Στρατηγική νίκης για τη ΝΔ...
24/08/2016 07:00
Του Θανάση Κ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρατηγική νίκης για τη ΝΔ...

Εν όψει ΔΕΘ, τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία της αντιπαράθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, όπου θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να αντιστρέψει το πολύ κακό κλίμα σε βάρος του. Που οι άνθρωποί του δεν μπορούν κυριολεκτικά να πάνε ούτε στα χωριά τους, ούτε να κυκλοφορήσουν στις γειτονιές...

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Οφείλει να χαράξει στρατηγική νίκης κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Και "στρατηγική νίκης" σημαίνει αυτή τη στιγμή δύο πράγματα:

Πρώτον, να αποκτήσει δημοσκοπική "δυναμική" απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί μέχρι τώρα έχει δημοσκοπική υπεροχή - και μάλιστα ("ηπίως") διευρυνόμενη. Όμως, δεν έχει ακόμα "δυναμική"...

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει δημοσκοπικά! Η ΝΔ δεν καταφέρνει να προσελκύσει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος απ' όσους εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ! Κι αυτό είναι το κύριο ζητούμενο από δω και μπρος.

Δεύτερον, να αποτρέψει οριστικά, όλα τα απεγνωσμένα τεχνάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, να διασπάσει ή να αποδυναμώσει την ενότητα της ΝΔ (π.χ. υπόθεση Γεωργίου).

Όμως, αν η ΝΔ επιτύχει το πρώτο (αν αποκτήσει "δυναμική") σχεδόν "αυτόματα" λύνεται και το δεύτερο. Όταν ένα κόμμα κερδίζει στην κοινωνία, πολύ δύσκολα μπορούν να το "διασπάσουν". Άρα η ΝΔ έχει να κάνει δύο πράγματα - το εξής ένα: Να μετατρέψει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (που είναι μη αντιστρεπτή πλέον) σε σαφή "δυναμική" για την ίδια.

Για να αποκτήσει "δυναμική", λοιπόν, η ΝΔ πρέπει να κάνει τα εξής:

--Πρώτον να εξασφαλίσει την επιστροφή δικών της παραδοσιακών ψηφοφόρων που πήγαν κατευθείαν στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και δεν επέστρεψαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτοί είναι γύρω στις 300-360 χιλιάδες. (5-6% καθαρές απώλειες ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015).

Δεύτερον, να εξασφαλίσει την επιστροφή των δικών της ψηφοφόρων που την είχαν στηρίξει τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν πήγαν καθόλου να ψηφίσουν τον Σεπτέμβριο, απογοητευμένοι από τα μηνύματα "συνεργασίας" με τον... "ψευταράκο Τσίπρα"! Αυτοί είναι γύρω στις 270 χιλιάδες.

Πράγματι, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς, η ΝΔ έχασε 200 χιλιάδες ψηφοφόρους! 70 χιλιάδες και πλέον επέστρεψαν από το "Ποτάμι" κι άλλα μικρότερα κόμματα, γιατί φοβούνταν πια τον Τσίπρα. Άρα το Σεπτέμβριο του 2015, η ΝΔ έχασε προς "αποχή", 200 χιλιάδες (καθαρές απώλειες από τον Ιανουάριο) + 70 χιλιάδες (καθαρά κέρδη από μικρότερα κόμματα)= 270 χιλιάδες!

Να σημειωθεί ότι την ίδια εποχή (Σεπτέμβριο του 2015) ο Τσίπρας έχασε 320 χιλιάδες ψηφοφόρους σε σχέση με οκτώ μήνες νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια κόμματος σε ψήφους μέσα σε οκτώ μήνες! Αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους (γύρω στις 170 χιλιάδες) έκαναν κι αυτοί "αποχή" (ενώ το μικρότερο, γύρω στις 150 χιλιάδες, ψήφισαν ΛΑΕ).

Να σημειωθεί ακόμα (για να έχουμε βάση σύγκρισης) πως ο Σαμαράς ανάμεσα στις εκλογές που νίκησε (τον Ιούνιο του 2012) και τις εκλογές που έχασε(τον Ιανουάριο του 2015) έχασε σκάρτες 107 χιλιάδες! Δηλαδή ο Σαμαράς μέσα σε δυόμιση χρόνια (30 μήνες) έχασε το ένα τρίτο απ' όσους έχασε ο Τσίπρας μέσα σε σκάρτους οκτώ μήνες!

Ή αλλιώς, ο Σαμαράς είχε τις μικρότερες απώλειες που έχει υποστεί ποτέ κόμμα που άσκησε την εξουσία(και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες), ενώ ο Τσίπρας είχε τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί ποτέ κόμμα που μόλις πήρε την εξουσία!

