Ποια χώρα θα καλούσε τον Τσίπρα;
20/07/2017 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια χώρα θα καλούσε τον Τσίπρα;

H είδηση που ανέβασε και το Antinews για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου ένα δελτίο τύπου που πρέπει να περάσει χωρίς να αναλυθεί.

Όχι γιατί ένας Έλληνας πολιτικός πάει στη μεγάλη αυτή χώρα η οποία αποτελούσε διαχρονικά τον «σωτήρα» όσων περίμεναν τη σωτηρία από τον ουρανό. Αλλά γιατί ένας Έλληνας πολιτικός, μέσα στο κλίμα απαξίωσης κι έλλειψης εμπιστοσύνης, προσκαλείται για να μιλήσει, να ανταλλάξει απόψεις. Δεν πάει να διαπραγματευτεί τίποτε, αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης. Τον προσκαλούν γιατί θέλουν να ακούσουν έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δικαίωση για όσα προσέφερε ο Σαμαράς στην πατρίδα του. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της Ελλάδας περνά από έναν άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει τη θέση της σε μια δύσκολη συγκυρία.

Ας σκεφτούμε με πόσους άραγε από τη σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να μιλήσει ο Κινέζος πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι; Αν υποθέσουμε ότι σε πέντε χρόνια γίνεται ένα αντίστοιχο συνέδριο και ο πρωθυπουργός της Κίνας θέλει να καλέσει έναν Έλληνα πολιτικό, ποιον θα καλούσε; Μήπως τον Τσίπρα; Τον Σκουρλέτη, τον Γαβρόγλου ή μήπως τον Πάνο Καμμένο;

Στην καλύτερη περίπτωση να τους καλούσε όλους αυτούς στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής. «Σας στέλνουμε εμείς τους δράκους, στείλτε μας εσείς τον Καραγκιόζη με το θίασό του».
Δεν είναι μόνον η Κίνα που αναζητά σοβαρούς ανθρώπους για να συνομιλήσει. Είναι και οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι και πολλές φορές καταφεύγουν στον Αντώνη Σαμαρά.

Από αυτήν την άποψη πρόκειται ασφαλώς για δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Για αρκετούς της Αριστεράς εδώ στην Ελλάδα είναι ακόμη γερμανοτσολιάς και μνημονιακός.

Όμως, αρκεί μια σύγκριση για το ποιος θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε μεγάλους ηγέτες, μεγάλων χωρών και σε σημαντικά συνέδρια. Τουλάχιστον τον Σαμαρά τον καλούν και μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ποιος από τη σημερινή κυβέρνηση μπορεί να το κάνει χωρίς να εξευτελίσει τη χώρα του;