Ρεσιτάλ στον... αέρα για χάρη των δημοσκοπήσεων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων...
17/05/2019 14:15
Της Κρινιώς Καλογερίδου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρεσιτάλ στον... αέρα για χάρη των δημοσκοπήσεων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων...

Όσο προχωράνε οι μέρες και πλησιάζουμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των Ευρωεκλογών, θα αρχίσουν - πιστεύω - να συσπειρώνονται οι αναποφάσιστοι (που είναι το αντικείμενο του πόθου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση), για να προσθέσουν την ψηφοδοτική παρουσία τους σε ένα απ' τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, γνωστά ως κόμματα εξουσίας.

Η διαφορά του πρώτου (Ν.Δ) απ' το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) κυμαίνεται από καιρό στο 6-8 τοις εκατό, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δεν παρουσιάζει, δηλαδή, καμιά συγκλονιστική, συντριπτική διαφοροποίηση από μέτρηση σε μέτρηση.

Γι' αυτό, καθώς τρέχει ο χρόνος προς την ώρα μηδέν, μεγαλώνει η αγωνία των δυο μονομάχων, που βλέπουν απ' τη μια τη διαφορά μεταξύ τους να παγιώνεται κι από την άλλη τον δείκτη των αναποφάσιστων να τους απειλεί, αφού είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα (από 15 μέχρι 20 τοις εκατό) και μπορεί να κάνει την ανατροπή οδηγώντας σε θρίαμβο το πρώτο κόμμα ή σε υπέρβαση των προσδοκιών του το δεύτερο.

Ασφαλώς η κυβέρνηση, έχοντας ''γλυκαθεί'' απ' την παρατεταμένη θητεία της, δείχνει αποφασισμένη να τη συνεχίσει. Να μείνει δηλαδή στην εξουσία με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο θεμιτό (αεροπλάνο της γραμμής για τον Τσίπρα στα Γιάννενα) και αθέμιτο, με όχημα των τελευταίων τα γνωστά δημοσιογραφικά παραρτήματα του Μαξίμου, που δίνουν... μαθήματα καθημερινά της ''λάσπης στον ανεμιστήρα''...

Το είδαμε άλλωστε αυτό σεανάρτηση γνωστού κυβερνητικού δημοσιογράφου, που ταύτιζε το πρόγραμμα της ΝΔ με την φράση "Arbeit macht frei" (''Η εργασία απελευθερώνει'') με την οποία υποδέχονταν οι ναζιστές τους Εβραίους στο Άουσβιτς), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που έβγαλε την παρακάτω επιτιμητική ανακοίνωση:

«Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού είναι απαράδεκτη, γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας.»

Στο πλαίσιο των πολιτικών αθλιοτήτων που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα και αποτελούν μνημεία στρεψοδικίας κατά των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να εντάξουμε το τελευταίο fake news του Μαξίμου, που διαστρέβλωσε σκόπιμα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να περάσει ως θέση του την κατάργηση του 5ήμερου στα εργασιακά και την αντικατάστασή του με την 7ήμερη εργασία...

Το προπαγανδιστικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό (στο οποίο πάτησε ''μπανανόφλουδα'' γιατί η κυβέρνηση η ίδια καθιέρωσε το υποχρεωτικό επταήμερο εργασίας στο δημόσιο, για να υπογραφεί η κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό και τη ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για να βγουν οι συντάξεις) είχε αποκλειστικό στόχο τους αναποφάσιστους. Τους ίδιους θα έχει και το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που - όπως μαθαίνω - ετοιμάζει για τον χώρο της εργασίας, με επίκεντρο πάλι την αναπαραγωγή των fake news του Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και στόχο να θολώσει το τοπίο γύρω απ' το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Θα αναρωτηθεί κάποιος δικαιολογημένα, αν αυτή η εσκεμμένα στρεβλή πληροφόρηση κατά των θέσεων του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ικανή να επηρεάσει σημαντικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σημαντικό εκλογικό μέγεθος των αναποφάσιστων, σε σημείο που να ανατρέψει την υπάρχουσα δυναμική υπέρ της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχω τη γνώμη πως σ' αυτήν την παγίδα της παραπληροφόρησης θα πέσουν, άθελά τους, οι άπειροι 17ρηδες και, με τη θέλησή τους, οι μόνιμα αντιρρησίες της δεξιάς τους συνείδησης ψηφοφόροι που κάνουν ότι το σκέπτονται, αλλά από μέσα τους έχουν ήδη προαποφασίσει να καταψηφίσουν τη Ν.Δ δίνοντας χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ που τους περιμένει...

Το γεγονός πάντως είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι οι αναποφάσιστοι παραμένουν στα υψηλά ποσοστά τους δέκα μέρες προ των εκλογών, κάτι που - όπως εκτιμώ - θα αναγκάσει τους δυο μονομάχους να διαφοροποιήσουν κατά τι τα επικοινωνιακά τους μέσα έναντι του προηγούμενου διαστήματος και να απλουστεύσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να περάσουν καλύτερα τις θέσεις τους.

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων επόμενο είναι να δούμε την κλίμακα της έντασης να εκτοξεύεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ οδηγώντας σε πόλωση το προεκλογικό κλίμα. Αυτό όμως είναι φυσικό και εντάσσεται στα καθιερωμένα του παρά πέντε των προεκλογικών αναμετρήσεων, όπου εντείνεται το ''παιχνίδι'' των ανταγωνιστών για τις συσπειρώσεις και την άντληση ψηφοφόρων απ' τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η πολιτική ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρη όσο κι αν είναι ζητούμενο για τους δημοσκόπους το ''whoiswho''της προέλευσής τους...

