Πού
15/11/2016 14:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος...

Αλλάζει ο άνθρωπος; Είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό αλλά και για πολλούς από τους υπουργούς και βουλευτές της Αριστεράς που κυβερνά.

Θα πει κανείς ότι ο ρεαλισμός οδηγεί και σε άρση των αυταπατών που είχαν στη νιότη τους. Όμως, υπάρχουν και στιγμές όπου καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία.

Δεκαέξι χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μπιλ Κλίντον, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Σήμερα θα δει έναν… «φονιά των λαών» και θα τον ικετέψει για το χρέος.

Πού

Πέρασαν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν την Αθήνα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1999 ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Η πόλη ήταν αστυνομοκρατούμενη, δεν κουνιόταν φύλλο αλλά παρ’ όλα τα μέτρα έγιναν μαζικές διαδηλώσεις και το σύννεφο με τα δακρυγόνα είχε κρύψει τον Λυκαβηττό. Τότε δεν υπήρχε βέβαια ο Πρ. Παυλόπουλος να βλέπει την Αθήνα να καίγεται, υπάρχει όμως τώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τότε οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο της δεξίωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Την εποχή εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας. Είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση και την Αστυνομία για τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και ουσιαστικά μίλησαν για φασισμό και για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ο Μπιλ Κλίντον, κρίθηκε ανεπιθύμητος από την τότε Αριστερά, εξαιτίας του γεγονότος ότι όσο ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενεπλάκη ενεργά στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Πού

Στη διαδήλωση της 19ης Νοεμβρίου συμμετείχε και ο ΣΥΝ. Στις φωτογραφίες διακρίνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, και οι Δ. Παπαδημούλης, Μ. Γλέζος, Σπ. Λυκούδης, Φ. Κουβέλης και Π. Κουναλάκης.

Ενώ στην άλλη φωτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας με κοτσίδα και πίσω του ο Ν. Σοφιανός του ΚΚΕ. Είναι προφανές ότι τα… αντιαμερικανικά αισθήματα, η «αντίσταση» στους φονιάδες των λαών, αποτελεί το καλύτερο εισιτήριο για μια επιτυχημένη πορεία στην πολιτική. Μέχρι και πρωθυπουργός μπορείς να γίνεις. Αλλά έτσι είναι. Αυτοί που έκαιγαν σημαίες των ΗΠΑ τώρα περιμένουν τον σωτήρα. Δεν πιστεύουμε ο Τσίπρας να αφήσει το Μαξίμου και να τρέχει για διαδηλώσεις κατά του Ομπάμα. Εκτός αν στείλει τον «αναρχικό» της κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλο.