Πάμε καρφί για εκλογές
07/08/2016 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάμε καρφί για εκλογές

Ήμασταν από τους πρώτους που το έγραψαν. Πάμε καρφί για εκλογές, ό,τι κι αν λέει το Μαξίμου, όσο κι αν ορκίζονται τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ πως θα εξαντλήσουν την τετραετία.

Κι έχουμε πει ότι ο λόγος είναι προφανής: Δεν μπορούν να κυβερνήσουν, είναι ανίκανοι ακόμη και για τα καθημερινά κι ελπίζουν στη «δεξιά παρένθεση». Να εγκλωβίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ατελείωτο παζάρι με κόμματα, επιχειρηματίες και διαπλεκόμενους έτσι ώστε να ξαναγυρίσουν σύντομα νικητές οι Συριζαίοι. Την απάντηση θα τους τη δώσει ο λαός γιατί οι αλαζόνες πάντα τιμωρούνται. Όταν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δουν να τους περνάει μέχρι και η… Χρυσή Αυγή μην απορήσουν. Αλλά ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με πεθαμένο το κέντρο αυτός θα τρυγήσει τις ψήφους όσων δεν θέλουν να ψηφίσουν ΝΔ.

Όπως γράψαμε πριν δύο ημέρες, όλα δείχνουν εκλογές, ακόμη και η υπόθεση του Ελληνικού, ακόμη και οι δηλώσεις του Κυρίτση που θέλουν να δημιουργήσουν ένα δίπολο σύγκρουσης. Θέλουν να περιχαρακώσουν τους ψηφοφόρους της αριστεράς και του κέντρου ώστε να επιλέξουν ανάμεσα στη… «δημοκρατική παράταξη και στην επάρατη δεξιά». Αυτό θα είναι το δίλημμα που θα θέσουν και γι’ αυτό θα κάνουν τα πάντα να συσπειρώσουν τα… κινήματα, τους ακτιβιστές, την αριστερά του πεζοδρομίου.

Όμως, αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και καλά κάνει. Ο Τσίπρας έμαθε να βγάζει τη γλώσσα στο λαό, θα το ξανακάνει πιστεύοντας ότι με την πολιτική γοητεία του θα ξεπεράσει έναν ακόμη εκλογικό σκόπελο.

Αυτό που μένει να δούμε είναι ποια θα είναι η στρατηγική αντιμετώπισης της βρόμικης προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχεδιάζει άραγε η ΝΔ; Πώς θα πολεμήσει όλο αυτό το καλά πλασαρισμένο παραμύθι που θα πουλήσει ο Τσίπρας; Δηλαδή «πάω σε εκλογές γιατί με πολεμάνε τα συμφέροντα, εγώ θέλω να τσακίσω τη διαπλοκή αλλά έχει συμμαχήσει αυτή με τους δανειστές και θέλουν να με ρίξουν».

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουν πάει διακοπές και μέχρι τις 25 Αυγούστου θα είναι όλα σε θερινή ύπνωση, στο παρασκήνιο λέγονται και ακούγονται πολλά. Και στη ΝΔ υπάρχουν υπόγειες διεργασίες και στην Κεντροαριστερά και βεβαίως μεταξύ των επιχειρηματιών που είτε βλέπουν ότι ο Τσίπρας έχει τελειώσει είτε κάποιοι άλλοι επειδή ακριβώς τον θεωρούν καμένο χαρτί πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνει τη δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι γίνονται αρκετές συναντήσεις πολιτικών με επιχειρηματίες, τόσο από το χώρο της βιομηχανίας όσο και από το χώρο του εφοπλισμού και των μέσων ενημέρωσης. Κορυφαία στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από άλλα κόμματα κάνουν ραντεβού και μυστικά δείπνα με εξέχουσες προσωπικότητες της επιχειρηματικής ζωής αλλά και με εκπροσώπους των δανειστών θέλοντας να δουν που πάει το πράγμα. Αν π.χ. πρέπει να γίνουν εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ή αν πρέπει να γίνουν αφού περάσει ο χειμώνας κι αφού το δίδυμο Τσίπρα – ψεκασμένου έχει πάρει τις δύσκολες αποφάσεις αλλά έχει στα χέρια και κάποια καλά στοιχεία για την οικονομία ή για τη διευθέτηση του χρέους.

