Το «ασφαλιστικό Τσίπρα» θα σαρώσει τα πάντα
08/01/2016 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «ασφαλιστικό Τσίπρα» θα σαρώσει τα πάντα

Όπως ήταν αναμενόμενο το ασφαλιστικό θα αποτελούσε το νούμερο ένα θέμα για πολλές ημέρες. Με αντιδράσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανορθόδοξες προσεγγίσεις και ύποπτα παιχνίδια. Όπως π.χ. αυτό που παίχτηκε στο Μαξίμου με τους εργοδότες που τα βρήκαν σε όλα με τον Αλέξη. Και δεν τους λες και αριστερούς όλους αυτούς, το αντίθετο. Τι να έγινε άραγε; Μήπως τους έβαλε κάποιος άλλος να συμφωνήσουν και να βάλουν πλάτη στο Τσίπρα; Γιατί πολύ…. συναίνεση μυρίζει και θυμίζει την αγαστή σχέση Καραμανλή – Τσίπρα, τα τηλέφωνα που είχαν, τον Παυλόπουλο που επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μεϊμαράκη που θα ήθελε συγκυβέρνηση με τον Αλέξη κλπ. Για σκεφτείτε: Ο Κορκίδης, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να αρθρογραφεί στην Αυγή και να προετοιμάζει το έδαφος για συμφωνίες με τους κυβερνώντες;

Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία θα αποκαλύψει όσους έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος εργαζόμενων και συνταξιούχων. Γιατί μην ξεχνάμε. Ο διάλογος γίνεται μόνο με τους εργοδότες.

Όμως, η πικρή αλήθεια είναι μία: Το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου είναι μια κουρελού με δεκάδες τρύπες που όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το χειροτερεύσει. Πρόκειται για ένα μπάλωμα σε μια τεράστια χοάνη που είναι σίγουρο ότι θα σπάσει και δεν θα μείνει τίποτε. Σκεφτείτε μόνο το εξής. Τα βάρη του νέου ασφαλιστικού περνούν από τους νυν συνταξιούχους στους εργαζόμενους που θα βγουν κάποια στιγμή στη σύνταξη. Και που τώρα βλέπουν ότι θα δουλεύουν σκληρά, με μικρούς μισθούς, με υψηλές εισφορές για να πάρουν τελικά μια σύνταξη πείνας, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το σύστημα.

Είναι τόσο πρόχειρη η πρόταση που αποδεικνύεται από το εξής στοιχείο. Η επιβάρυνση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, όσων έχουν «μπλοκάκι» και των αγροτών ουσιαστικά ευνοεί την ανομία. Όλοι αυτοί θα επιλέξουν διαφορετικές μορφές εργασίας ώστε να κρυφτούν από το σύστημα και να μην πληρώνουν εισφορές, ούτε αυτοί, ούτε οι εργοδότες τους. Έτσι κι αλλιώς η υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει η δημόσια ασφάλιση είναι… για τα μπάζα. Τι σημαίνει αυτό;

Το πρώτο ότι οι ίδιοι οι εργοδότες θα προτείνουν «μαύρη» εργασία ή ευέλικτες μορφές εργασίας ώστε να είναι μικρότερο το κόστος.

Το δεύτερο είναι ότι όσο αυξάνονται οι εισφορές τόσο αυξάνονται και οι απολύσεις, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα.

Το τρίτο είναι ότι ειδικά σε τομείς που η εισφοροδιαφυγή έτσι κι αλλιώς αποτελεί… σπορ θα γίνει και της μόδας.

Και το τέταρτο είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προτιμήσουν να μην φαίνονται ως εργαζόμενοι, να πληρώνονται μαύρα, να μοιράζουν τη διαφορά με τον εργοδότη και να πηγαίνουν να κάνουν καμιά ασφάλιση σε ιδιωτική εταιρεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση ουσιαστικά με το νομοσχέδιο πριμοδοτεί τους εργοδότες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και βεβαίως όσους κατ’ επάγγελμα χρησιμοποιούν «μαύρους» εργαζόμενους ή δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.

Όπως και να το πεις η αριστερά στην Ελλάδα έχει.. ευαισθησίες και συμπάθειες. Εκτός κι αν όλα αυτά τα κάνει από ανικανότητα.

Ό,τι κι αν είναι η ουσία που μένει είναι πως το σύστημα σε λίγα χρόνια με τη μεταρρύθμιση του Τσίπρα – Κατρούγκαλου θα έχει ξανά πρόβλημα και θα απαιτηθεί νέος γύρος μέτρων και αιματηρές περικοπές απ’ όσους θα έχουν μείνει όρθιοι.

Πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο πολλοί εκτιμούσαν ότι μία και μοναδική είναι η λύση. Περικοπές οριζοντίως στις συντάξεις για περιορισμό της δαπάνης.

Κάθε χρόνο το κράτος δίνει σχεδόν 30 δις ευρώ για συντάξεις, μια περικοπή 10% θα έδινε στο σύστημα 3 δις. Μια περικοπή 6% θα έδινε 1,8 δις, όσα δηλαδή έχει προβλέψει το τρίτο μνημόνιο.

Ούτε αυξήσεις στις εισφορές, ούτε διάλυση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων συνταξιούχων, ούτε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και βεβαίως ούτε η γκρίνια των δανειστών.

Ένα ποσοστό 6% (ή αυξομειώσεις στο ποσοστό ανάλογα με τη σύνταξη) θα σήμαινε μείον 60 ευρώ για κάποιον που παίρνει 1.000 ευρώ το μήνα. Κακό είναι, επώδυνο είναι, όμως, είναι υποφερτό. Αν δε αυτός που παίρνει 2.500 ευρώ είχε περικοπή 10% και αυτός που παίρνει τα μισά είχε και τη μισή μείωση, ενδεχομένως οι χαμηλές συντάξεις να μην είχαν πληγεί τόσο.

Γιατί δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Απλά γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος, διαχέει το πρόβλημα παντού και προσπαθεί να το παίξει αριστερή… τώρα που νύχτωσε. Εδώ έχουν ακυρώσει κάθε προεκλογική τους υπόσχεση, τι θα πάθαιναν για άλλη μία;

Αντ’ αυτού κάποιοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους (όταν βγουν) 20% και 30%, άλλοι θα δουν μικρότερους μισθούς λόγω των εισφορών, κι άλλοι θα κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τι μισθό παίρνουν. Είναι όλο αυτό το σχέδιο του Τσίπρα εντελώς αντιπαραγωγικό; Είναι αντιαναπτυξιακό και απολύτως εκδικητικό; Είναι θα λέγαμε απολύτως… ΣΥΡΙΖΑ που ό,τι πιάνει γίνεται άνθρακας;

Αυτή είναι η αλήθεια για το ασφαλιστικό του Τσίπρα. Καταστρέφει μια σειρά από ανθρώπους για να μην φανεί ότι μειώνει τις συντάξεις και… γίνει ίδιος με τους άλλους. Για μια ιδεοληψία και εμμονή θα τσακίσει τους πάντες.

Είναι κι αυτό πολιτική, τι να πεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 08/01/2016 11:22:14

  Αγαπητέ αρθρογράφε δεν είναι το πολιτικό κόστος που τους απασχολεί (ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται , ξέρουν ότι είναι στα τάρταρα ..).Το σχέδιο που παρουσίασαν ανοίγει τον δρόμο στη ιδιωτική ασφάλιση.Και το σχέδιο αυτό είναι εισαγόμενο ...Οι Ευρωπαίοι θέλουν διακαώς να αλλάξουν τα γενναιόδωρα κοινωνικά συστήματα τους ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο σε επιχειρηματίες /ασφαλιστές .Όμως εκεί τα κράτη είναι οργανωμένα και λειτουργούν δεν τολμάνε να εισάγουν τέτοια συστήματα ακόμα Στο πειραματόζωο όμως Ελλάς μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα .Είχε προηγηθεί και σε αυτό η δύστυχη Αργεντινη. Το 90-95 δοκιμάστηκαν τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα προγράμματα που περιελάμβαναν :
  1.ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός , νερό , τηλέφωνα
  2.ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (αερομεταφορέας , αεροδρόμια , εταιρεία πετρελαίου κλπ)
  3.κατάργηση των δημόσιων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης .Εν μια νυκτί μπήκαν ιδιώτες ίδρυσαν τις AFJP ανέλαβαν την παροχή συντάξεων ενώ πέρασαν σ΄αυτές όλα τα περιουσικά στοιχεία καθώς και τα αποθεματικά των ταμείων .Βεβαίως αντιλαμβάνεσθε ότι οι συντάξεις μετά από αυτό κυμαίνονταν στα 200 - 350 USD
  Δεν θα ήταν για εμένα έκπληξη αν κάποιοι εγχώριοι "επιχειρηματίες" κατ' ευθείαν απόγονοι του λήσταρχου Νταβέλη (υπάρχουν πολλοί) ονειρεύονται να περάσουν στα χέρια τους οι περιουσίες των ταμείων , τις οποίες οι άχρηστες κομματικές διοικήσεις τους δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν προς όφελος των συνταξιούχων δεκαετίες τώρα . Αλήθεια τι έγινε με την πτωχεύσασα ΑΣΠΙΣ και τα λεφτά των ασφαλισμένων ? Τα ταμεία ρευστό δεν έχουν έχουν όμως περιουσίες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια . Αλλά αυτά προϋποθέτουν αληθινούς managers με ήθος και γνώση και όχι το κάθε λιγούρικο κομματόσκυλο που έμπαινε επικεφαλής

 2. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 08/01/2016 16:33:49

  Θεωρώ σκόπιμο να προσθέσω στο προηγούμενο σχόλιο μου μερικά ακόμα στοιχεία τα οποία δείχνουν εκπληκτικές αντιστοιχίες μεταξύ της κατάστασης στη Αργεντινή και της δικιάς μας για να ξέρουμε τι μας περιμένει :
  1. Η ανωτέρω νεοφιλελεύθερη πολιτική των ετών 90-95 εφαρμόσθηκε από τους Περονιστές ( ΠΑΣΟΚ εις τα καθ ήμας) .
  2. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύ άσχημη κυρίως λόγω του ότι είχαν υιοθετήσει ένα σκληρό νόμισμα (USD) , plan de convertibilidad , με εμπνευστή τον D.Cavallo πρώην στέλεχος του ΔΝΤ! Το σκληρό νόμισμα σχεδόν εκμηδένισε την εγχώρια παραγωγή .Θυμάμαι ότι όλα τα είδη ήταν εισαγόμενα από ΗΠΑ από πετσετούλες κουζίνας μέχρι ηλεκτρικές συσκευές .Ηταν πλεον ασύμφορο να αγοράζεις αργεντίνικα προϊόντα .Ηταν πιο ακριβά. Στο τέλος όλα τα εργοστάσια έκλεισαν με αποτέλεσμα εκρηκτική άνοδο της ανεργίας
  3. Σ΄αυτή την κατάσταση παραλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η Union Civica Radical (τηρουμένων των αναλογιών η ΝΔ εις τα καθ΄ημάς) στα χέρια της οποίας έσκασε η χρεοκοπία του 2001 .
  4. Η USR εξαερώθηκε , πολιτικά δεν υφίσταται πλεον , ακολούθησε ακυβερνησία και χάος ενώ το μόνο που γνώρισε άνθηση ήταν η διασπορά ναρκωτικών από τα πιο φθηνά και γι αυτό επικίνδυνα μέχρι τα πιο ακριβά .
  5. Στη απελπισία του ο κόσμος στρέφεται στη αριστερή πτέρυγα των περονιστών (N.Kirshner kai Cristina K ) Η τελευταία λέγεται ότι είχε δράσει στις τάξεις των Montoneros (αναρχικοί , η δράση των οποίων οδήγησε στην δικτατορία του 1973)
  6.Η διακυβέρνηση των Nestor kai Cristina Kirshner σταθεροποίησε προς τα κάτω την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα .Η τελευταία παρέδωσε πριν ένα μήνα την διακυβέρνηση της χώρας στον F Macri (γόνος οικογένειας επιχειρηματιών ) και όλοι εύχονται να μην αποδειχθεί ένας Berlusconi .
  7.Ωστόσο αυτό που δεν σταμάτησε , αντίθετα γνωρίζει τεράστια "άνθηση" , είναι η παραγωγή , εμπορία /διακίνηση ναρκωτικών.Υπάρχουν πλεον πολλά χημικά εργαστήρια , λειτουργούν λαθραία , που παράγουν ναρκωτικά ευρύτατης κατανάλωσης με βάση την εφεδρίνη και τα παράγωγά της .Πριν λίγες ημέρες απεκαλύφθη ότι στελέχη υψηλόβαθμα της προηγούμενης διακυβέρνησης εμπλέκονται στο εν λόγω κύκλωμα .
  Μετά μην απορεί κανείς γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά .Η μπάφα είναι αποτελεσματική ......
  Φοβάμαι ότι αν δεν μας ταράξει κάτι , αυτό είναι το μέλλον της χώρας μας .Εχει δοκιμασθεί και έχει επιτύχει (για τους εμπνευστές του )

