Συνεχίζουν το δούλεμα με την Πρωτομαγιά... τα συντρόφια
27/04/2017 21:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζουν το δούλεμα με την Πρωτομαγιά... τα συντρόφια

Διαβάστε την παρακάτω ανακοίνωση και θα καταλάβετε ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι αριστεροί. Δεν πρόκειται για ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που μας καλεί να... πάμε σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Είναι ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ που μας μιλά για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για τους αγώνες που δίνει ο Τσίπρας, για τη σαρωτική επικράτηση του «Όχι» αλλά και για τη θετική έκβαση που έχουν οι αγώνες της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κουβέντα για τη νέα λαίλαπα στις συντάξεις, ούτε λέξη για τα νέα μνημόνια του Αλέξη, ούτε μια συγγνώμη για την καταστροφή που προκάλεσε.

Και βεβαίως αυτό που κάθε χρόνο μας λέει η Κουμουνδούρου: Να βγούμε στους δρόμους, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Και καλά, εμείς που δεν είμαστε Συριζαίοι να βγούμε, οι Συριζαίοι που κυβερνούν ενάντια σε ποιους θα διαμαρτυρηθούν; Θα βρίσουν τον Τσίπρα, τον Κατρούγκαλο, τον Τσακαλώτο ή την Αχτσιόγλου; Θα πετάξουν λεμόνια στο υπουργείο Οικονομικών και στο Εργασίας;

Θα βγάλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την πολιτική της αριστερής κυβέρνησης; Ή μήπως τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα ηγηθούν μιας νέας κινητοποίησης... μπαχαλάκηδων; Όλα τα παραπάνω ουδέποτε θα γίνουν. Γιατί όλοι αυτοί είναι καλοβολεμένοι σε κόμμα και κυβέρνηση και βγάζουν ανακοινώσεις – μπαρούφες για να δηλώσουν την ύπαρξή τους.

Διαβάστε για να καταλάβετε πόσο μας δουλεύουν οι τύποι:

131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι.

Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχουν τη δυνατότητα για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλους, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να διαλύσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με στόχο τη βίαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελός τους, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Αύξηση ωρών εργασίας, πλήρης ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών, περιορισμός των δικαιωμάτων σε περίπτωση απόλυσης, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Στη χώρα μας η επίθεση των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ με την αρωγή του πολιτικού προσωπικού τους - από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες - απέκτησε ιδιαίτερη ένταση και αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού για τη διάλυση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός απάντησε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα . Μάχη που, στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση, μάχη που συνεχίζεται.

Όμως, οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις ειδικά στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Όπως μας υπενθυμίζει η Εργατική Πρωτομαγιά, οι μάχες κερδίζονται από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους, αφήνουν στην άκρη απαξιωμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και παλεύουν με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.