Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ελλάδα;
05/11/2016 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ελλάδα;

Πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, γράφαμε για υπόγειες διεργασίες με επίκεντρο τον Ιβάν Σαββίδη, για τη δημιουργία ενός φιλορωσικού κόμματος που θα έχει και κανάλι για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Λέγαμε ότι υπάρχουν διάφορα περίεργα κομπρεμί με τον Πάνο Καμμένο να τα βρίσκει με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, ένα Καμμένο ο οποίος έχει αναπτύξει σχέσεις με Ρώσους. Γράφαμε επίσης και για άλλα στελέχη από διάφορους πολιτικούς χώρους που θα έβλεπαν με συμπάθεια τη δημιουργία ενός κεντροδεξιού κόμματος που θα στήριζε ο «τσιγαράς».

Σε χθεσινό του άρθρο το περιοδικό Stern αναφέρεται σε επιφανείς φιλορώσους επιχειρηματίες και πολιτικούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πολιτική δραστηριοποίηση, με αφορμή και την ξαφνική επίσκεψη του Σ. Λαβρόφ μέσα στην εβδομάδα.

Το περιοδικό Stern φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του σελίδα ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα Ρώσων επιχειρηματιών όπως του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από το 2012 ο Σαββίδης είναι μέλος του συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

«Από το 2010 η Ελλάδα κρέμεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι Έλληνες υποφέρουν. Φλογεροί υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα θεωρούν ότι τώρα ήρθε η ώρα τους. Για αυτούς υπάρχει μόνο μια λύση : η προσέγγιση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν».

Το μεγαλύτερο τμήμα του ρεπορτάζ αφιερώνεται στο πορτρέτο του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος «έχτισε στην Ελλάδα μια αυτοκρατορία και εκπροσωπεί στην Αθήνα τα συμφέροντα της Ρωσίας». Το άρθρο αναφέρεται στον «όμιλο Agrocom, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους» ενώ το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε το 2013 στη σειρά 30 ανάμεσα στους πλουσιότερους Ρώσους.

Ακόμα το άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου κροίσου ότι η «διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται στον ορθόδοξο κόσμο, στον οποίο η Ρωσία είναι η πιο πλούσια χώρα», στην αγορά της πλειονότητας των μετοχών του ΠΑΟΚ το 2012 και στο ποσό των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε για να αποκτήσει την μια από τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες. «Για το λόγο αυτό χτυπάνε καμπανάκια σε διάφορα κέντρα εξουσίας εκτός Ελλάδας. Λέγεται ότι η ενδεχόμενη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού του Σαββίδη προκαλεί σύγχυση σε Αμερικανούς παρατηρητές. Διερωτώνται πόσο μακριά μπορεί να πάει ο Σαββίδης, ο άνθρωπος του Πούτιν στην παραδοσιακά προς τη Δύση προσανατολισμένη Ελλάδα».

Το ρεπορτάζ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για ηχηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι κάποιοι δεν θα πρέπει να παίζουν τέτοια παιχνίδια. Και εντάσσεται στο γενικότερο παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή με φόντο την Ελλάδα και το ρευστό πολιτικό τοπίο.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν... συγκρούσεις και ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ελλάδα. Γι' αυτό και κάποιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι κάνουν και τι λένε.