Αυτή η βάση υπολογισμού είναι πολύ "σώφρων" και "ρεαλιστική" αφετηρία για να κάνει τους εκλογικούς της σχεδιασμούς η ΝΔ. Γιατί ξεκινά από μια αντικειμενικά στέρεη εκτίμηση της δυνητικής επιρροής της, με βάση τα πιο πρόσφατα (μόλις περσινά) εκλογικά αποτελέσματα και την ολοφάνερη έκτοτε μεταστροφή του κλίματος σε βάρος του αντιπάλου της.

Άρα ο Κυριάκος έχει μια άμεση "δεξαμενή ψηφοφόρων" που μπορούν σχετικά εύκολα να κερδηθούν πίσω, συνολικού μεγέθους 600 με 630 χιλιάδες.

Αυτοί είναι ψήφοι που μπορούν να κερδηθούν με:

--Την πιο μαχητική γραμμή που υιοθέτησε ήδη ο Κυριάκος (να φύγει ο Τσίπρας - καμία συνεργασία μαζί του) που επαναπατρίζει τους "απέχοντες" του περασμένου Σεπτεμβρίου,

--και τη γραμμή της δικαίωσης Σαμαρά (που επαναφέρει αρκετούς από εκείνους τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που ψήφισαν Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 και τώρα το έχουν... σκυλομετανιώσει!).

Το πρώτο (γραμμή "ρήξης" - όχι "συνεργασίας" - με τον Τσίπρα) το έχει υιοθετήσει ήδη! Απλά να το συνεχίσει και να το εντείνει. Γιατί τελευταία φαίνεται να έχει "χαλαρώσει" κάπως...

Το δεύτερο (έμφαση στη δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά), το έχει κι αυτό ξεκινήσει (αν με κάποια... "μικρο-φάλτσα" στην αρχή) . Πρέπει, όμως να το κάνει πιο καθαρά, πιο πειστικά και πιο αποφασιστικά. Να δημιουργήσει και "ενοχικά" σύνδρομα σε όσους εγκατέλειψαν την παράταξη πριν ενάμιση χρόνο και τελικά... "πυροβόλησαν τα πόδια τους".

(Αν η "οργή" δημιουργεί σύνδρομα φυγής, και ο "φόβος"συγκρατεί την "οργή" και δημιουργεί σύνδρομα συσπείρωσης, οι "ενοχές" είναι το καλύτερο κίνητρο "παλιννόστησης" ψηφοφόρων)...

Φυσικά η ΝΔ μπορεί να εισπράξει και από αλλού. Ουσιαστικά από παντού: Από τη μεγάλη κατηγορία των ψηφοφόρων που θέλουν να εκδικηθούν τον Τσίπρα! Και νιώθουν όλο και περισσότερο έτοιμοι να ψηφίσουν το μόνο κόμμα που μπορεί να τον διώξει! Τη ΝΔ...

Μεταξύ τους και πολλοί που δενψήφισαν ποτέ στο παρελθόν ΝΔ! Κι αυτούς ασφαλώς δεν τους υπολογίσαμε μέχρι στιγμής. (η ανωτέρω "άμεση δεξαμενή" λαμβάνει υπ' όψιν δύο κατηγορίες που μπορούν εύκολα να ξαναψηφίσουν ΝΔ γιατί την έχουν ψηφίσει και στο παρελθόν).

Η "ψήφος τιμωρίας" του Τσίπρα, είναι ουσιαστικά το μεγάλο χαρτί του Κυριάκου. Μη το χάσει και μη το σπαταλήσει, προσπαθώντας να πείσει ότι...έχει "το τέλειο πρόγραμμα". Ό,τι πει θα του το βγάλει "σκάρτο" η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όσο πιο "συγκεκριμένο" το κάνει, τόσο μεγαλύτερη και πιο λυσσαλέα πολεμική θα εισπράξει.

Αντίθετα, έχει ήδη δεδομένη την οργή της κοινωνίας για την εξαπάτηση που υπέστη (εν πολλοίς και... οικειοθελώς!) από τον Τσίπρα. Αυτοί που "εξαπατήθηκαν" χωρίς να το καταλάβουν, είναι έξαλλοι. Αλλά αυτοί που την πάτησαν γιατί εθίγησαν προσωπικά οι ίδιοι από τον Τσίπρα, αν και ήξεραν ότι πολλά απ' αυτά που έλεγε ήταν "φούμαρα", είναι... ακόμα πιο έξαλλοι!

Και γι' αυτούς, η "τιμωρία" του Τσίπρα, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποπλύνουν τις δικές τους ενοχές. Στην Ελλάδα, άλλωστε, πάντα φταίνε "οι άλλοι". Κι όσο περισσότερο γνωρίζουν οι ψηφοφόροι κατά βάθος, πως φταίνε και οι ίδιοι, τόσο περισσότερο ρέπουν προς την "τιμωρητική" ψήφο σε βάρος όσων τους "κορόϊδεψαν"!

