Πανηγυρίζουν... στα τέσσερα
24/12/2016 16:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανηγυρίζουν... στα τέσσερα

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Ξεπάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δικαιώθηκαν οι επιλογές του Μαξίμου, έμεινε η κακία στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ που υπηρετούν τους δανειστές. Αυτά κι άλλα πολλά κι ωραία ακούγονται τις τελευταίες ώρες, μετά από την απόφαση του Γιούρογκρουπ να ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ασφαλώς θετικό γεγονός, ίσως και μποναμάς στην κυβέρνηση που αισθανόταν στριμωγμένη στη γωνία λίγες ημέρες πριν βγει η χρονιά. Όμως, είναι εντυπωσιακό. Πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα; Για τις συζητήσεις που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό; Για το γεγονός ότι πάγωσαν τα μέτρα εξαιτίας της ανοησίας της κυβέρνησης και των λαθών της;

Ή μήπως γιατί η κυβέρνηση, ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος εξαναγκάστηκαν σε ταπεινωτική δήλωση μετανοίας προκειμένου να καταφέρει την τελευταία στιγμή της χρονιάς να ξεπαγώσει η διαδικασία;

Τι ακριβώς έγινε για να πούμε την αλήθεια κι όχι να ακούμε τις βλακείες των παπαγάλων του Μαξίμου; Αυτό που έγινε προσβάλλει όλους τους Έλληνες. Έκαναν τζάμπα μαγκιές με τους μποναμάδες στους συνταξιούχους και εξαναγκάστηκαν σε αποστολή σημειώματος που με απλά λόγια λέει: «Συγγνώμη κύριοι δανειστές. Είμαστε καραγκιοζάκια ή μάλλον καλικάντζαροι. Δεν θα το ξανακάνουμε χωρίς να σας ρωτήσουμε. Αν μάλιστα τον Μάρτιο τα στοιχεία για το πλεόνασμα δεν είναι αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής τότε θα πρέπει να βρούμε τα λεφτά και να τα επιστρέψουμε».

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Αντί η κυβέρνηση από τις 5 Δεκεμβρίου να έχει θέσει τις βάσεις για πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τώρα κυνηγά την ουρά της. Και το ακόμη χειρότερο: Τα μέτρα για το χρέος που ξεπαγώνουν (ή μάλλον οι συζητήσεις για να ακριβολογούμε) δεν έχουν καμιά θετική επίπτωση στην αξιολόγηση. Αυτή δεν μπορεί να κλείσει άμεσα, ενδεχομένως να πάει και για τον Μάρτιο. Και για να κλείσει θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για πολύ σκληρά μέτρα. Όλα είναι ανοικτά. Ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο για μετά το 2019, μειώσεις στις συντάξεις.

Και κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι ξαναρχίζουν οι κουβέντες για τα μέτρα σημαίνει ότι θα κρατήσουν αρκετό καιρό, επομένως τα μέτρα που θα δώσουν τελική λύση μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές, από το 2018 και βλέπουμε. Ό,τι ακριβώς ήθελε ο Σόιμπλε δηλαδή ο οποίος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μας δει να εκτροχιαζόμαστε και να κινδυνεύουμε να βγούμε από το ευρώ.

Ας μην επιχαίρουν λοιπόν γιατί δεν υπάρχει καμιά επιτυχία. Έσκυψαν το κεφάλι, έκαναν δήλωση συγγνώμης στους δανειστές και συνεχίζουμε να αγωνιούμε για το τι θα γίνει μετά τις γιορτές.