Απέναντι στην υπερτετραετούς θητείας κυβέρνηση που έχει εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια των τελευταίων μνημονιακών χρόνων προσδοκώντας να ανανεώσει την παραμονή της στην εξουσία, η προσδοκία της Νέας Δημοκρατίας είναι να πετύχει μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη στις Ευρωεκλογές, που θα την αναβαπτίσει σαν κόμμα εξουσίας και θα δώσει νέα δυναμική στον βηματισμό της μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Πέρα απ' αυτόν όμως τον πρώτιστο στόχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τον χρόνο να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις γύρω του - εκ δεξιών και, κυρίως, εξ αριστερών του κόμματός του (αφού οι της πρώτης περίπτωσης μάλλον απρόθυμοι είναι και είρωνες) - ελπίζοντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς ''παίκτες'', ώστε να αυξήσει την πίεση προς τον αντίπαλο και τη διαφορά μεταξύ τους.

Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις επιθυμητές σε αυτόν συμμαχίες στο εσωτερικό και τις απαραίτητες διασυνδέσεις στο εξωτερικό, ώστε να γίνει αποδεκτός και να διαμορφώσει φιλικό κλίμα υπέρ του, για τη στήριξη των αιτημάτων της Ελλάδας μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του.

Απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα - πέρα απ' τα ρεσιτάλ στον... αέρα που δίνει περιοδικά ο κ. Τσίπρας προς χάριν των δημοσκοπήσεων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων - τίθεται ο αντίθετος στόχος από εκείνον της Ν.Δ και του αρχηγού της.

Με άλλα λόγια, πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μειωθεί περαιτέρω η ψαλίδα που τον χωρίζει απ' το πρώτο δημοσκοπικά κόμμα (και έχει περιοριστεί στις 2,5 μονάδες, κατά τηνVoxPopAnalysisτου ''Documento''), ώστε να διαχειριστεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο μια πιθανή ήττα με μικρή διαφορά.

Θέλουν ουσιαστικά οι κυβερνώντες να μετατρέψουν σε ντέρμπι τις εθνικές εκλογές που ακολουθούν, για να φτάσουν στο φίνις με τον αέρα του νικητή και τελικά να τις πάρουν... Στο διάστημα αυτό, εντωμεταξύ, θα συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο με πολιορκητικό κριό τα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται σε αυτούς, θέτοντας ερωτήματα και διαμορφώνοντας προπαγανδιστικό και στρεψόδικο περιβάλλον, με σκοπό να αμφισβητήσουν την ικανότητα και ετοιμότητα της Ν.Δ και του αρχηγού της να κυβερνήσουν.

Κι επειδή όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επαυξάνεται κατακόρυφα ο ίμερος της εξουσίας, δεν παύουν να επαναλαμβάνουν μετ' επιτάσεως τα ''δώρα' του πρωθυπουργού απ' το Ζάππειο, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν παρθεί απ' τον κορμό των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ!..

Η πιο ασύμβατη υιοθέτηση οικονομικού μέτρου για κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν αυτή της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και της σταδιακής μείωσης των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (με ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο).

Κοντά σ' αυτήν την... ταξική επιλογή προς τα άνω, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε την πλειοψηφία σχεδόν των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη θέση του να επαναδιαπραγματευθεί τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5 του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2022.

Και για να φανεί ότι διαφοροποιείται απ' τη Δεξιά, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την... περίσσια κοινωνική ευαισθησία του αριστερού εαυτού του, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε''ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα''...

Είναι ολοφάνερη, πράγματι, η πολιτική σκοπιμότητα του κ. Τσίπρα, καθώς και η βιασύνη του να επισπεύσει τα μέτρα για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση απ' το 24 στο 13 τοις εκατό (κάτι που είχε κάνει ο Σαμαράς πριν πέντε χρόνια) και κυρίως στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο (από 13 στο 6 τοις εκατό), με ταυτόχρονη απόσβεση επενδύσεων στο 150'' για να δώσει ώθηση στην κατανάλωση και να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα''...

Ο πρωθυπουργός είναι ''παίκτης σκακιέρας'', μπορεί και... τράπουλας. Ένας έμπειρος παίκτης που τα παίζει όλα για όλα για να πετύχει το στόχο του. Είναι φανερό... Όπως φανερό είναι και το ότι βάζει τον λαό να αποφασίσει στις κάλπες για το ποιος θα τα υλοποιήσει. Γνωρίζοντας τις προηγούμενες αντιδράσεις του, γνωρίζει την ψυχολογία του και τον χειρίζεται εντέχνως...

Η κοινωνική μηχανική (χειραγώγηση της κοινωνίας για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτού που την εφαρμόζει), δανεισμένη απ' τον Ανδρέα μακιαβελική μέθοδος, έβρισκε μέχρι τώρα ανταπόκριση στους ευκολόπιστους ψηφοφόρους. Γιατί να μην πιάσει και τώρα; Έτσι σκέφτεται ο πρωθυπουργός και στο χέρι του λαού είναι να τον διαψεύσει... Μέχρι τις 26 του μηνός, όμως, έχουμε να δούμε και άλλα δρώμενα της Τσιπραίικης επινόησης, σαν εκείνο το ρεσιτάλ στον αέρα του ''παιδιού του λαού'' με το αεροπλάνο της γραμμής για τα Γιάννενα, που ''φώναζε'' πως είναι ικανός να κάνει πολλά ακόμα προς χάριν των δημοσκοπήσεων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων...