Τι Παρίσι, τι Φαρμακονήσι
18/11/2015 16:30
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι Παρίσι, τι Φαρμακονήσι

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, με βάση το οποίο ζητεί στρατιωτική βοήθεια - συνδρομή από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, για να απαντήσει στρατιωτικά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.


Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει το βαθμό διαφάνειας και δημοκρατίας με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί; Επειδή όπως συνάγεται από τον ευρωπαϊκό Τύπο ουδείς, εκτός από έναν στενό κύκλο πολιτικών και γραφειοκρατών, είχε ιδέα για το εν λόγω άρθρο και τις προβλέψεις του. Τώρα το άκουσαν.

Αμνηστεύεται έτσι και ο εγχώριος κ. Χρυσοχοΐδης, ο όποιος δήλωσε ότι για το Μνημόνιο δεν είχε ιδέα τι ψήφιζε καθώς δεν είχε προλάβει να το διαβάσει. Ομολογώντας δηλαδή ότι ψήφιζε "στο γάμο του Καραγκιόζη".

Μετά από τη γαλλική πρωτοβουλία, ο ορισμός "Ευρωγραφειοκρατία" δεν απηχεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες καθορίζονται οι ζωές και οι τύχες των ευρωπαϊκών πληθυσμών. Μάλλον ομιλούμε για "Ευρωιερατείο" φαραωνικής περιόδου. Ποιος, πότε, με ποια μορφή διαβούλευσης ενημέρωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς για τις δεσμεύσεις που αναλάμβαναν οι κυβερνήσεις τους;

Αλλά πάμε στο προκείμενο. Η ΕΕ αποφάσισε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας, παραβλέποντας τις επιμέρους ευθύνες της. Ότι ήταν ο Σαρκοζί μαζί με τον Κάμερον, που ξεκίνησαν την επίθεση κατά του Καντάφι, με γνώμονα αποκλειστικά τα συμφέροντα της BP και της Total. Ότι από την δράση αυτή πλημμύρισε η Ευρώπη από Υποσαχάριους Αφρικανούς. Ότι ήταν η Γαλλία, η οποία τώρα τρέχει στον Πούτιν για να έχει κάποιο λόγο στα της "μετα-Συρίας", βασικός συνεργός στο εμπάργκο κατά του Άσαντ οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του και στην ενδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους.

Με λίγα λόγια η ΕΕ συστρατεύθηκε με τη Γαλλία απροϋπόθετα. Με πνεύμα αλληλεγγύης προς αυτόν από την "οικογένεια" που εβλήθη.

Ωραία λοιπόν. Όλοι για έναν. Αφού η «βοήθεια και συνδρομή» στην περίπτωση «ένοπλης επίθεσης» σε μια χώρα-μέλος ισχύει για τη Γαλλία, προφανώς ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Να ζητήσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός την ενεργοποίηση του Άρθρου 42. Στρατιωτική βοήθεια από τις χώρες της ΕΕ για τις ένοπλές επιθέσεις και προσβολές που δέχεται η Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος από ένα κράτος-μη μέλος της ΕΕ. Την Τουρκία. Η οποία με πολεμικά αεροπλάνα και πλοία παραβιάζει συστηματικά τη χωρική επικράτεια της Ελλάδος σε αέρα και θάλασσα.

Για να δούμε, εκτός από το Δουβλίνο ΙΙ, εκτός από την εκβιαστική πίεση για ελληνοτουρκικές περιπολίες, την de facto δηλαδή κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, εκτός από την πίεση για άνοιγμα του φράχτη και μετατροπή της Θράκης σε no man's land, όπου οι ασιατικές ορδές θα ελέγχονται και θα επιλέγονται από τις χώρες της ΕΕ εκείνοι που θα προωθηθούν περαιτέρω, ενώ οι άλλοι θα μάς μείνουν αμανάτι μετατρέποντας, πάλι de facto, μια ελληνική επικράτεια σε μουσουλμανική, τί μπορούμε να περιμένουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kromanos avatar
  kromanos 18/11/2015 17:44:51