 3. George N avatar
  George N 09/01/2016 08:06:13

  Το ασφαλιστικό ήταν το ψηφοθηρικό παιχνιδάκι που τίναξε την χώρα στον αέρα. Μια πορεία 200 χρόνων που αναιρούσε την μεσαιωνική ρήξη του Ελληνισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν το πρώτο θύμα με την Ελλάδα να μεταφέρετε σε χρόνο dt από τον πυρήνα της ΕΖ στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής. Με πάγωμα αμυντικών δαπανών (για να μην μειωθούν οι συντάξεις!) είναι σαφές και το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Θα αμφισβητηθεί και η ίδια η ιδέα για το βιώσιμο του νεοελληνικού κράτους τουλάχιστον στα σημερινά του όρια αλλά και το αν ενιαίο κράτος είναι προτιμότερο από μια σειρά από κρατίδια.
  Το θέμα δεν ήταν ποτέ λίγα ή πολλά δις. Το θέμα ήταν ηθικό και για αυτό αναγκαστικά έχει συνέπειες που ξεπερνούν κάθε οικονομοτεχνική προσέγγιση. Μια ολόκληρη γενιά θεώρησε σωστό μόνο μέσα σε 12 χρόνια να προσθέσει 200 δις χρέος ψηφίζοντας την υπερχρέωση των παιδιών της, μη αρκούμενη στον μεγαλύτερο φόρο στην εργασία (εισφορές) στην Ευρώπη. Μη αρκούμενη στις εισφορές δηλαδή.
  Η ανηθικότητα οδηγεί στο να αντικρίζεται η πραγματικότητα αντεστραμμένα. Η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη ζητά να αυξηθεί κι άλλο ο φόρος στην εργασία! Ταυτόχρονα θεωρεί ότι το να δίνει το διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις (18%) από τους ανταγωνιστές της (Κύπρος, Ανατολική Ευρώπη, Τουρκία) είναι συμβατό με οικονομική ανάπτυξη! Μια οικονομία με 9 γκολ από τα αποδυτήρια μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι δηλαδή. And pigs fly...
  Το πόσο αντεστραμμένη είναι η εικόνα φαίνεται και από το επιχείρημα ότι οι συνταξιούχοι συντηρούν άνεργα παιδιά και τις οικογένειές τους. Πρώτα τα καταδικάζουν στην ανεργία με αυτές τις εισφορές και μετά τα...ταΐζουν. Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω μέλι! Η ιδέα ότι η φυσική τάξη των πραγμάτων είναι τα παιδιά να βοηθούν τους υπερήλικες γονείς τους δεν τους περνά καν από το μυαλό. Η ηθική σήψη σε όλο της το μεγαλείο.
  Αυτός είναι και ο λόγος που λογικά ασύμβατα μοιάζουν νορμάλ. Ακούει ο άλλος ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι από 25-65 παίρνουν συντάξεις γήρατος και μάλιστα 50% μεγαλύτερες από τους υπερήλικες συνταξιούχους και νομίζει ότι του είπες καλημέρα. Ότι αυτό οδηγεί στο να μην δίνονται χρήματα στα νοσοκομεία, στο να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που αρνείται δίχτυ ασφαλείας στους κατοίκους της (μέχρι και στο μνημόνιο έχει μπει σαν υποχρέωση!) και σε κοιτάει με το απλανές βλέμμα της αγελάδας. Έναν φόβο μόνο έχει, μήπως και ξημερώσει η μέρα που η συνέχιση αυτού του συστήματος δεν είναι δυνατή. Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να ήταν...

