Πλήρες αδιέξοδο
01/02/2016 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλήρες αδιέξοδο

Σε όποια παρέα κι αν κάτσεις να μιλήσεις για πολιτική η ερώτηση είναι μία: Πάμε ξανά σε εκλογές ή θα έχουμε κάτι άλλο; Η πλειοψηφία όσων δεν εθελοτυφλούν και δεν… Συριζίζουν πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε τέλμα, σε ένα χάος και σε μια πολιτική ανισορροπία που δεν δικαιολογείται από την τόσο σύντομη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ούτε έξι μήνες δεν έχει ζωή αυτό το σχήμα και συζητάμε για το αν θα πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση, αν θα πέσει ο Τσίπρας, αν θα στηθούν πάλι εκλογές και πότε, αν θα βρεθεί νέος… Παπαδήμος και άλλα πολλά που έχουν σχέση με την αδυναμία του Τσίπρα να κρατηθεί στην εξουσία.

Πλέον δεν είναι στο χέρι του. Είτε θα τη βρει από τους αγρότες είτε θα σηκώσει τα χέρια ψηλά από το Προσφυγικό που γίνεται θηλιά και τον πνίγει, είτε δεν θα μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές οπότε θα επιχειρήσει ηρωϊκή έξοδο. Σαν κι αυτές που μόνο ο αριβίστας Αλέξης ξέρει ώστε να χτίσει την όποια υστεροφημία του.

Η ουσία είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά, δεν έχει μέλλον και τους επόμενους 1-2 μήνες θα κριθούν τα πάντα. Είτε θα βρει λαγούς στο καπέλο του ο Τσίπρας είτε θα αποτελέσει παρελθόν που θα θέλουμε να ξεχάσουμε.

Το ερώτημα είναι αν θα αφήσει την εξουσία με εκλογές ή χωρίς αυτές. Κάποιοι λένε ότι θα ζητήσει να πάει η χώρα σε νέες κάλπες ξέροντας ότι θα τις χάσει ώστε αυτός να βγει και να πουλήσει το παραμύθι της περήφανης διαπραγμάτευσης. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του ιδίου και του Γιάνη Βαρουφάκη (αλλά και όσων γνώριζαν) για το σχέδιο Χ που είχε εκπονηθεί και ήταν έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή.

Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή της παραίτησης της κυβέρνησης, της δημιουργίας οικουμενικής που θα πάρει τις σκληρές αποφάσεις για να έρθει ξανά ο Τσίπρας κάποια στιγμή και να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες για ακόμη μια φορά.

Όπως ξέρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα δεδομένα. Το Μαξίμου έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι. Για να δούμε τι θα κάνει ο Αλέξης; Θα κάνει το παγόνι; Κι όπως λέει και το αστείο: «Το πεπόνι παγώνει, αλλά το παγόνι δεν πεπόνει». Ο Τσίπρας λοιπόν μπορεί να κόψει το πεπόνι κατά πως αυτός θέλει, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτός που θα ξαναβγεί και θα κάνει το περήφανο παγόνι που δεν υποτάχθηκε. Αυτά είναι ψέματα που πλέον δεν περνάνε.

Όμως, μπορεί οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται στο Μαξίμου, υπάρχει μια παράμετρος που χρήζει απαντήσεως: Μετά τι; Ποιος και πώς;

Τι θα διαδεχθεί αυτό το τέρας που δημιουργήσαμε όλοι μας και μας κυβερνά; Αν κόψουμε τα κεφάλια της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Διότι η Ελλάδα δεν έχει χρόνο ούτε μια μέρα για να μείνει ακυβέρνητη. Ποιος λοιπόν είναι σε θέση να αναλάβει την καυτή πατάτα, όποτε κι αυτή… βγει από το φούρνο;

Η Νέα Δημοκρατία, φυσικός διάδοχος της κυβέρνησης όταν αυτή καταρρέει, μπορεί να κυβερνήσει; Είναι σε θέση ο Κυριάκος να γίνει πρωθυπουργός χρήσιμος κι όχι ένας ακόμη «στημένος» πολιτικός που «γεννήθηκε» ταγμένος για να κυβερνήσει; Κι αν ναι, αν αυτός είναι έτοιμος, το επιτελείο του είναι σε θέση να αναλάβει μια χώρα στο χείλος της καταστροφής;

