Στημένες... οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ;
27/04/2017 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στημένες... οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ;

Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ ή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως έχει μετονομαστεί η συμμαχία της Κεντροαριστεράς; Θα μπορούσε να πει κανείς «τι μας νοιάζει εμάς τι κάνουν τα ορφανά του Ανδρέα και του Σημίτη»;

Όμως, δεν είναι έτσι. Ο χώρος αυτός, αν και τελειωμένος, έχει πολλά να δώσει το επόμενο διάστημα, μετά από τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Με το Ποτάμι να έχει εξαφανιστεί, τον Λεβέντη να μην ξέρει τι του γίνεται, η Γεννηματά και οι υπόλοιποι, είναι το «ανάχωμα» για να μην αλώσει ο Τσίπρας το χώρο του Κέντρου. Εκεί όπου πολλές φορές κρίνονται εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά μ' αυτό το 6% - 7% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να παίξει το ρόλο του «μπαλαντέρ» αν οι επόμενες εκλογές δεν δώσουν στη ΝΔ αυτοδυναμία. Είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος με τον οποίον θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Κυριάκος, αν βεβαίως δεν υπάρξουν στη Βουλή άλλα δεξιά κόμματα. Η σύμπραξη, εξ ανάγκης, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ έχει ξαναγίνει και πέτυχε αν δει κανείς ότι την περίοδο 2012 – 2014 μπήκαν οι βάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, προτού έρθει η λαίλαπα Τσίπρα.

Το πολιτικό σκηνικό ενδεχομένως να χρειάζεται ευρύτερες συνεργασίες στις μεθεπόμενες εκλογές που θα γίνουν με άλλο σύστημα το οποίο αποκλείει αυτοδυναμίες. Για τους λόγους αυτούς η Κεντροαριστερά είναι χρήσιμη στην προσπάθεια να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Εκτός κι αν, βεβαίως, κάποιοι σκέφτονται να παραδοθούν αμαχητί στον Τσίπρα, να συνεργαστούν μαζί του και να συνεχιστεί η καταστροφή. Και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λεηλατήσει και εξευτελίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το σκηνικό εμφυλίου που έχει στηθεί μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση. Η μεν Φώφη κατηγορείται ότι θέλει το μαγαζάκι της, χωρίς αλλαγές σε ονόματα, σύμβολα ή ιδέες, ένα ΠΑΣΟΚ μία από τα ίδια δηλαδή. Οι αντίπαλοί της, Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης, επιδιώκουν διευρύνσεις, με Ποτάμι και άλλους, ανανέωση και να αλλάξουν τα πάντα στο κόμμα. Κι έτσι δεν αποκλείεται η διάσπαση που ευνοεί τον Τσίπρα περισσότερο γιατί είναι πιο «κοντά» στο χώρο κι έχει και πολλούς Πασόκους να κάνουν τα... κονέ. Άλλωστε τι είναι και ο Τσίπρας αν όχι ένας Πασόκος που έχει βαπτιστεί αριστερός;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι και στημένες, μπορεί και να προωθούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι... τη δουλειά της. Να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, να εμπνεύσει τον κόσμο, να του δώσει διέξοδο, να πιστέψουν οι πολίτες στον Κυριάκο. Κι αν τα κάνει όλα σωστά δεν θα έχει ανάγκη κανέναν. Ούτε την Πασοκαρία, ούτε κανέναν. Όποιος θέλει ας έρθει μόνος του.