Προ των πυλών... η εκτροπή στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη
12/10/2016 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προ των πυλών... η εκτροπή στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη

Αν ισχύει η πληροφορία, και αφού δεν έχει διαψευστεί φαίνεται να ισχύει, τότε μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα λέγονται στη συνάντηση των ανωτάτων δικαστών με τον Αλέξη Τσίπρα, πέραν των μισθολογικών συζητήθηκε και ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Συγκεκριμένα, φέρεται να έπεσε στο τραπέζι η παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι η αποχώρηση τους πρέπει να γίνει με την συμπλήρωση του 67ου έτους...

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από την συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, η κ. Θάνου ενημέρωσε για το θέμα αυτό ανώτερους δικαστές, σημειώνοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού στο θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου ήταν θετική. Όπως είπε ωστόσο η κ. Θάνου, το θέμα της παράτασης βρίσκει σύμφωνους πολλούς δικαστές, ενώ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την ευρωπαϊκή συνθήκη, δηλαδή για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Μάλιστα, όπως είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου το 67ο έτος έχει οριστεί για την προστασία των δικαστών, ώστε να μην μπορεί κανείς να τους διώξει νωρίτερα. Το αντίθετο, δηλαδή εάν εκείνοι θέλουν να παραμείνουν, δεν μπορεί να θεωρηθεί κόντρα στο Σύνταγμα.

Εάν τελικά περάσει δια νόμου η παράταση των ορίων ηλικίας, τότε η κ. Θάνου, η οποία συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο, θα μπορεί να παραμείνει για 3 ακόμη χρόνια στη θέση της, όπως και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συνταξιοδοτείται σε έναν και πλέον χρόνο.

Δηλαδή η κ. Θάνου και ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος αύριο θα δικάσει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, δεν θα φύγουν από τη δουλειά τους και θα παραμείνουν στη θέση τους.

Κατ' αρχάς γεννά απορίες το ότι υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα που δείχνει ότι υπάρχει συναλλαγή μεταξύ κυβέρνησης και μέρους της δικαιοσύνης.

Κατά δεύτερο επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η κ. Θάνου βρίσκεται σε κυβερνητική διατεταγμένη υπηρεσία και πιθανότατα ξεπληρώνει συμβόλαια, όπως το γεγονός ότι επελέγη να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Κατά τρίτον, μια τέτοια πρόταση δεν βάζει βόμβα στην Ολομέλεια του ΣτΕ που θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα συνεχίσει την Παρασκευή να εξετάζει το «νόμο Παππά»;

Πώς είναι τώρα καλό το... κλίμα (που έλεγε και ο κ. Σακελλαρίου) ώστε να δικαστεί μια τέτοια υπόθεση όταν έχουν αποκαλυφθεί σημεία και τέρατα κι όταν έχει προηγηθεί η συνάντηση στο Μαξίμου και τα γιουχαΐσματα σε βάρος του προέδρου του ΣτΕ;

Η εκτροπή στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη είναι προ των πυλών.