Για παράδειγμα στην οικονομία. Τομεάρχης είναι ο Σταϊκούρας. Καλό παιδί, φιλότιμο, με θητεία στο υπουργείο, αλλά πείτε μας έναν Έλληνα που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ο τσάρος της οικονομίας και να αναλάβει τη δύσκολη διαπραγμάτευση. Και μετά από αυτόν το χάος. Ποιος άλλος ξέρει από οικονομικά στη ΝΔ; Που είναι οι τεχνοκράτες που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα κρίσιμα θέματα; Ποιος θα αναλάβει π.χ. το Ασφαλιστικό; Πάλι ο Βρούτσης; Ποιος θα αναλάβει την ανάπτυξη; Η Άννα Μισέλ που ορίστηκε τομεάρχης;

Στα εξωτερικά και την Άμυνα θα αναλάβει ξανά η Ντόρα να μας σώσει; Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος την Παιδεία και ο Φορτσάκης, η Βούλτεψη, ο Γκιουλέκας, ο Τζαβάρας, ο Κώστας Καραμανλής ο μικρός κ.λπ. συγκροτούν την «ισχυρή ομάδα»; Η σκιώδης κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ίσως και πώς θα μπορούσε να είναι ένα κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ. Και γεμίζει θλίψη.

Αλλά και το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ θολό. Άνοιγμα στο κέντρο; Συγχρωτισμός με το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και τον Γιαννίτση; Ιδέες τύπου «σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό»; Στροφή στα δεξιά; Συμμαχίες με ποιους και για ποιο σκοπό; Γενικώς, μετά από την ευφορία της νίκης ο Κυριάκος δείχνει να μην ξέρει ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του κόμματος. Ο πολίτης το βλέπει αυτό και δεν ξέρει που να αποθέσει τις ελπίδες του.

Γι’ αυτό λοιπόν και το πλήρες αδιέξοδο. Μια κυβέρνηση που παραπαίει κι ένα πολιτικό σύστημα που δεν «γεννά» το καινούργιο, την ελπίδα. Γι’ αυτό λοιπόν και ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ01/02/2016 09:57:07

  Ανοιχτού τύπου Στρατόπεδα λέει τώρα η κυβέρνηση του ISIS !

  ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΗΛΑΔΗ.

  Περιττό να πω ότι τζάμπα στέγη σε παράνομους δεν πληρώνω !

  Κρατητήρια ΜΟΝΟ.

  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ.

  ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ. Φόρους να εισπράξετε από τα ταξικά αδέρφια σας.

 2. Λιψ avatar
  Λιψ01/02/2016 10:18:30

  Προσωπικά, θα ήμουν υπέρ μίας οικουμενικής, αλλά....
  Μήπως τη ΝΔ (και την Ελλάδα) τη συμφέρει να παραμείνει ακόμα ένα χρόνο ο Σύριζα στην εξουσία, ώστε μετά την αναπόφευκτη καταστροφή, να προκύψει και η τελική απαξίωση της Αριστεράς; Διότι αν δεν υπάρξει απαξίωση της Αριστεράς στα μυαλά των Ελλήνων, δεν μας σώζει καμία ΝΔ και καμία οικουμενική....

 3. Παράξενος avatar
  Παράξενος01/02/2016 11:58:19

  @Λιψ

  Απαξίωση της αριστεράς (και όχι απλά του σύριζα) δε θα προκύψει ποτέ. Ο λαός δεν τη στηρίζει γιατί περιμένει πραγματικά να του λύσει προβλήματα. Τη στηρίζει γιατί μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

 4. tt avatar
  tt01/02/2016 16:44:07

  ΑΠΕ, ΑΤΙΝΑ, 31-1-2050. Εις το ονομα του πολυευσπλαχνου θεού. 
.
  Ο πρώην πρωθυπουργος Α. Τσιπρας τιμήθηκε σήμερα απο τον Πρόεδρο της Τζαμαχαριγιας , τον Χουσειν Αμπνταλλα Αλ Ατινα, με το παράσημο της Ημισεληνου του Αμπου Νασιόν (το τάγμα των πατέρων του έθνους). "Ο Α. Τσιπρας, ενας εκ των τελευταίων πρωθυπουργών της Ελλαδας, έθεσε τα θεμέλια της Τζαμαχαριγιας μας, με τον νόμο περί υπηκοότητας σε ολους αδιακρίτως , εναν απο τους πρώτους της πρωθυπουργίας του, καθώς και με την ανοιχτή πρόσκληση του σε Παστουν και Αραβες να κατοικήσουν στην χώρα των μόλις 10 εκατομμυρίων , τότε" δήλωσε ο Πρόεδρος της Τζαμαχαριγιας. "Αν δεν ανοίγατε εσείς τα συνορα δεν θα υπήρχε τζαμαχαριγια" , συνέχισε ο Πρόεδρος, ενω στην οθόνη έπαιζε η ιστορική δήλωση :

  "Σάμπως υπάρχουν συνορα και δεν το ξέρω;"
  .

  Στην αντιφώνηση του ο Τσιπρας-Μπέη δήλωσε : "Με μεγάλη συγκίνηση δέχομαι αυτη την τιμή. Γεννήθηκα σε μιαν άλλη χώρα πριν 70 χρονια, μια χώρα αδιανόητη σήμερα. Ο κόσμος χρησιμοποιούσε την λέξη γενίτσαρος για βρισιά, ολους τους προσήλυτους τους περιφρονούσαν. Μια χώρα σκοταδιστική."
  .

  Απαντωντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος Αμπνταλλα Αλ Ατινα εδωσε διαβεβαιώσεις οτι θα σταματήσει η δίωξη των μελών της ελληνικής μειονότητας, (2% του πληθυσμού) και η ανατίναξη των τελευταίων εκκλησιών και νεκροταφείων. Θα μετατρέπονται σε τζαμιά χωρις βία. "Εξάλλου, αν δεν μας είχαν υποδεχτεί οι πρώτοι αλληλέγγυοι (η λέξη σε ελληνικα στο πρωτότυπο) , δεν θα ήμασταν καν εδω, στην ένδοξη γη των πατέρων μας, την ισλαμική Τζαμαχαριγια του Αλ ελλαντί".  Ερωτηθείς για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας , ο Πρόεδρος απάντησε : "Η σαρία ειναι σαφής, δεν μπορώ να παραβιάσω το Σύνταγμα. Επειδη ομως ο θεός ειναι μεγάλος, νομίζω οτι οι εκτελέσεις δεν ειναι ανάγκη να ειναι με λιθοβολισμό. Ειμαστε αλλωστε στον 21ο αιώνα". Τέλος , για τους προσφυγες απο τις μάχες που μαίνονται στην κεντρική Αβρούπα , ο πρόεδρος δήλωσε : "Αν και μουσουλμάνοι, που μάχονται σε ιερόν αγώνα, δυστυχώς δεν μπορούμε να τους δεχτούμε ολους. Στέλνουμε ομως τρόφιμα και οπλισμό με αερογέφυρα πέρα απο τα ναρκοπέδια των συνόρων μας. Η χώρα ομως δεν μπορει να γινει ξέφραγο αμπέλι και να καταντήσει failed state."
  Μετα την μεσημεριανή προσευχή , η τελετή έλαβε τέλος.
  .
  .
  .
  .
. 
. 
Αλλα αυτα ειναι κινδυνολογίες, οπως κινδυνολογίες ηταν τα capital controls, κινδυνολογίες ειναι το οτι είχανε σχέδιο δραχμής, κινδυνολογίες ηταν  οτι τα νούμερα δεν βγαίνουν κι αντι για αυξήσεις θα έρθουν μειώσεις και νέοι φοροι για να διορίζουν εραστές.  
. 
. 
Οσο για μένα, δεν θα περιμένω να μου χτυπήσουν την πόρτα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, άντε γεια αλληλέγγυοι.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης01/02/2016 19:15:55

  Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος αστός πολιτικός που ζήτησε να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα της κρίσης ήταν ο Σαμαράς. Μετά από αυτόν τη ζήτησε και ο Άδωνις, που ήταν "έτοιμος από καιρό" να συνεχίσει το έργο του 2012-14. Ο Κυριάκος είναι φανερό ότι προτιμάει να υποστεί φθορά και πολιτικό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως δεν θα κατακτήσει την πολιτική ηγεμονία - για να ξαναθυμηθούμε την έκφραση που άφησε πίσω του ως πολιτική παρακαταθήκη ο Άδωνις.

  Ο τελευταίος μοιάζει υπερβολικά συμβιβασμένος, αγωνιζόμενος να αποδειχθεί άνθρωπος της πλήρους εμπιστοσύνης του νέου αρχηγού. Δεν αμφιβάλλω για το ήθος του, αλλά, να, θα προτιμούσα τον μαχητή Άδωνι του 2012-14 ή του 2015, που κατέβηκε μόνος εναντίον όλων. Αντιλαμβάνομαι τους περιορισμούς που θέτει η νομιμοφροσύνη προς τον νέο αρχηγό, έτσι είναι η πολιτική, τι να κάνουμε.

  Το θέμα είναι, όμως, πού είναι και ποια είναι η δική μας εκπροσώπηση. Εμείς που είδαμε την αλλαγή το 2012-14, που αντιληφθήκαμε απο πού πήρε τη χώρα ο Σαμαράς και πού την έφτασε, που καταλάβαμε πολύ πριν έρθει ο Τσίπρας πού θα πήγαινε το πράγμα, που το "τρομολαγνικό" σποτάκι της ΝΔ τον Ιανουάριο δεν έλεγε παρά το αυτονόητο - όπως και πράγματι επαληθεύτηκε κατά γράμμα. Και θα ξαναεπαληθευτεί, διότι ο πολιτικός κίνδυνος που έχει προκύψει από τις νέες παλινωδίες Τσίπρα με αφορμή το ασφαλιστικό δεν έχει καταλαγιάσει και, αντιθέτως, θα αναζωπυρωθεί εκ νέου.

  Ο Κυριάκος προσπαθεί να φέρει κάποια ανανέωση στη ΝΔ, διαβάζουμε για κάποια καινούργια πρόσωπα, Στεργίου, Σοφιανός. Θα κριθούν όλοι αυτοί στην πράξη. Μακάρι να είναι καλές επιλογές. Θα δείξει. Η Κ.Ο. όμως είναι δεδομένη και δύσκολα θα υπάρξει παρθενογένεση εκεί.

  Το πρόβλημα του Κυριάκου όμως δεν είναι πρόβλημα προσώπων, είναι πολιτικό. Συνοψίζεται στο ότι είναι αρκετά φανερό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι προτιμάει να μην κυβερνήσει τώρα. Είναι μεγάλη παγίδα αυτό και θα το δείτε ότι θα την πατήσει σαν τον Μεϊμαράκη. Εάν δεν ζητήσεις την εξουσία, δεν σου έρχεται. Εάν δεν την θέλεις, κανείς δεν θα σπεύσει να σε κάνει αρχηγό. Θα γίνεται αρχηγός αυτός που τελικά το θέλει περισσότερο. Και αυτός σήμερα είναι ακόμη ο Τσίπρας.

  Η ΝΔ δυστυχώς είναι εγκλωβισμένη και αυτή στην πελατειακότητα του συστήματος. Πρόσφατα άκουσα από συγγενή μου συνταξιούχο (δεν ξέρω τι ψήφισε τελικά στις εσωκομματικές της ΝΔ) να λέει ότι "δεν θα ψηφίσω Μητσοτάκη, διότι άκουσα ότι θα κόψει συντάξεις". Φυσικά. Συνταξιούχος είναι ο άνθρωπος, τι θέλουμε να κάνει. Και η εναλλακτική στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και έτσι όπως θα έρθουν ακόμη περισσότερο όσο θα πηγαίνει χάλια η οικονομία, είναι η περικοπή συντάξεων, μισθών και συντάξεων. Πώς θα βγει η ΝΔ με μια τέτοια ατζέντα; Θα υπάρχει πάντοτε το ερώτημα "κι εσείς τι άλλο θα κάνετε" κι επειδή η ΝΔ δεν έχει το λαϊκιστικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι δυνατές προσεγγίσεις του τύπου "δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ".