Αλλά για την ώρα, για να κρατήσουμε την ανάλυση πιο ρεαλιστική και απλή, μένουμε στους ψηφοφόρους που μπορούν να κερδηθούν πιο εύκολα (στον "πρώτο στόχο", όπως λένε οι... "εκλογομάγειροι"). Κι αυτοί είναι περί τις 630 χιλιάδες.

Αυτοί και μόνο να κερδηθούν, θα εκτοξεύσουν τα ποσοστά της ΝΔ στο 34%.

Αν δούμε τις κοινωνικές-επαγγελματικές κατηγορίες των ψηφοφόρων, το πράγμα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

Αυτοί που εθίγησαν περισσότερο και πιο άμεσα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (και δεν θέλουν ούτε να τον ακούσουν πια) είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (μαζί με τις οικογένειές τους που συνήθως απασχολούν στα μαγαζιά τους), οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (είναι χαμηλόμισθοι, ουσιαστικά χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη - και με άμεσο φόβο ανεργίας), οι αυτεπάγγελτοι (που υπέστησαν αληθινό πογκρόμ από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου) και οι αγρότες (άλλο πογκρόμ κι αυτό). Σύνολο 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων!

Αν βάλουμε και τους συνταξιούχους (που κι αυτοί έχουν υποστεί σοβαρή μείωση αποδοχών, ίσως την μεγαλύτερη μετά το 2010, και τους έρχονται κι άλλα), άλλα 2 εκατομμύρια.

Και οι πιο υψηλόμισθοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που είναι πιο "ευρωπαϊκά" προσανατολισμένοι, άλλες 300 χιλιάδες και πλέον...

Σύνολο 4 εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες, επί γενικού συνόλου 6,1-6,5 εκατομμυρίων...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες αυτές είχε το 2015 γύρω στο 36% (όσο και το πανελλαδικό του ποσοστό). Τώρα είναι ζήτημα αν θα πιάσει 13%! (κι όσο πιο αναλυτικά δείτε τις κατηγοριοποιήσεις, τόσο πιο δύσκολο μοιάζει...).

Άρα μόνο από αυτές τις κατηγορίες ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους (και να πέσει κοντά ή κάτω από το 20% πανελλαδικά).

Η ΝΔ στις κατηγορίες αυτές μόνο, είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2015 γύρω στο 31%! Και με "ήπιους" υπολογισμούς μπορεί να πάρει τώρα γύρω στο 38% τουλάχιστον. Άρα μόνο από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον 350 χιλιάδες ψηφοφόρους (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015).

Προσοχή: Στις κατηγορίες που εξετάσαμε δεν συμπεριλάβαμε καθόλου τους Δημόσιους Υπάλληλους και τους άνεργους. Δηλαδή κατηγορίες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ίσως κάποιες απώλειες, αλλά πολύ μικρότερες, γιατί θεωρείται ότι "κρατά" τις δυνάμεις του. Ενώ η ΝΔ αντίστοιχα, θα έχει ίσως κάποια μικρά "κέρδη", αλλά δεν θεωρούνται προνομιακός χώρος για τη ΝΔ.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Αν επικεντρωθεί η προσπάθεια της ΝΔ στο εξής μόνο στον Ιδιωτικό Τομέα και τους Αγρότες, αλλά και στους συνταξιούχους - στις μεγάλες κατηγορίες δηλαδή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστεί πανωλεθρία- μπορεί να κερδίσει όλο το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσει μεγάλο προβάδισμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Για να τους κερδίσει, χρειάζεται να υποσχεθεί άμεση Ανακούφιση!

Όχι, προς Θεού, "μεγαλόπνοα" προγράμματα:

Σταδιακή μείωση φόρων (για να μη ξεφύγουν τα ελλείμματα),

σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών,

σταδιακή μείωση δαπανών στο δημόσιο,

σταδιακή μείωση προσωπικού στο δημόσιο,

κι από την άλλη πλευρά:

Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη (επιστροφή στην πολιτική "μηδενικής ανοχής" Σαμαρά, που τώρα έχει κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη) και κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (ουσιαστικά επιστροφή στην πολιτική κλειστών συνόρων, "αποτροπής" και κλειστών κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών, επί εποχής Σαμαρά).

Και φυσικά την αλλαγή του Προγράμματος, ώστε να γίνουν εφικτά τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης. Πολύ περισσότερο που και οι δανειστές λένε πως το υφιστάμενο πρόγραμμα ΔΕΝ βγαίνει...

