, πιστεύουν ότι οι πράξεις τους σώζουν την Ελλάδα. Έχουν την αίσθηση πως αυτά που κάνουν είναι πατριωτικά, πως οι Έλληνες τους χρωστούν και κάποια στιγμή θα πρέπει να τους στήσουν και άγαλμα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύουν ότι έκαναν κακό, ότι προκάλεσαν ζημιά. Όταν βγαίνει ο Κατρούγκαλος και ανερυθρίαστα μιλά όπως μιλά το κάνει με όλη του την καρδιά και το μυαλό. Όλοι στην κυβέρνηση… Κατρούγκαλοι είναι που έχουν την αίσθηση της αυτοθυσίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει χριστουγεννιάτικο βίντεο με ευχές και λέει:

«Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει από το φόβο στην ψυχραιμία

από την υποτίμηση στην αξιοπρέπεια

από το ανήθικο στην εντιμότητα

από την αντάρα στην κανονικότητα

από το άδειο στο νόημα

από τη λύπη στη χαρά

είναι δίκαιο και μας αξίζει».

Όλα αυτά τα πιστεύει με την καρδιά του. Είναι σίγουρος πως μόνον αυτός έφερε την εντιμότητα, την κανονικότητα, τη χαρά, το νόημα, το δίκαιο. Δεν τους περνά από το μυαλό ότι μπορεί να είναι διαφορετικά διότι δεν έχουν το αίσθημα της ευθύνης, της λογοδοσίας, δεν αισθάνονται πως μπορεί να είναι κι αλλιώς τα πράγματα.

Είναι δυστυχώς ο γυάλινος πύργος που όλοι οι πολιτικοί ζουν. Ο ιδρυματισμός του Μαξίμου και των υπουργείων όπου η εξουσία είναι απρόσωπη και δεν έχει καμιά αίσθηση της κοινωνίας.

Απλά στην περίπτωση της κυβέρνησης της αριστεράς είναι σε πιο έντονο βαθμό γιατί απλά είναι αδίστακτοι και θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία.