Σε παράλληλο σύμπαν το Μαξίμου
25/06/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε παράλληλο σύμπαν το Μαξίμου

Ο Νίκος Καρανίκας θα έχει πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου αφού ο Τσίπρας θα χρειαστεί τα… φώτα του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit. Μέχρι τότε, πάντως, θα ζήσουμε ξανά ιστορικές στιγμές που θα αποδείξουν ακόμη μια φορά ότι σωτηρία δεν υπάρχει γι’ αυτή τη δύσμοιρη χώρα.

Όταν όλος ο κόσμος και ντουνιάς καίγεται, αγωνιά για το μέλλον, για τις επιπτώσεις της αναταραχής και ο Τσίπρας συναντάται με τον μπάρμπα Βασίλη και τον κυρ Σταύρο τον Ποταμίσιο για να συζητήσουν για… τον εκλογικό νόμο, ε, τότε να μην περιμένουμε και πολλά για την Ελλάδα μας. Πάλι καλά που δεν πήρε τηλέφωνο τον Κάμερον να τον ρωτήσει τι… σύστημα εκλογών να χρησιμοποιήσει. Αλλά, σύμφωνα με τα αστεία του διαδικτύου, πήρε ο Κάμερον τον Αλέξη να τον ρωτήσει πώς να αλλάξει τη μα…κία που έκανε και πώς το «όχι» γίνεται «ναι». Ο Τσίπρας έχει τη πατέντα για τα δημοψηφίσματα, θα έχει πολλά να τον μάθει.

Είναι τέτοιος ο πολιτικός αυτισμός της κυβέρνησης και στελεχών… δήθεν σοβαρών, που έφαγαν όλη τη μέρα τους για να μας αναλύσουν το λόγο που οι Βρετανοί ψήφισαν «όχι» στην Ευρώπη. Ο ένας μίλησε για την ανάγκη να κάνει η Ευρώπη αριστερή στροφή, ο άλλος για προοδευτικό πρόσημο στις πολιτικές των Βρυξελλών, ο τρίτος μας είπε ότι «δεν έγινε και τίποτε, δε θα πάθει τίποτε η ελληνική οικονομία».

Δεν καταλαβαίνουν τίποτε στο Μαξίμου, ελπίζουμε να τους σώσει ο Καρανίκας φτιάχνοντάς τους κανένα κοκτέιλ που ξέρει λόγω του πρότερου εντίμου βίου του ως μπάρμαν. Χρειάζεται επειγόντως στρατηγική ο Αλέξης γιατί έτσι δεν πάει πουθενά.

«Να κάνουμε αριστερή στροφή στην Ευρώπη», λένε με στόμφο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι εννοούν άραγε; Διότι άλλο να σταματήσει τις ανοησίες το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες για τα περί σκληρής λιτότητας κι άλλο αυτό που σκέφτονται οι διάνοιες της Κουμουνδούρου.

Κατ’ αρχάς, επειδή βρίζουν τον… νεοφιλελευθερισμό της Ευρώπης μήπως να εξηγήσουν πώς έχουν δώσει σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα 240 δις ευρώ δάνεια, πιθανόν δανεικά κι αγύριστα, μπορεί και κουρεμένα; Είναι… δεξιά και κακή πολιτική να παίρνεις τα δάνεια και μετά να ζητάς να σου τα κουρέψουν; Είναι κορόιδα οι Ευρωπαίοι και τους έπιασε ο Αλέξης κότσο;

Αλλά και πόσο πιο… αριστερή να γίνει μια Ευρώπη η οποία ανέχεται μια κρατικοδίαιτη οικονομία, με απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα, με ένα δημόσιο που απορροφά τεράστια κονδύλια και με κυβερνήσεις που δεν είναι ικανές να βάλουν τάξη στο χάος; Σαν πολύ νεοφιλελευθερισμός έπεσε και πρέπει να ακούσουν τον Αλέξη να τους ζητά να γίνουν πιο προοδευτικοί.