  Ο Μητσοτάκης δεν έχει συνολικό όραμα για τη διαχείριση της κρίσης, όπως είχε ο Σαμαράς. Αν επιμείνει να μην έχει, θα αποτύχει. Ας πάρει παράδειγμα τον Καραμανλή, που ενώ μπορούσε να ξαναπάρει το κόμμα στα χέρια του την επαύριο της ήττας του Σεπτεμβρίου, προτίμησε να κινηθεί δι' αντιπροσώπων, ακριβώς επειδή δεν ήθελε την καυτή πατάτα, μην τυχόν και του κάψει τα ευαίσθητα χεράκια του. Και ο μεν ένας αντιπρόσωπος, ο Μεϊμαράκης, πάει κι έρχεται. Ο Τσίπρας όμως; Προτιμούσε τον Τσίπρα πρωθυπουργό και να τι έπαθε. Έχει την οικογενειακή κληρονομιά μέσα από τα χέρια του.

  Τώρα και ο Κυριάκος θα προτιμούσε να μην γίνει "ακόμη" πρωθυπουργός. Ε, δεν θα γίνει, αν δεν το θέλει. Είναι πολύ απλό.

  Και αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της ΝΔ.

  Θυμάμαι τώρα πάλι τον μακαρίτη τον Φάκτορα: "Ποιον άλλον έχουν; Τον Σαμαρά μόνον έχουν. Στο τέλος σε αυτόν θα στραφούν όλοι". Αυτό το έλεγε πριν από την πρωθυπουργία Σαμαρά. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ισχύει και σήμερα. Και αν λέω "φοβάμαι", είναι διότι είναι απελπισία να μην έχει φτιάξει η ΝΔ την διάδοχη κατάσταση, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο του Σαμαρά και χωρίς τη δική του παρουσία στον πρωθυπουργικό θώκο. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που είναι (ακόμη) αντικειμενικά πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να επανέλθει ο Σαμαράς σε ενεργό ρόλο.

  Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όχι μόνον αποτυχία Μητσοτάκη, αλλά αποτυχία με την ενεργή και ειλικρινή στήριξη και ώθηση του Σαμαρά. Για να μην θεωρηθεί ο τελευταίος ως υπονομευτής, όπως θεωρήθηκε ο Καραμανλής τελικά υπονομευτής του Σαμαρά (έστω και εκ των υστέρων) και αυτό συνετέλεσε πολύ στο να χάσει ο Καραμανλής την οικογενειακή κληρονομιά. Υπάρχει η φυσική νομιμοφροσύνη των οπαδών στον εκάστοτε αρχηγό. Αυτό είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα και μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε πρώην αρχηγό η μη νομιμοφροσύνη στον εν ενεργεία.

  Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε, μέχρι τότε να στηρίζουμε Κυριάκο και να αρκούμαστε σε κριτική θεωρητικού, κυρίως, χαρακτήρα, χωρίς να αίρουμε τη στήριξη. Εφόσον βέβαιο πληρούται η προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος κάνει πραγματική αντιπολίτευση στον Τσίπρα και όχι όπως τώρα που λέει "θα στηρίζουμε τη χώρα" στο προσφυγικό, τρίχες κατσαρές. Και να ελπίζουμε να το πάρει χαμπάρι ο Κυριάκος ότι πρέπει να το απαιτήσει να κυβερνήσει. Κάτι έλεγε ο ίδιος για τις πρώτες 111 ημέρες. Το λέει ακόμη; Θα του το θυμίσουν πολλοί καλοθελητές όταν έλθει η ώρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.