  ..κλασική υπόθεση για να τη λύσει ο αλέξης..
  http://wp.me/p5N5EW-ed

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/11/2015 08:50:09

  Το άρθρο αυτό μπήκε στη συνθήκη μετά από μεγάλη ελληνική προσπάθεια και γαλλική βοήθεια.
  Η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.Ζήτησε αυτό γιατί είναι η μόνη χώρα εκτός από την Ελλάδα που επιθυμεί την ύπαρξη ευρωστρατού αυτόνομου από το ΝΑΤΟ.
  Η γκρίνια δεν ωφελεί.Υπάρχει μία διεθνής σύγκρουση στην οποία μέλος της ΕΕ ζητάει την αλληλεγγύη άλλων μελών,η Ρωσία είναι σύμμαχος και ο εχθρός,το ISIS έχει σχέσεις με την Τουρκία.
  Άλλη παρόμοια περίπτωση που να ταιριάζει με όλα τα ελληνικά συμφέροντα για να μετέχει η Ελλάδα σε εκστρατεία δεν θα βρεθεί.Αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
  Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε και βούληση.Μάλλον ούτε και κράτος.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 19/11/2015 14:33:25

   Η Γαλλία δεν ήθελε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για να μη λάβει η, όποια, στρατιωτική επέμβαση στα μάτια των Αράβων χαρακτήρα Σταυροφορίας. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον, στην κατάσταση που βρίσκεται, να συμμετάσχει στρατιωτικά σε εκστρατεία κατά τους ΙΣΙΣ, γενόμενη σήμερα, αδύναμη ούσα, στόχος του ΙΣΙΣ, όπως έγιναν Ρωσσία, Γαλλία, Γερμανία. Και η Δύση, δεν έχει στραφεί ευθέως κατά της Τουρκίας ως ουσιαστικού ιδρυτή και συμμάχου του ΙΣΙΣ. Ανοιχτά ο διοικητής της ΜΙΤ Φιντάν καλεί τη Δύση να "αποδεχθεί ότι το ΙΣΙΣ είναι μια πραγματικότητα". Και η Δύση το βουλώνει. Η Ελλάδα έχει μόνο ένα συμφέρον, και αυτό είναι και προς όφελος όλης της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, να κλείσει ΔΥΝΑΜΙΚΑ τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και να διαφυλάξει το απαραβίαστό τους από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ.

   Στο έχω ξαναπεί, αλλού η προπαγάνδα σε όφελος ξένων συμφερόντων και σε βάρος των ελληνικών. Και απάντησε στο γιατί η Δύση και η ΕΕ δεν συμπαραστέκεται στρατιωτικά, όπως αντίστοιχα στη Γαλλία, στην Ελλάδα απέναντι στις πολεμικές παραβιάσεις των Τούρκων. Για να μην κάνεις πάλι τον Κινέζο, δες αμερικανικά δημοσιεύματα που μιλούν για τον "επί 40 χρόνια ακήρυκτο πόλεμο πάνω από το Αιγαίο".

 3. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 19/11/2015 12:16:41

  ....Με λίγα λόγια η ΕΕ συστρατεύθηκε με τη Γαλλία απροϋπόθετα. Με πνεύμα αλληλεγγύης προς αυτόν από την "οικογένεια" που εβλήθη.....

  Όχι ακριβώς .Η Γερμανία είπε ότι δεν θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις και δια στόματος Σταϊνμάγιερ δήλωσε "Είσαστε αρκετοί , δεν έχει νόημα να προστεθούμε και εμείς !!!"
  Το μέλλον θα δείξει γιατί η Γερμανία ξεχώρισε τον εαυτό της .Ας μην σπεύσει παρακαλώ κανείς να ερμηνεύσει τη στάση αυτή ως ενδειξη ενοχών και θρησκοληπτικό παραλήρημα της "θεούσας" κ. Μέρκελ γιατί θα υποτιμήσει την νοημοσύνη μας .Παίκτες τέτοιου βεληνεκούς στη παγκόσμια σκακιέρα δεν μπορεί (δεν τους επιτρέπουν ) να άγονται και να φέρονται από συναισθήματα και νεανικά / οικογενειακά τραύματα .Η κάθε κίνηση είναι ψυχρά και σε βάθος μελετημένη...

