Τα φρικιά... του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ομπάμα
15/11/2016 16:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα φρικιά... του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ομπάμα

Είναι από τις ειδήσεις που τις διαβάζεις και γελάς, αλλά γελάς για να μην κλάψεις για το πώς κατάντησε η χώρα και ποιοι κρατούν τις τύχες στα χέρια της.

Στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, το κομματικό όργανό του, δηλαδή στην Αυγή δημοσιεύεται μια έρευνα υπό την επιστημονική επίβλεψη του Χρ. Βερναρδάκη. Είναι αυτός που κάποτε ήταν δημοσκόπος και δεν προέβλεπε ούτε ένα… νούμερο στο λόττο. Η έρευνα λοιπόν σε 5.000 άτομα καταγράφει «το μωσαϊκό των ιδεολογικών απόψεων και καταγωγών των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σαφή αριστερή αξιακή τοποθέτησή τους στα σύγχρονα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας». Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα οι Συριζαίοι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Πόσο ο ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός των μελών επαληθεύεται από όσα πιστεύουν για πιο ειδικά πολιτικά θέματα (ουσιαστικά κατά πόσο εμφανίζουν “συνέπεια”, απαντώντας σε πιο ειδικά ερωτήματα). Η έρευνα, λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει -τουλάχιστον μερικώς- συσχέτιση μεταξύ των δύο (ιδεολογική τοποθέτηση και άποψη για ειδικά θέματα). Για παράδειγμα, το 27,31% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι κομμουνιστές (οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια οργανωμένης ζωής από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και αυτοπροσδιορίζονται ως οι πιο αριστεροί στην κλίμακα 1 έως 7), έδωσαν ριζοσπαστικότερες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολιτικής κουλτούρας που αφορούν οικονομικά ζητήματα και μη (μετανάστευση, κυνισμός κ.ά).

Στην κλίμακα αυτή, οι σοσιαλιστές αναδείχθηκαν στη δεύτερη θέση (μετά από τους κομμουνιστές), αν και οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές είχαν καταταχθεί στη δεύτερη θέση βάσει της ερώτησή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης, οι κομμουνιστές παρουσιάζουν σχετικά μεγάλο βαθμό συνοχής, με το 83,7% αυτών να διαφωνεί με την άποψη πως «η ταξική ανάλυση είναι πλέον ξεπερασμένη, το βασικό θέμα στις μέρες μας είναι πώς θα έρθει η ανάπτυξη». Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ότι οι κομμουνιστές είναι και οι πιο κινηματικοί, με δεύτερους τους αντιεξουσιαστές.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ομάδα μελών η οποία αξιακά δεν θα ήταν λογικό να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απορρίπτει όλα τα μαρξιστικά θέσφατα και τα ταυτοτικά στοιχεία της Αριστεράς και παρ’ όλα αυτά συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτοί άνθρωποι ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να είναι μέλη του.

Είναι προφανές ότι αυτή η ομάδα δεν έχει συνοχή όμως ο κυριότερος παράγοντας εγγύτητας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «οι πολιτικές λιτότητας μπορούν να ανατραπούν εάν οι λαοί της Ευρώπης παλέψουν.

Κάποιοι από αυτούς είναι διεθνιστές, άλλοι πατριώτες, άλλοι φιλελεύθεροι υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν ότι η οικονομία δεν λειτουργεί καλύτερα όσο λιγότερο παρεμβαίνει το κράτος.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι τα παλιά μέλη του κόμματος (εγγεγραμμένοι μέχρι 12/2012) δεν εμφανίζουν σχεδόν καμία αξιακή διαφορά με τα νέα μέλη (από τον 1/2012) αν και αυτοπροσδιορίζονται διαφορετικά.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ενημέρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ:

Πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες επιλέγει το 39,61%, τοπικές εφημερίδες το 6,92% (για όσους μένουν στην επαρχία αυτό το ποσοστό αλλάζει ελάχιστα στο 7,2%), γενικής ύλης περιοδικά το 3,88% και επιστημονικά και ειδικά περιοδικά το 12,33%. Επίσης, το 38,51% επιλέγει το ραδιόφωνο και το 29,90% την τηλεόραση. Τέλος, το 74,32% επιλέγει ενημερωτικά sites και το 45,86% τα social media. Μόλις το 8,02% ενημερώνεται από το φιλικό του και οικογενειακό του περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τα λεγόμενα “κομματικά” μέσα το 19,85% των μελών επιλέγει καθημερινά για την ενημέρωσή του την “Αυγή”. Το 40,12% των μελών ενημερώνεται από το avgi.gr, το 57,26% από το left.gr, το 53,55% ενημερώνεται από το Κόκκινο, το 16,81% ενημερώνεται από το syriza.gr και το 14,53% ενημερώνεται από sites ή social media των Οργανώσεων Μελών.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, κυρίες και κύριοι, βρίσκονται στο Μαξίμου, στα υπουργεία, στον κρατικό μηχανισμό, στα μέσα ενημέρωσης. Οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί, οι διεθνιστές, οι αντιμνημονιακοί, τα φρικιά και ό,τι… εναλλακτικό υπάρχει στον τόπο αυτό κυβερνά τη χώρα. Συριζαίοι που ούτε που ξέρουν τι είναι, που πατάνε και που βρίσκονται, κι όμως, σήμερα υποδέχονται έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη. Αυτοί που παίζουν με τις τύχες της πατρίδας, κάνουν και έρευνα… αυτοπροσδιορισμού. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Μια ερώτηση δεν έγινε στην έρευνα: Πόσο άχρηστοι είναι...