Όσες συμφωνίες κι αν υπογράψουν δεν τους σώζει τίποτε...
08/02/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όσες συμφωνίες κι αν υπογράψουν δεν τους σώζει τίποτε...

Αγωνία, αναταραχή, στην κόψη του ξυραφιού, οριακές διαπραγματεύσεις, η χώρα στον αέρα.

Όλες αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται προκειμένου να αναδειχθεί η κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε φορά μια διαπραγμάτευση. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε επιστήμη την παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι η συμφωνία με τους δανειστές έχει κλείσει και απλά παίζουν καθυστέρηση απλά και μόνο για να ξαναδείξουν πόσο... αριστεροί είναι. Και τα μέτρα έχουν συμφωνήσει, και το αμπαλάζ που θα χρησιμοποιήσουν, και τον τρόπο που θα τα σερβίρουν στον κόσμο.

Η συμφωνία πιθανότατα να κλείσει έως 20 Φεβρουαρίου, άντε το πολύ να χρειαστεί ένα έκτακτο Eurogroup για επικύρωση. Όμως, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μάλλον το χάνουμε για τον Μάρτιο αλλά όπως είπε και ο οικονομικός φωστήρας Βερναρδάκης «είναι δευτερεύουσας σημασίας». Τόσα ξέρει τόσα λέει ή απλά προϊδεάζει για τον στόχο που χάνεται εξαιτίας της ανικανότητάς τους.

Ό,τι κι αν συμβαίνει η αλήθεια είναι ότι το deal έχει κλείσει και ο Τσίπρας την Τρίτη έκανε πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του σε συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου. Του στυλ «βάλτε πλάτη αγοράκια και κοριτσάκια να πάμε παρακάτω γιατί αν κάνουμε εκλογές θα φάμε... φούμο». Έτσι, λοιπόν, τα «γατάκια» του ΣΥΡΙΖΑ και τα «λιονταράκια» των ΑΝΕΛ που δεν ψηφίζουν ποτέ μνημόνια, θα καταπιούν την πίκρα τους, θα βγάλουν κι ένα αριστερό δάκρυ και θα φωνάξουν «ναι» στη Βουλή καταγγέλλοντας τους κακούς δανειστές που τους πίεσαν.

Όποιος έχει μιλήσει τις τελευταίες ημέρες με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα διαπιστώσει ότι δεν έχουν κανένα άγχος. Ξέρουν ότι η συμφωνία είναι κοντά και απλά τρέχουν να προλάβουν κανέναν «παλαβό» που θα ψηφίσει «παρών». Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου και απλά παλεύει να μη νομοθετήσει τώρα τη μείωση στις συντάξεις. Να είναι δηλαδή από το 2018 σαν «κάβα» σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς, μήπως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να τα εφαρμόσει όλα αυτά;

Ο λογαριασμός μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά. Υπολογίζεται ότι από τα 4,5 δισ. ευρώ που μας ζητάνε θα ψηφίσουμε εδώ και τώρα τα 2,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούμε ότι θα τα υλοποιήσουμε μόλις μας ζητηθεί. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν μερικές ημέρες έλεγαν ότι δεν ψηφίζουν μέτρα που θα φτωχοποιήσουν το λαό και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Ο λόγος που η κυβέρνηση δέχεται την υπογραφή ενός προληπτικού μνημονίου (παρ' ότι το παίζει... λεβέντικα μέχρι τώρα) είναι προφανής. Θα κερδίσει χρόνο και θα απομακρύνει το σενάριο των εκλογών άμεσα. Αν και πόσο θα αντέξει είναι δικό της θέμα και πόσο έξυπνα θα κινηθεί η ΝΔ. Όμως, στο Μαξίμου ποντάρουν και σε ένα άλλο γεγονός. Σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη Γερμανία. Να φύγει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ώστε να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση και να μην ασκούνται τόσο σκληρές πιέσεις προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμη και ο Σουλτς να γίνει καγκελάριος θα πρέπει να δίνει λογαριασμό στους ψηφοφόρους του...

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πολιτική αλλαγή στη Γερμανία μπορεί να αλλάξει και τους όρους του μνημονίου και να επιτευχθούν χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Έτσι εκτιμά ο Τσίπρας ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι ή τουλάχιστον να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το... πρωθυπουργικό αεροσκάφος για ένα – δύο χρόνια ακόμη.

Δεν έχουν καταλάβει κάτι στο Μαξίμου. Ότι δεν τους σώζει τίποτε. Η κυβέρνηση αυτή θα πέσει από υποθέσεις όπως ο ΕΦΚΑ και οι εισφορές ή ακόμη και οι εικόνες ντροπής με κόσμο να ταλαιπωρείται για να πάρει 200 ευρώ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ή ακόμη και από τον εξευτελισμό του ελληνικού κράτους στο Ελληνικό με τους μετανάστες. Η κυβέρνηση αυτή θα πέσει γιατί ο κόσμος βαρέθηκε να πληρώνει την ανικανότητά τους. Όσες συμφωνίες κι αν υπογράψουν δεν τους σώζει τίποτε...