Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
19/10/2019 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς Μαξίμου: Υπάρχουμε ως χώρα;

Οι εξελίξεις στη Συρία επιβεβαιώνουν πλήρως την ανάλυση του Antinews περί δημιουργίας νέων σφαιρών επιρροής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που θα οδηγήσουν σε νέα ισορροπία δυνάμεων.

Με την θυσία των Κούρδων, οι ΗΠΑ τελικά κατοχυρώνουν την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό άρμα και ο Πούτιν παίρνει ως αντιστάθμισμα τη Σύρια.

Η Τουρκία ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους της. Έκανε πίσω όσον αφορά την κατάκτηση των εδαφών που ήθελε και συμβιβάστηκε με την θωράκιση της πίσω της αυλής μέσω μιας ζώνης ασφαλείας.

Όμως, όπως είπαμε, σύναψε νέα συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Και πολύ φοβούμαστε ότι όταν αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας Τραμπ – Ερντογάν πιθανόν να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Είναι δεδομένο ότι ο αχόρταγος Ταγίπ αποκλείεται να έκανε πίσω στη Συρία παίρνοντας για αντάλλαγμα μόνο μια ζώνη ασφαλείας για να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, καθώς και για να μεταφέρει πρόσφυγες.

Άρα ο συμβιβασμός του στη Συρία ενδεχομένως να έγινε παίρνοντας ανταλλάγματα για να ισχυροποιηθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ανταλλάγματα που ίσως οδηγήσουν στην συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Ο χρόνος θα δείξει...

Παρ' όλ' αυτά, προκύπτει το εξής ερώτημα:

Πέρα από λεονταρισμούς του τύπου… λανθασμένη η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, τη στιγμή που τους έχει δώσει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, τί κάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το συγκεκριμένο σενάριο;

Τίποτα.

Μονάχα παρακολουθεί τον προκλητικό σουλτάνο που έχει κάνει σουρωτήρι την ΑΟΖ της Κύπρου, στέλνοντάς μας παράλληλα καθημερινά καραβιές με μετανάστες.

Προσπαθώντας να ηρεμήσει τον... τρομοκράτη παρακαλώντας την Ευρώπη, από την μία να του επιβάλει κυρώσεις για την Κύπρο και τη Συρία κι από την άλλη να του δώσει τα χρήματα που απαιτεί μπας και σταματήσει να μας στέλνει μουσαφιραίους.

Με την Ευρώπη να την γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της για το πρώτο, σκεπτόμενη στο μεταξύ να υλοποιήσει το δεύτερο.

Όχι φυσικά για εμάς, αλλά για αυτήν.

Για εμάς έχει προαποφασιστεί να μετατραπούμε σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, κάτι που με θέρμη αποδέχτηκε και αυτή η κυβέρνηση.

Απλώς προσπαθούμε να μην ισλαμοποιηθούμε πλήρως.

Πάντως, για να μην είμαστε εντελώς άδικοι με την Ευρώπη, πήραμε και κάτι. Άθελά μας βέβαια, διότι την ώρα που ο Μακρόν έκλεινε την πόρτα της στα Σκόπια εμείς προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε ανοιχτή.

Τα σχόλια περιττά...

Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι έρμαιο των εξελίξεων, με την Ελλάδα να έχει πάψει να υφίσταται ως χώρα.

Ας ελπίσουμε ο Ερντογάν να μην έχει πάρει από τον Τραμπ τις υποσχετικές που αναφέραμε.

Γιατί αν τις έχει πάρει, θα προσευχόμαστε να χάσουμε μόνο το Καστελόριζο όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει.

Κατά τ’ άλλα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Μια... μητσοτακικής εμπνεύσεως ομαλότητα εντούτοις, όπου έχει παλινορθωθεί όλος ο εσμός που μας οδήγησε στα μνημόνια.

Με τον Μητσοτάκη ως άλλος Τσίπρας να μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να τους ξεγελάσει.

Αλλά τί τους νοιάζει;

Τις καρέκλες τους να διατηρήσουν κι ας επιστρέψουν τα σύνορα στην Πελοπόννησο.