«Στουρνάρια»...
14/05/2016 16:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Στουρνάρια»...

Όποιος ανοίξει σήμερα τις Σαββατιάτικες εφημερίδες, και κυρίως τις αριστερών προδιαγραφών θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Πρώτο θέμα στην «Αυγή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο… Στουρνάρας.

Αίφνης, οι παπαγάλοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πρώτο θέμα τον διοικητή της ΤτΕ γιατί πρότεινε πλεονάσματα 2% κι όχι 3,5%, όπως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει πέρυσι το καλοκαίρι και επιβεβαίωσε με τη συμφωνία των Βρυξελλών ο Τσακαλώτος. Από πέρυσι έλεγαν όλοι οι σοβαροί άνθρωποι ότι πλεόνασμα πάνω από τα 6 δις ευρώ ετησίως δεν πρόκειται να δει η Ελλάδα ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Κι όμως, πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση συμφώνησε σε έναν δημοσιονομικό «κόφτη» που θα προβλέπει ότι αν από το 2018 δεν πιάνεται ο στόχος του 3,5% θα ενεργοποιείται και θα έρχονται αυτόματες μειώσεις μισθών και συντάξεων ή νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών. Οι ξένοι είπαν στον Τσίπρα και το συνεταιράκι του «κόψτε το λαιμό σας, εμείς θέλουμε τέτοιο πλεόνασμα αλλιώς θα πέφτει χαντζάρα». Και τι έκανε το δίδυμο της συμφοράς; Έβαλε την υπογραφή του σε μια συμφωνία η οποία δεν δεσμεύει τους ίδιους, που δεν πρόκειται να ξαναδούν ποτέ εξουσία, αλλά τις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι –αυτό που λέγαμε από την αρχή- ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο υπογράφει η Αριστερά για να το εφαρμόσει μια άλλη κυβέρνηση.

Οι αριστερές εφημερίδες, πήραν λοιπόν την πολύ σημαντική αυτή πρόταση του διοικητή της ΤτΕ και την κάνουν μπαϊράκι. Οι ίδιες που έλεγαν προ ημερών ότι ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος παίκτης, ο νικητής που φέρνει συμφωνία – ανάσα, που αλλάζει την Ελλάδα και άλλα τέτοια αστεία. Βεβαίως, η πρόταση του Στουρνάρα για πλεόνασμα 2%, δηλαδή 3,5 δις το χρόνο πάνω – κάτω, έχει κι άλλες παραμέτρους τις οποίες τα… συντρόφια δεν θέλουν να καταλάβουν.

Ο διοικητής της ΤτΕ τους λέει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με τον συνδυασμό 2% πλεόνασμα, γενναίες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή να μαζέψει το δημόσιο τομέα, να προχωρήσει σε τομές στη δημόσια διοίκηση, να δώσει ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και να πουλήσει και κανένα ακίνητο ή καμιά εταιρεία που τα έχει εκεί για να κάνουν κουμάντο οι συνδικαλιστές. Με απλά λόγια, ο Στουρνάρας τους λέει: «Πάψτε κύριοι να είστε κρατιστές του κερατά. Κάντε καμιά σοβαρή μεταρρύθμιση κι όχι να κοιτάτε πώς θα διορίσετε κανέναν Καρανίκα. Φέρτε καμιά επένδυση να ανοίξουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας τα πάντα, κάνει το ίδιο και με την πρόταση Στουρνάρα. Και τα παπαγαλάκια του βγαίνουν τώρα και λένε «έρχεται λύση για το χρέος της Ελλάδας. Το είπε και ο Στουρνάρας, το λέει και η Λαγκάρντ με τον Λιού. Λιγότερα πλεονάσματα θα δεχθούν τελικά κι αυτό θα είναι επιτυχία του Αλέξη».

Κούνια που σας κούναγε σύντροφοι. Εσείς αποδεχθήκατε μια συμφωνία που ξέρατε ότι δεν βγαίνει με τίποτε και ξέρατε ότι δεν θα είστε εκεί να την εφαρμόσατε.

Αλλά ρωτάμε και το εξής επίσης σημαντικό: Ο Στουρνάρας δεν είναι ο ίδιος που ήταν υπουργός του Σαμαρά; Αυτοί δεν ήταν που έσωσαν τη χώρα από την χρεοκοπία και αυτοί δεν ήταν που παρέδωσαν μια οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι την παρέλαβαν;

Ο Στουρνάρας λοιπόν είναι ο ίδιος, δεν έχει αλλάξει ιδέες και στρατηγική, εσείς είστε αυτοί που γίνατε… δεξιοί κι όχι όλοι οι υπόλοιποι αριστεροί. Δεν άλλαξε ο Τσίπρας την Ευρώπη, όπως έλεγε, η Ευρώπη αλλάζει τον Τσίπρα και από σκληρό κομμουνιστάκο της συμφοράς επιχειρεί να τον κάνει ρεαλιστή μπας και σωθεί η παρτίδα.

Και κάτι τελευταίο. Η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήταν πρωτοπόρες στο «ξέσκισμα» που θέλησαν να κάνουνε πέρυσι τέτοια εποχή στον Στουρνάρα. Από τα φύλλα τους παρέλασε ο κάθε πικραμένος υπουργός και βουλευτής που έβριζε τον διοικητή της ΤτΕ ως «νεοφιλελεύθερο, άνθρωπο του Σαμαρά και των τραπεζιτών, φερέφωνο του Σόιμπλε» και άλλα τέτοια. Τα ξεχάσατε σύντροφοι και τώρα είναι καλός;

Όχι δεν τα ξεχάσατε, αλλά είστε παντελώς άσχετοι. Διότι αν διαβάσετε καλά την ομιλία του Στουρνάρα κι αν βγάλετε τις παρωπίδες θα δείτε ότι σας ξετινάζει. Ότι σαν λέει ότι είστε ανίκανοι και άσχετοι κι αν δεν αλλάξετε μυαλό θα καταστρέψετε τη χώρα. Ο Στουρνάρας σας λέει ότι είστε… στουρνάρια απελέκητα και χωρίς καμιά αξία, αλλά που να το καταλάβετε σύντροφοι. Μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ο κρατιστής… ελεύθερο μυαλό. Μπορεί να αλλάξει ρούχα το «Εξάρχειο» και να γίνει τεχνοκράτης; Μπορεί το αμόρφωτο παιδάκι του 15μελούς να μεταμορφωθεί σε σοβαρό πολιτικό ηγέτη που θα κάνει καλό στον τόπο του;

Αμ δεν μπορεί. Η κολοκύθα γίνεται άμαξα και η Σταχτοπούτα πριγκίπισσα μόνο στα παραμύθια.