Να κάνει αριστερή στροφή επομένως η Ευρώπη μετά το Brexit και τι σημαίνει αυτό; Να μας χαρίσουν τα χρέη, έτσι θα είμαστε ευχαριστημένοι ή μήπως να συνεχίσουμε να είμαστε ένα διαλυμένο κράτος που δεν μπορεί ούτε τους φόρους να μαζέψει;

Καλά δεν κατάλαβαν στο Μαξίμου ότι το βρετανικό χαστούκι κάνει κακό στην Ελλάδα; Ότι η ενίσχυση των ακραίων φωνών θα μας οδηγήσει σε απομόνωση; Έχουν ακούσει τι λέει ο Φάρατζ για την ελληνική οικονομία; Άραγε ξέρουν με τι σύνθημα βγήκαν οι ευρωσκεπτικιστές για το μεταναστευτικό; Οι Άγγλοι φοβήθηκαν ότι 18 εκατ. Τούρκοι θα επέδραμαν στην Ευρώπη και μαζί με τα εκατομμύρια μουσουλμάνων προσφύγων θα έπαιρναν τις δουλειές, τα σπίτια και τις γυναίκες των Βρετανών. Αυτά τους έλεγαν και τα πίστεψαν και τώρα τι πιστεύουν στο Μαξίμου ότι θα γίνει; Απλά οι Βρετανοί θα γίνουν ακόμη πιο σκληροί και παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους ακραίους σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Πώς νομίζετε ότι θα μας αντιμετωπίσουν τώρα οι Γάλλοι με τη Λεπέν να καραδοκεί; Ή οι Ιταλοί με τον Μπέμπε Γκρίλο να είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός; Και τι θα κάνουν πιστεύει ο Τσίπρας, οι Αυστριακοί, οι Φιλανδοί ή ακόμη και οι Πορτογάλοι;

Θα μείνει στον Τσίπρα… ο κοτσιδάκιας Ιγκλέσιας κι αυτός θα τον έχει αδειάσει μπας και βγει πρωθυπουργός στην Ισπανία.

Η ουσία είναι μία και ο Τσίπρας είναι στη γωνία: Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, με όποια αιτία κι αν έχει, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση την Ελλάδα, αντιθέτως θα την πλήξει καίρια και στο οικονομικό και στο μεταναστευτικό. Σιγά μην αρχίσουν οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά να πληρώνουν τις αδύναμες χώρες του Νότου όταν θα ξέρουν ότι καραδοκούν οι αντίπαλοι να τους επικρίνουν και να τους πάρουν την εξουσία. Σιγά μην αποφασίσει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ να χαλαρώσουν τα λουριά όταν του χρόνου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες φωνές του AfD.

Σιγά μη συμφωνήσει ο τελειωμένος έτσι κι αλλιώς Ολάντ να δώσει περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα ή να μας βοηθήσει στο μεταναστευτικό όταν ξέρει ότι του χρόνου η κυρά Λεπέν θα του πάρει το σκαλπ. Αλλά και ο Σαρκοζί να βγει, σιγά μην αποφασίσει να γίνει χαλί να τον πατήσει ο Αλέξης.

Δεν ξέρουμε αν το καταλαβαίνουν στο Μαξίμου, αλλά μάλλον δεν… καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Ούτε μια σοβαρή ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν, γι’ αυτό να πιάσει δουλειά ο Καρανίκας. Ας αφήσουν λοιπόν τις ανοησίες για αριστερές στροφές της Ευρώπης και πράσινα άλογα. Άλλο να ζητάς αλληλεγγύη και δίκαιη αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης, δείχνοντας κι εσύ ότι έχεις αλλάξει, κι άλλο να περιμένεις από σκληρούς Ευρωπαίους να γίνουν… αριστεροί γιατί έτσι νομίζεις ότι λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Αλλά όλα αυτά είναι δύσκολα για το Μαξίμου. Εκεί τώρα μαγειρεύουν εκλογικά συστήματα. Τι να αναλύσουν οι… αριστεροί σεφ της κακιάς ώρας;