Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους χωρίς εκλογές εξ αποστάσεως;…Το κερασάκι χωρίς την τούρτα!
15/05/2020 14:22
Του Ανατολικού Τομέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους χωρίς εκλογές εξ αποστάσεως;…Το κερασάκι χωρίς την τούρτα!

Τι είδους ψηφιακές κορδέλες μοιράζει η κυβέρνηση;

Η πανδημία εγκατέστησε στη ζωή μας νέες πραγματικότητες, η σοβαρότερη από τις οποίες είναι η ραγδαίως συντελούμενη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή και ο ολοκληρωτικός ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

Αυτή η μεταβολή είναι ποιοτική με αμφίδρομα στοιχεία, γιατί εν δυνάμει μπορεί να βάλει διπλό πρόσημο (+/-) στον κρίσιμο παράγοντα της Ανεργίας. Την μειώνει και την αυξάνει ταυτόχρονα.

Πως γίνεται αυτό; Επιβάλλει τον αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης και της εργασίας στρέφοντας ανθρώπινο δυναμικό προς νέες δεξιότητες που θα ανακηρυχθούν περιζήτητες ενώ θα στείλει άλλες στο νεκροταφείο των αναλογικών επαγγελμάτων.

Το τελικό ισοζύγιο άγνωστο.

Η λήγουσα δεκαετία 2010-2020 χαρακτηρίστηκε από την επέλαση της «τεχνολογίας» με την οποία το κοινό κατατρίβεται κατά κόρον και επιδερμικά. Κινητό, αυτοαναφορικότητα, κοινωνική δικτύωση.

Η ψηφιακή μετάβαση αφορά προς το παρόν εφαρμογές, οι οποίες σε άλλες χώρες είναι ρουτίνα από 20ετίας.

Διανύουμε τον 21ο αιώνα αλλά η ψηφιακή μονοθεματικότητα καλά κρατεί ακόμα.

Παραδείγματος χάριν η κυβέρνηση δεν ασχολείται ούτε έχει πει λέξη για τον τρόπο διεξαγωγής μιας κυρίαρχης διαδικασίας, που είναι η τελική και υπέρτατη δοκιμασία των ορίων κάθε κυβέρνησης.

Της εκλογικής διαδικασίας.

Δεν είναι μυστικό. Είναι κοινό μυστικό.

Είναι κοινώς παραδεκτό πως η έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων δεν καθορίζεται από αυτούς που ρίχνουν την ψήφο (εκλογικό σώμα), αλλά από αυτούς που την καταμετρούν στο τέλος (απρόσιτες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα).

Οι υποψήφιοι (κόμματα και άτομα), μετέρχονται εξίσου έωλων και κατάπτυστων μεθόδων για να επικρατήσουν φίλων και αντιπάλων (εσωκομματικών και εξωκομματικών) σε σταυρούς. Η διάβρωση και η σήψη είναι βεβαίως όπως οι ιοί. Δεν κάνουν διακρίσεις σε πολιτικούς χώρους. Τα διαλυτικά φαινόμενα υπάρχουν παντού απομακρύνοντας τον έντιμο Έλληνα από τις πολιτικές διαδικασίες.

Εκλογές όπως τις ξέρουμε ή εκλογές όπως τις αξίζουμε;

Οι εκλογές όπως τις ξέρουμε δεν διεξάγονται αδιάβλητα.

Διασφαλίζουν μόνο την μυστικότητα της ψηφοφορίας όσον αφορά την ανωνυμία του εκλογέα μέσα στο παραβάν. Η καταμέτρηση και τα τελικά αποτελέσματα επαφίενται στην καλή μας την πίστη (και την αφέλεια) σε μια αόρατη οντότητα, στην οποία έχει ανατεθεί κεντρικά ο έλεγχος του τελικού αποτελέσματος.

Το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών με «χαρτί και μολύβι»: ψηφοδέλτιο-σταυρός (ή προσταυρωμένο…)-κάλπη–καταμέτρηση–σάκος–υπουργείο εσωτερικών–ηλεκτρονικό σκότος–ανακοίνωση αποτελεσμάτων από απρόσιτες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, είναι θνησιγενές.

Νεκρό από γενέσεώς του.

Λεπτά επεξεργασμένο και μελετημένο για να διαιωνίζει την αναξιοκρατία, την πολιτική συναλλαγή και την διαφθορά.

Είναι λοιπόν σχήμα οξύμωρο η κοινωνία να κατατρίβεται εντατικά με την «τεχνολογία» αλλά να μην έχει πέσει στο τραπέζι του δημόσιου διάλογου μια συζήτηση για την απελευθερωτική χρήση της Τεχνολογίας στις εκλογές, με στόχο την διαφάνεια, το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων, την ταχύτητα διεξαγωγής, την μείωση του κόστους, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αναστάτωσης εξ αιτίας των μετακινήσεων.

Όχι πια χαρτί και μολύβι, όχι ψηφοδέλτιο-στιλό-σταυρός. Ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ίσως ήγγικεν, ίσως δεν ήγγικεν… (η ώρα των πρόωρων εκλογών). Εν τέλει είναι αδιάφορο.

Θα θέσει η κυβέρνηση τον δάκτυλον επί των άϋλων τύπων των ηλεκτρονικών ήλων για να εμπλουτίσει τα θεματικά ψηφιακά πεδία με την κορωνίδα της ψηφιακότητας;

Οι εκλογές δεν είναι μόνο ο νικητής και τα παρανυφάκια που ανεβαίνουν στο βάθρο με το πέρας της καταμέτρησης.

Είναι το εκλογικό σώμα των εκατομμυρίων πολιτών που αφιερώνουν μία ολόκληρη ημέρα σε μετακινήσεις για την «εορτή της δημοκρατίας».

Είναι και οι 156.000 πολίτες που αποτελούν τις τετραμελείς εφορευτικές επιτροπές στα 39.000 περίπου εκλογικά τμήματα, με τον δικαστικό αντιπρόσωπο επικεφαλής, αλλά και κάποιες άλλες δεκάδες χιλιάδες εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια.

Είναι το κόστος των ψηφοδελτίων, της εμφακέλλωσης, των μετακινήσεων.

Είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι ώριμο αίτημα για μια χώρα που τρέχει πια κατοστάρι στην ψηφιακή λεωφόρο (έτσι δεν λένε;…) η διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η θεσμοθέτηση των εξ αποστάσεως εκλογών.

Το πλαίσιο

H διεξαγωγή ασφαλών και αδιάβλητων εκλογών συνιστά ένα μέγιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας για όλα τα κράτη. Εδώ και μία δεκαετία ο τομέας της κυβερνοασφάλειας εξερευνά τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων διεξαγωγής εκλογών.

Τέσσερα είναι τα βασικά, λογικά ζητούμενα από ένα σύστημα διεξαγωγής εκλογών.

1. η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου (ανωνυμία ψηφοφόρου)

2. η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας εν συνόλω (το απαραβίαστο της κάλπης, η ορθή καταμέτρηση, το αναλλοίωτο των ενδιάμεσων –στο εκλογικό τμήμα- και των τελικών αποτελεσμάτων – όπου εν δυνάμει υπεισέρχεται η αόρατος χείρ μιας απρόσιτης σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα)

3. η ταχύτητα διεξαγωγής της διαδικασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων

4. η διευκόλυνση του εκλογικού σώματος στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Και οι τέσσερις ανωτέρω βασικές απαιτήσεις, ανάμεσα σε άλλες όχι λιγότερο σημαντικές, καλύπτονται σήμερα διεθνώς από την ανοιχτή και κατανεμημένη πλατφόρμα διομότιμων κόμβων χρηστών Blockchain (τεχνολογία Aλυσίδας μπλοκ, ή Αλυσίδα σκέτο). Τα block-κρίκοι της αλυσίδας είναι πλαίσια στην οθόνη που περιέχουν κρίσιμα δεδομένα της ψηφοφορίας σε οριζόντια κατανομή ανά εκλογικό τμήμα, όπως: α. το σύνολο των εκλογέων στο εκάστοτε εκλογικό τμήμα β. τον εκλογέα κρυπτογραφημένο γ. τους συνδυασμούς δ. την «ρίψη» της ψήφου στην ηλεκτρονική κάλπη ε. την εμφάνιση της ψήφου κάθε (κρυπτογραφημένου) εκλογέα στην οθόνη για έλεγχο στ. την εμφάνιση των αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα για έλεγχο, επαλήθευση, επικύρωση.

Το blockchain διαθέτει τα τεχνικά εχέγγυα για ένα τόσο μακράς πνοής έργο και θα βάλει την χώρα στα πραγματικά βαθιά νερά μιας τεχνολογίας που θα κλονίσει εκ θεμελίων πολλά απ’ όσα θεωρούμε δεδομένα.

Η πλατφόρμα blockchain έγινε γνωστή το 2008 όταν πάνω σε αυτήν εξορύχθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα. Μεταγενέστερα, η προσθήκη του πρωτοκόλλου Smart Contract (Έξυπνα Συμβόλαια) από τον Vitalik Buterin επεξέτεινε την εμβέλειά της σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας, όπως και στην εν λόγω εκλογική εφαρμογή.

Αδιάβλητες, αδιαμεσολάβητες, ασφαλείς, γρήγορες εκλογές

1. Η μυστικότητα (ανωνυμία του ψηφοφόρου) διασφαλίζεται με το κρυπτογραφημένο ιδιωτικό κλειδί του με το οποίο συνδέεται και ψηφίζει στο «ψηφιακό» εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος.

2. Το αδιάβλητο εν συνόλω της διαδικασίας (το αναλλοίωτο της ψήφου) εποπτεύεται και προστατεύεται στην πλατφόρμα blockchain από τους συνδεδεμένους χρήστες της πλατφόρμας-εκλογείς για το εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Αυτοί, προβλέπει το σύστημα, και όπως είναι εύλογο θα παραμείνουν συνδεδεμένοι από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο όσο διαρκεί η –ταχύτατη- ψηφοφορία στο Ψηφιακό Εκλογικό τους Τμήμα για να παρακολουθούν και να επικυρώνουν την απαραβίαστη εξέλιξη της διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο. Στην παραμικρή εξωτερική ή εσωτερική απόπειρα αλλοίωσης δεδομένων (ψήφων ή ψηφοφόρου/ων) η πλατφόρμα ειδοποιεί αμέσως τους συνδεδεμένους και επέρχεται παύση του συστήματος.

3. Η ταχύτητα, όπως συνάγεται από το 2. απογειώνεται με την on line ψηφοφορία και τον οριζόντιο καταμερισμό ανά εκλογικά τμήματα. Τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα σε πραγματικό χρόνο. Η ταχεία διεξαγωγή ορθώνει ένα τεράστιο και ουσιαστικά ανυπέρβλητο εμπόδιο σε κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις, που άλλες έχουν σκοπό να «ρίξουν» το σύστημα (λόγοι εθνικής ασφάλειας) και άλλες να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα (λογικά εδώ οι ύποπτοι και οι ένοχοι θα ήταν οι υποψήφιοι –κόμματα, άτομα-).

4. Η διευκόλυνση των εκλογέων είναι προφανής, με ψηφοφορία εξ αποστάσεως απαλλάσσονται από κάθε ταλαιπωρία μετακίνησης ανά την επικράτεια, η μείωση του κόστους διεξαγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ομοίως.

Ο 21ος αιώνας διανύει ήδη την ενήλικη φάση του, αλλά στην Ελλάδα συμβιβαζόμαστε με ένα εκλογικό σύστημα απολιθωμένο, αδιαφανές, διαβλητό, διαμεσολαβητικό, αργόσυρτο.

Ας μην αφήσουμε πάλι την πρωτοβουλία στον Μητσοτάκη να μας προσπεράσει και να υψώσει επιδεικτικά το «χρυσόμαλλο δέρας» της αποκλειστικής τεχνοκρατικής των πραγμάτων αντίληψης.

Ας θέσουμε στο τραπέζι πρώτα εμείς, οι έλληνες πολίτες, την απαίτηση για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για δημόσιο διάλογο, αν πρέπει ή δεν πρέπει.

Η υιοθέτηση και η άμεση εφαρμογή των εξ αποστάσεως εκλογών είναι επιτακτικές.

Τα επιχειρήματα υπάρχουν. Παντού ψηφιακή μετάβαση αλλά στις εκλογές όχι;
Γιατί κύριοι;

Ιδού η Ρόδος, ιδού το πραγματικό (ψηφιακό) άλμα.