Αυτά αρκούν για να δημιουργήσουν αισθητή προσδοκία Ανακούφισης σε τεράστιο μέρος της κοινωνίας, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων!

Να επαναφέρουν αυτούς που έφυγαν, να σηκώσουν από τον καναπέ τους "απέχοντες" και να προσελκύσουν όσους θέλουν να τιμωρηθεί ο Τσίπρας.

"Ελπίδα", με την κυριολεξία του όρου, δεν μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί σήμερα. Αλλά προσδοκία ανακούφισης και επιστροφή στο δρόμο που δούλεψε μέχρι τα τέλη του 2014 σαφώς και μπορεί. Και αυτό περιμένει η κοινωνία σήμερα...

Άλλωστε, η "προσδοκία ανακούφισης" είναι η μέγιστη δυνατή "ελπίδα" σήμερα!

Κάντε ένα "πείραμα" στον κοινωνικό σας περίγυρο - στους συγγενείς και στους φίλους σας: Ρωτήστε τους, αν θα ήθελαν να βρεθεί η χώρα "ως δια μαγείας", στο σημείο που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2014 και στο δρόμο που είχε βρεθεί η χώρα τότε. Όχι μόνο στο "σημείο", αλλά και στο "δρόμο", δηλαδή και στις προσδοκίες που υπήρχαν τότε.

Όλοι σχεδόν θα σας πουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "πολύ ωραίο για να είναι αληθινό"! Πολύ καλό, αλλά μοιάζει πια "ανέφικτο"...

Και θα σας το πουν, ακόμα και πολλοί που δεν ψήφισαν Σαμαρά τότε!

Αν κι αυτό ακόμα τους φαίνεται σχεδόν "ανέφικτο", ο,τιδήποτε πιο "φιλόδοξο" και πιο "εξειδικευμένο", απλώς δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν.

Προσέξτε: Μη τους κάνετε την ερώτηση, "αν ήταν καλύτερα τότε (επί Σαμαρά) ή τώρα (με Τσίπρα)";

Δεν θα βρείτε ούτε έναν να σας πει πως τώρα είναι "καλύτερα"!

Ρωτήστε τους αν θα ήθελαν να βρεθούν εκεί που ήταν στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά. Έτσι θα διαπιστώσετε το "έσχατο όριο των φιλοδοξιών, και των προσδοκιών" των ανθρώπων: Να ξαναβρίσκονταν με κάποιο τρόπο στο σημείο εκείνο και "τι στον κόσμο"....

Συνεπώς, αυτό που έχει να κάνει η ΝΔ, είναι να δείξει και να πείσει, πως αυτό που είχε επιτύχει τότε, μπορεί να το πετύχει ξανά!

Η επιστροφή στο σημείο που είχε φέρει τη χώρα και στο δρόμο που την είχε βάλει ο Σαμαράς το 2014 είναι το μέγιστο που μπορεί να υποσχεθεί σήμερα η ΝΔ και είναι επαρκές για να φτιάξει δυναμική και να συντρίψει το ΣΥΡΙΖΑ!

Αν πει "λιγότερα" δεν θα συγκινήσει κανένα.

Αν πάει να βάλει "κάτι παραπάνω", δεν θα πείσει κανένα.

Η δικαίωση Σαμαρά είναι το κλειδί για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ...

Ασφαλώς χρειάζεται πολύ περισσότερα για να μπορέσει να κυβερνήσει μετά. Αλλά τα αναλυτικά προγράμματα κάνουν καλή διακυβέρνηση, δεν κερδίζουν εκλογές.

Και το σημαντικό τώρα είναι να δημιουργηθεί δυναμική νίκης, για να εξαναγκάσει η ΝΔ σε εκλογές άμεσα και να τις κερδίσει καθαρά.

Ή για να το πω πιο απλά: Όταν ο αντίπαλός σου καταρρέει κι εσύ υπερέχεις, αλλά δεν κερδίζεις επαρκώς, το ζητούμενο είναι ΤΩΡΑ να αποκτήσεις δυναμική νίκης, όχι να βρεις το... "τέλειο κυβερνητικό πρόγραμμα"!

Τώρα χρειάζεσαι την "γενική κατεύθυνση" και την πειστικότητα ότι μπορείς να την υπηρετήσεις. Αλλά αυτά τα διαθέτεις ήδη. Γιατί τα έχεις ήδη κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, που ο κόσμος σήμερα στην μεγάλη πλειοψηφία του, νοσταλγεί!

Το "τέλειο κυβερνητικό πρόγραμμα" θα το βρεις, όταν με το καλό κερδίσεις. Κι εφ' όσον κερδίσεις καθαρά. Κι αυτό σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο πρέπει να αποκτήσεις δυναμική νίκης.