Στα μυστικά αυτά γεύματα ακούγονται πολλά. Και δεν είναι το δείπνο που έστησαν οι 7 αργόσχολοι της κεντροαριστεράς και «εγκλώβισαν» τον Στουρνάρα πλασάροντάς τον ως νέο ηγέτη του χώρου. Ο άνθρωπος επειδή είναι σοβαρός σε σχέση με τους αστείους που πήραν μέρος και που «κάρφωσαν» μετά από λίγες ημέρες τα όσα ειπώθηκαν, αρνήθηκε και κάνει τη δουλειά του στην ΤτΕ. Σιγά μην ήταν τόσο ανόητος ο κεντρικός τραπεζίτης να ηγηθεί μιας παράταξης με πρόταση του Σημίτη και του Πάγκαλου. Θα ήταν από χέρι καμένος, άλλωστε ο Στουρνάρας έχει δουλειά να κάνει, οι άλλοι επτά ήταν οι αργόσχολοι συνταξιούχοι που πλασάρονται ως η «Γερουσία» της κεντροαριστεράς.

Στα δείπνα και τα γεύματα που γίνονται από το χώρο της αντιπολίτευσης όλοι συμφωνούν ότι μόνο ο Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορούν αυτή τη στιγμή να διώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω κι αν ο Τσίπρας έχει αβάντα από συγκεκριμένους επιχειρηματίες κι εκδότες κι από καραμανλικούς της κακιάς ώρας και της συμφοράς.

Στις άλλες συναντήσεις που γίνονται επιχειρούν οι «γάτοι» του Μαξίμου να πείσουν τους επιχειρηματίες κι άλλους πολιτικούς ότι είτε γίνουν εκλογές είτε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή για να μην αφήσει την επάρατη δεξιά να κυριαρχήσει. Έχουν καταλάβει δηλαδή ότι απομακρύνεται η εξουσία και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα κρατήσουν φιλίες και συμμαχίες για την επόμενη ημέρα. Όταν θα κληθούν να το παίξουν αντιπολίτευση πετροβολώντας τον Μητσοτάκη κι όταν θα πάμε κάποια στιγμή και σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Τότε που θα γίνουμε… Ισπανία που δεν έχει ουσιαστικά κυβέρνηση μήνες τώρα.

Βασικός στόχος είναι η υστεροφημία του Αλέξη και η εξασφάλιση ότι δεν θα πληγεί το «asset» της Αριστεράς ώστε να έρθει ξανά νικητής και τροπαιούχος να αναλάβει τη χώρα μετά το 2018, όταν θα τελειώσουν τα μνημόνια.

Τώρα ποιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί πείθονται από τα λεγόμενα των δύο πλευρών δεν το ξέρουμε. Η κυβέρνηση έχει πάντως καταφέρει να «δέσει» με συμμαχίες τον μπάρμπα Βασίλη Λεβέντη καθώς και ορισμένους επιχειρηματίες και μιντιάρχες που έχουν «κοκκινίσει» και περιμένουν πότε ο Αλέξης θα τους πετάξει κανένα ξεροκόμματο σαν τα σκυλιά.

Ο δε Μητσοτάκης, αν και δεν πείθει ως προς τον τρόπο που αντιπολιτεύεται, εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί και είναι ικανός να κυβερνήσει.

Ίδωμεν. Ο φετινός Αύγουστος δεν είναι εκκωφαντικός, είναι βωβός αλλά βράζει.