Τα γέλια των…γελοίων
02/10/2016 14:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα γέλια των…γελοίων

O Γκι Φέρχοφσταντ περιέγραψε στο βιβλίο του με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό που είναι η κυβέρνηση. Τους είχε δει στην πρώτη θέση αεροπλάνου στις 24 Απριλίου του 2015 όταν και επέστρεφαν στην Αθήνα από κάποια σύνοδο στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου πιο εύθυμη παρέα Ελλήνων», είπε για τον πρωθυπουργό και τους.. Βαρουφάκηδες, την ώρα που η χώρα διαλυόταν». Και όπως λέει επίσης, «έκαναν πλάκα συνέχεια και ξεκαρδίζονταν στα γέλια. Δεν έδιναν καθόλου την εντύπωση ότι ανησυχούσαν για κάτι…»

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι η περίοδος Βαρουφάκη και λίγο πριν ο Τσίπρας τον «αδειάσει» κι αυτόν και βάλει διαπραγματευτή τον Τσακαλώτο. Είναι η περίοδος που αποτελεί την απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής που έφεραν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Εν πάση περιπτώση αυτή η παρέα επέζησε, συνεχίζει να κάνει χαβαλέ λέγοντας ότι κυβερνά, συνεχίζει να προκαλεί με την αδιαφορία και την ασχετοσύνη της, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πατρίδα μας.

Την εποχή του γέλιου μπήκαν οι βάσεις για τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος. Περί τα 40 δις ευρώ κόστισαν στην Ελλάδα τα γέλια των…γελοίων. Μόνο στις τράπεζες καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε μια έξοδος από την κρίση αν δεν σταματούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει.

Κι όμως, η παρέα των γελωτοποιών συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Το καραβάνι προχωρά παρά το γεγονός ότι έχουν συμβεί τόσα τραγικά. Το ότι ο Ερντογάν διεκδικεί το μισό Αιγαίο δεν είναι προς προβληματισμό. Το γεγονός ότι ακόμη και οι Αλβανοί και Σκοπιανοί έχουν καταλάβει πως είμαστε ξέφραγο αμπέλι, δεν απασχολεί ιδιαίτερα.

Το ότι το προσφυγικό κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπαρουταποθήκη της Ελλάδας, απασχολεί μόνον όσους υφίστανται το πρόβλημα, δηλαδή τα νησιά. Το ότι η οικονομία είναι περισσότερο εύθραυστη όσο ποτέ, δεν είναι και προς θάνατο. Ούτε ότι ξεχνάμε το θέμα του χρέους για άλλα δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σύντομα θα «επικοινωνήσει» μια… βραχυπρόθεσμη αναφορά στο θέμα από πλευράς Ευρωπαίων.

Το ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και γίναμε… Ναμίμπια στην ανταγωνιστικότητα δεν έχει μεγάλη σημασία για την πλειοψηφία που σιωπά. Η παρέα των γλεντζέδων που ξεκίνησε ως παρέα της Αίγινας και συνεχίζει να κυβερνά ως μαφία του Μαξίμου, συνεχίζει. Και γι’ αυτό έχουμε όλοι μας σοβαρές ευθύνες. Επιτρέψαμε όλοι μαζί να κυριαρχήσει ο λαϊκισμός της σοβαρότητας. Διότι την περίοδο 2012-2014 μπορεί να έγιναν πολύ σοβαρά λάθη, όμως, υπήρχε η αίσθηση ότι δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες των πολιτών.

Τώρα, δύο χρόνια μετά το περιστατικό που περιγράφει ο Φέρχοφσταντ, μπορεί να μη γελάνε πολύ στην κυβέρνηση, αφού τους έχουν πάρει αμπάριζα τα προβλήματα, κλαίει, όμως, ο ελληνικός λαός. Αυτός που τους έφερε τώρα τους βρίζει. Για τα εθνικά θέματα, για την οικονομία, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, για τη δουλειά που… δεν έγινε στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδυτών.

Ως πότε όμως θα αφήνουμε το καραβάνι του Πολάκη να προχωρά θυμίζοντας μπουλούκι ατάκτων; Τουλάχιστον το 2015 γελούσαν γιατί είχαν πλήρη άγνοια των κανόνων αλλά και των συνεπειών από τις πράξεις τους. Σήμερα που η κατάσταση είναι πιο δραματική από ποτέ γιατί τους αφήνουμε να ασελγούν πάνω από το… πτώμα της χώρας, ένα πτώμα που οι ίδιοι δημιούργησαν;