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 19/11/2015 14:05:26

  Όλη η ΕΕ στοιχήθηκε πίσω από τη Γαλλία. Βέβαια, και αυτό είναι γνωστό από το ρεπορτάζ, γι' αυτό δεν αναφέρεται στο άρθρο, ορισμένοι απλά εξεδήλωσαν πρόθεση "ηθικής συμπαράστασης" και όχι άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής. Άλλωστε και το Παρίσι αυτό επεδίωκε, την ομόθυμη συμπαράσταση απέναντί του, δεν περίμενε τη στρατιωτική συνδρομή των Λεττονών για να κηρύξει πόλεμο στο ΙΣΙΣ. Η Γερμανία μετά τον Β' ΠΠ αποφεύγει σαν το διάβολο το λιβάνι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή οπουδήποτε. Ιράκ, Ουκρανία, ελάχιστα στο Αφγανιστάν. Η παρουσία της Βερμαχτ σε ξένα εδάφη, ακόμα και σε ειρηνευτικές αποστολές, ανασκαλεύει μνήμες τις οποίες η Γερμανία θέλει να αποφύγει πάση θυσία - είναι και μεγάλος εξαγωγεύς, μην ξεχνάς.

 5. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 19/11/2015 15:28:34

  @ Προφήτη , μακάρι να είναι αυτός μόνο ο λόγος . Αναγνωρίζω ότι έχω γίνει πολύ δύσπιστη και προς πάσα κατεύθυνση ....

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/11/2015 16:37:20

  @ Προφήτης

  Ποιά είναι τα "ξένα συμφέροντα" τα οποία υπονοείς;Τα γαλλικά;
  Κανείς δεν πρόκειται να τα βάλει με την Τουρκία για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή την υφαλοκρηπίδα διότι είναι σημαντικός εταίρος όλων.
  Το άρθρο πάντως μπήκε στη συνθήκη μετά από ελληνικές και γαλλικές προσπάθειες γιατί για όλα τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δεν χρειάζεται στρατιωτικό σκέλος της ένωσης αφού αρκεί το ΝΑΤΟ.
  Δεν διαφωνούμε στην ανάγκη να κλείσουν τα σύνορα.Για το επί πλέον όμως εάν δεν θέλεις να μετέχεις σε εκστρατεία που καλεί η Γαλλία με βάση το άρθρο αλληλεγγύης της ΕΕ στην οποία είναι σύμφωνη η Ρωσία και αντίθετη η Τουρκία καλύτερα να δηλώσεις ότι δεν θα μετέχεις ποτέ και πουθενά γιατί άλλη περίπτωση τόσο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα δεν θα βρεις.Μην περιμένεις να κηρύξει κάποιος πόλεμο στην Τουρκία για να δηλώσεις συμμετοχή.
  Η συμμετοχή μπορεί να πάρει πολλές μορφές και όχι αποστολή στρατού αναγκαστικά που άλλωστε δεν στέλνει κανείς.Μπορεί να διατεθούν λιμάνια και αεροδρόμια και η βάση της Πάφου στην Κύπρο που είναι ανενεργή κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας για να απογειώνονται αεροπλάνα.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 19/11/2015 17:27:32

  Να μην λες άλλα πριν, άλλα τώρα, άλλα ύστερα. Μίλησες για στρατιωτική εκστρατεία. Αυτό σημαίνει συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, επιλεγμένων ή όχι, π.χ. καταδρομέων ή αεροσκαφών. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα να ρισκάρει τέτοιες δράσεις διότι τυχόν επιθέσεις στην Αθήνα ή αλλού στην ελληνική επικράτεια, τέτοιες όπως ο τελευταίες στο Παρίσι, υπάρχει κίνδυνος να διαλύσουν τη χώρα. Η Γαλλία τις αντιμετωπίζει, και με κρίση είναι ακόμα πανίσχυρο, ηγεμονικό κράτος. Δεν μπορεί επίσης η Ελλάδα διότι έχει ακήρυκτους πολέμους με όλους τους γείτονες της από θρασείς εδαφικές διεκδικήσεις τους (και η Βουλγαρία, απλά δεν μιλάει ακόμα). Και δεν έχει για όλα αυτά την παραμικρή συμπαράσταση από συμμάχους και εταίρους, βεβαίως έχει διαπράξει τεράστια λάθη στο διπλωματικό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τα λοιπά όλοι είναι υπέρ της έμπρακτης συνδρομής στη Γαλλία, με κάθε μέσο που είναι εθνικά εφικτό. Αλλά αδυνατείς να υποδείξεις, έστω να σκιαγραφήσεις ένα ΑΠΤΟ για την Ελλάδα όφελος από την εμπλοκή, όχι αερολογίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.