 4. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 09/01/2016 20:38:42

  @George N , το ότι το ασφαλιστικό υπήρξε το ψηφοθηρικό παιχνιδάκι των τελευταίων 30 χρόνων είναι η μισή αλήθεια . Η άλλη μισή και πολύ πικρή δυστυχώς είναι ότι δεν υπήρξε κανένας σεβασμός στις εισφορές των ασφαλισμένων . Σε ποια χώρα του δυτικού κόσμου τα αποθεματικά των ταμείων κατατίθενται στις τράπεζες άτοκα ? Εχετε υπόψη σας με πόση προσοχή γίνονται οι επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε χώρες που υπάρχει λογοδοσία? Σε εμάς έγιναν θαλασσοδάνεια για "επιχειρηματίες" που αφού φουντάρισαν τις "επιχειρήσεις" τους βρέθηκαν με φουσκωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία ...Και η έλλειψη σεβασμού στους ασφαλισμένους συνεχίσθηκε και συνεχίζεται και σήμερα με την απροκάλυπτη ανοχή και ατιμωρισία στην ειφοροδιαφυγή .Ακόμα και εν ενεργεία βουλευτές με προηγούμενη "επιχειρηματική" δραστηριότητα (ο Καραγκιόζης επιχειρηματίας ) είναι γνωστοί στη πιάτσα ότι δεν πλήρωναν τις εισφορές των υπαλλήλων τους . Και βεβαίως σήμερα είναι λάβροι με το ασφαλιστικό σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα . Οι ίδιοι προφανώς θεωρούν ότι δεν έχουν καμμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και απλώς κουνάνε το δάχτυλο θρασύτατα .
  Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ουσιαστική έλλειψη ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ .Αν υπήρχε και είχαν δημευθεί οι περιουσίες όλων αυτών που διαχειρίστηκαν με τρόπο χυδαίο χρήματα που δεν τους ανήκαν και που έκλεψαν την ασφάλεια των υπαλλήλων τους να είστε σίγουρος ότι η άκρη θα είχε βρεθεί .Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχαν συνταξιούχοι 25 ετών όπως αναφέρετε γιατί και αυτό συνιστά κακοδιαχείριση των ταμείων=κλοπή των εισφορών των υπολοίπων εργαζομένων . Εγώ δεν θέλω κανέναν από αυτούς στην φυλακή γιατί δεν θέλω με τους φόρους μου να τους συντηρώ σε σουϊτες στον Κορυδαλλό .Θέλω όμως να τους δω στον άσσο ...Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν εδώ .Συμβαίνουν σε κάποιες χώρες "χαζές" με πουριτανική ηθική Προτεσταντική ...

