Θέλετε μείωση των φόρων; Βάλτε Χ στο ερωτηματολόγιο...
30/06/2016 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλετε μείωση των φόρων; Βάλτε Χ στο ερωτηματολόγιο...

Με ενδιαφέρον είδαμε στα e-mail μας και στα κινητά μας το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους πολίτες. Τους καλεί να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, μέσω διαδικτύου και με τις απαντήσεις τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Το μήνυμά του προς τον κόσμο είναι χαρακτηριστικό:

«Φίλες και φίλοι,

Στις 15 Ιουνίου ξεκινήσαμε τη διαβούλευση για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ. Οι ομάδες εργασίας εργάζονται εντατικά για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων, ωστόσο θεωρώ απαραίτητη τη δική σας συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής μας πρότασης».

Έχει λοιπόν καμιά 20αριά ερωτήσεις όπου ο πολίτης, σαν να γράφει διαγώνισμα πολλαπλών επιλογών καλείται να απαντήσει μεταξύ άλλων ποιοι φόροι πρέπει να μειωθούν, τι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν, πώς θα βελτιωθεί η λειτουργία της δικαιοσύνης, αν ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί και άλλα πολλά.

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για πρωτότυπο πολιτικό μάρκετινγκ. Σαν και αυτά που έκανε ο Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχική δημοκρατία και άλλες τέτοιες ρηξικέλευθες... ανακοινώσεις που βεβαίως έμειναν στα χαρτιά.

Είναι πολύ εύκολο να πιστεύει ένα κόμμα ότι απευθυνόμενο κυρίως στους νέους που μπορούν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, θα τους κάνει κοινωνούς του κυβερνητικού του σχεδίου. Είναι εύκολο για όσους δεν έχουν και πολύ σχέση με την κοινωνία να εκτιμούν ότι ο κόσμος τσιμπάει εύκολα και νομίζει ότι με το να βάλει ένα Χ στα κουτάκια των ερωτήσεων, θα είναι συμμέτοχος στη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος.

Να μας επιτρέψετε όμως πέρα από ένα φθηνό, σχεδόν τζάμπα, επικοινωνιακό κόλπο, δεν έχει καμιά ουσία. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα ο λαός της ζήτησε να κάνει.

Αλλά και τι νόημα έχει να λένε οι πολίτες ποιος φόρος πρέπει να μειωθεί κι αν πρέπει να απολυθεί κόσμος, να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες ή να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις;

Δηλαδή μπορεί ο πολίτης να απαντήσει αντικειμενικά σε θέματα που είναι δουλειά των πολιτικών; Αν ήταν να παίρνει αποφάσεις ο κόσμος τότε τι να τις κάνουμε τις κυβερνήσεις; Να τις καταργήσουμε, μαζί και τη Βουλή να γλιτώσουμε και το κόστος της Δημοκρατίας.

Όχι, αυτή η ιδιότυπη διαδικτυακή «λαϊκή συνέλευση» δεν μπορεί να βοηθήσει, όσο κι αν σε επικοινωνιακό επίπεδο κάνει «γκελ», τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες.

Και δεν θα βοηθήσει διότι δουλειά του κόσμου είναι να επιλέγει τους ικανότερους, οι οποίοι με το πρόγραμμα τους αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίζει αφού διαβάσει το πρόγραμμα που φτιάχνουν ειδικοί οι οποίοι ξέρουν όλα τα δεδομένα.

Και στο κάτω – κάτω, αν είναι να πάμε σε συμμετοχική δημοκρατία τότε γιατί να μην κάνουμε κι από ένα… δημοψήφισμα για κάθε νόμο που έρχεται στη Βουλή;

Όχι, το πρόγραμμα των κομμάτων δεν είναι προπό και λότο να το συμπληρώνεις, ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα από τυχερά παιχνίδια. Η ΝΔ οφείλει να στρωθεί και να καταθέσει ένα πιστό και αληθινό πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας κι όχι να ζητά τη βοήθεια του… κοινού.