Ρίξαμε τον καφέ και σας αποκαλύπτουμε πως θα κλείσει η αξιολόγηση…
02/02/2016 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρίξαμε τον καφέ και σας αποκαλύπτουμε πως θα κλείσει η αξιολόγηση…

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκίνησε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Θα κλείσει και πως; Είναι ένα ερώτημα. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι εκτός του ασφαλιστικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό. Κοινώς ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και μεγάλος, μεγαλύτερος από το ασφαλιστικό. Μ’ αυτά και μ’ αυτά το ασφαλιστικό –για το οποίο σημειωτέον δεν έχει έρθει νομοσχέδιο αλλά έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο, μετατίθεται για τα τέλη του τρέχοντος μήνα Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη; Ας μην βιαστεί κανείς να αποκλείσει εκ των προτέρων να ζήσουμε μια γνώριμη από το παρελθόν κατάσταση στα κοινοβουλευτικά μας πράγματα. Δηλαδή να έρθει στη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα πάντα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση. Σ’ αυτή την περίπτωση μένει να δούμε αν επιβεβαιωθεί και το εκτός του ότι θα είναι σε ένα νόμο θα είναι και σε ένα άρθρο.

Δε λέμε ότι θα γίνει έτσι απαραίτητα, αλλά λέμε ότι είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Και αυτό γιατί; Γιατί πολύ απλά σ’ αυτή την περίπτωση πιθανά το πράγμα να έχει δραματοποιηθεί τόσο πολύ, το Grexit να είναι και πάλι στο τραπέζι, συμπληρώστε δε την εικόνα με το τι θα γίνεται με το προσφυγικό, πιθανά να έχουν ανοίξει και άλλα μέτωπα σε εθνικό επίπεδο –σκοπιανό, κυπριακό κλπ- και τότε ως δια μαγείας θα δούμε την εικόνα που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι. Δηλαδή να ψηφίζουν οι πάντες την συμφωνία πακέτο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης. Είναι κάτι άλλωστε που επιθυμούν διακαώς οι δανειστές, όπως άλλωστε το αποκάλυψε και ο Βαρουφάκης ότι τράβηξαν το χαλί από τον Σαμαρά το 2014 γιατί μόνο με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να ψηφίζονται από τη βουλή μέτρα με 250 βουλευτές.

Σ’ αυτή την περίπτωση είναι μάλλον βέβαιο ότι θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Θα είναι οικουμενική; Ίσως απλά να έχουμε και μια διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και κάποιους ποταμίσιους και του Λεβέντη. Και την ΝΔ ως «υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση» να έχει ψηφίσει τα μέτρα επί της αρχής. Οι υποψίες για μια τέτοια εξέλιξη είναι πολλές και γιγαντώνονται από τη στάση της ΝΔ που το έριξε πολύ στη συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό.

Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση αν δηλαδή έχουμε μια ανασύνθεση της κυβέρνησης προς το κέντρο και την κεντροαριστερά και στήριξη της ΝΔ στα δύσκολα τότε μάλλον το αντάλλαγμα θα είναι το συνοικέσιο με την παρούσα διαπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε να μπει στο ψυγείο και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική τηλεόραση.

Άρα θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και πιθανόν ο Τσίπρας να ξαναγίνει το αγαπημένο τους παιδί.

Βέβαια τι θα κάνει ο Τσίπρας; Θα το δεχτεί γνωρίζοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει ΓΑΠ και θα εξαφανιστεί από προσώπου γης; Θα πάει σε εκλογές με σκοπό να τις χάσει; Θα τον αφήσουν απ’ έξω; Και τι θα πει στις εκλογές; Γιατί θα ζητήσει ψήφο από όλους αυτούς που σήμερα τον βρίζουν στο δρόμο και στα μπλόκα και δεν θέλουν κανένα διάλογο μαζί του επειδή τους κορόιδεψε; Και τι θα κάνει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα πάρει την εξουσία τώρα; Τη θέλει στ’ αλήθεια αυτή τη στιγμή;

Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση για τον Τσίπρα είναι δύσκολη. Οι βουλευτές του περιμένουν με αγωνία τι θα έρθει στη βουλή, όπου πάνε τρώνε γιούχα, ο κόσμος είναι στα κάγκελα με τους υπουργούς του και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα για τη στάση τους στη βουλή όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Θέλουν πράγματι οι δανειστές να κλείσουν την αξιολόγηση αυτή; Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι ο Νίκος Βούτσης έκανε μια φοβερή πάσα στη Ζωή για να αποκαλύψει ουσιαστικά ότι ο Τσίπρας είχε στο μυαλό του το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης πέρσι το καλοκαίρι. Λέτε να σημαίνει κάτι για τώρα αυτό το πράγμα;

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φωτεινή avatar
    Φωτεινή02/02/2016 21:28:04

    ". . .από τη στάση της ΝΔ που το έριξε πολύ στη συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό."

    ῾Ο ῎Αδωνις συναινεῖ;; Τί λέει;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.