 5. George N avatar
  George N 10/01/2016 08:31:34

  @Ελενα Κανελλοπούλου Προφανώς και υπήρξαν αυτά που λέτε που όμως να μου επιτρέψετε δεν κάνουν την διαφορά. Το σύστημα είναι αναδιανεμητικό, όχι κεφαλαιοποιητικό. Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι εισφορές δεν πάνε για να κτίσουν την σύνταξη αυτού που τις δίνει αλλά για να καλύψουν τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων. Φυσικά για να υπάρχει κίνητρο και να πληρώνονται εισφορές αυτό δεν ομολογείται αλλά υπάρχει υποτίθεται και μαθηματικός τύπος που τα συνδέει αλλά όπως ανακαλύπτουν πλέον οι παραμυθιασμένοι, τώρα υπάρχει, αύριο δεν). Θα πάρεις την σύνταξη που μπορεί να δώσει η οικονομία όταν γίνεις συνταξιούχος και πέραν αυτού ουδέν. Δεν έχει κάποια σχέση επομένως η σύνταξη που θα πάρει κάποιος με τις εισφορές του. Για αυτό και δεν μιλάμε για άξια λόγου αποθεματικά. Αυτή είναι η βασική ιδέα ενός συστήματος που έχει εγκαταλειφθεί παντού πλην της Ελλάδας για προφανείς λόγους. Και επίσης προφανώς και καθόλου τυχαία σχεδόν καμία πολιτική δύναμη δεν θέλει να το αλλάξει. Σε αναγνώριση πάντως αυτών που λέτε το κράτος έδωσε και δίνει χρήματα στο ασφαλιστικό. Πόσα όμως έπρεπε να δώσει? 200 δις σε μόνο 12 χρόνια? Απλή αριθμητική (κοιτάξτε πόσες είναι οι εισφορές και ποιο μικρό ποσοστό τους πήγαινε σε αποθεματικά για να δείτε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση) Ήταν απλά ένα επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η ληστεία μιας γενιάς στα παιδιά της. Δεν μπορούσε βλέπετε να το ομολογήσει καν στον εαυτό της και έψαχνε για παραμύθια (προφανώς με κάποιο κόκκο αλήθειας αλλιώς δεν θα γινόντουσαν πιστευτά) ώστε να καθησυχάσει την συνείδησή της. Το ίδιο έγινε και με το PSI όπου υποτίθεται ότι το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο λόγω αυτού. Πάλι απλή αριθμητική δείχνει ότι τα...αποθεματικά που χάθηκαν (τα έφαγε το δημόσιο δηλαδή) αρκούσαν μόνο για συντάξεις 4 μηνών. 11 δις χαμένα αποθεματικά με 30 δις που είναι το μειωμένο λόγω μνημονίων κόστος του σημερινού ασφαλιστικού. Ακόμα πιο καθαρά φαίνεται στα επικουρικά όπου δόθηκαν τριπλάσια και τετραπλάσια ποσά σε σχέση με τις εισφορές. Το αποτέλεσμα το βλέπετε...Το παραμύθι είναι γενικότερο, εδώ αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δίνει χρήματα από τα δικά της έσοδα για τόκους και δάνεια όταν ένα απλό κοίταγμα στον ορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

 6. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 10/01/2016 13:33:04

  @ George N Συμφωνώ μαζί σας ότι σε μια οικονομία δυτικού τύπου το σύστημα δεν έπρεπε ποτέ να είναι αναδιανεμητικό . Δεν με ρώτησαν όταν με τις δικές μου εισφορές χρηματοδότησαν συντάξεις σε παλινοστήσαντες , "αντιστασιακούς" , άγαμες θυγατέρες και σε κάθε "μη προνομιούχο" Ελληνα όπως έλεγε και ο αλήστου μνήμης "μέγας" ηγέτης - απατεών κλπ . Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά ούτε καθεστώτων υπαρκτού σοσιαλισμού .Είναι καθαρή κλοπή .Μετακύλισαν στην πλάτη των συνεπών ασφαλισμένων το κόστος της εκλογικής τους πελατείας .Μέρος όμως της εν λόγω πελατείας υπήρξαν και οι "επιχειρηματίες" της αρπαχτής...μέχρι που φθάσαμε και στα θρυλικά swaps των "κουμπάρων" Μια αηδιαστική κατάσταση που μόνο τις χειρότερες χώρες της Λ.Αμερικής θυμίζει Γι αυτό μιλάω συνέχεια για την ανάγκη συστήματος ελέγχου , πραγματικού , ουσιαστικού και λογοδοσίας .Αν υπήρχε αυτό το σύστημα ποιος διοικητής Ταμείου θα τολμούσε να συναινέσει σε τέτοιες προτάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης , γνωρίζοντας ότι αύριο θα ήταν στον
  δρόμο .Μερικά "θύματα " θα υπήρχαν για παραδειγματισμό και μετά θα συνετίζονταν οι υπόλοιποι .Εννοείται ότι αυτό προϋποθέτει και στοιχειωδώς ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης , η οποία δυστυχώς έδώ είναι μέρος του προβλήματος με την πλήρη εξάρτησή της από το πολιτικό σύστημα .Σε τελική κατάληξη όλα πάσχουν γιατί νοσεί η δημοκρατία μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.