Ως πότε θα εξευτελίζει τη χώρα;
09/09/2017 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ως πότε θα εξευτελίζει τη χώρα;

«I hope to come back to Greece and see Betty also».Ελπίζω να γυρίσω στην Ελλάδα και να δω την Μπέτυ επίσης.

Αυτή ήταν η αποχαιρετιστήρια κουβέντα της Μπριζίτ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα; Θα μπορούσε να είναι σε μια κανονική χώρα, με έναν κανονικό πρωθυπουργό.

Όμως, έγινε το αντίθετο. Ο Τσίπρας χαιρετά την Μπριζίτ και της λέει «ελπίζω να γυρίσω στην Ελλάδα και να δω την Μπέτυ». Και η κακομοίρα η… γηραιά σύζυγος του Μακρόν απλά έπαθε ένα εγκεφαλικό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για να συνέλθει από τις μπαρούφες που άκουσε.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μεταναστεύσει, να φύγει από την Ελλάδα και κάποια μέρα να επιστρέψει για να δει και τη γυναίκα του εμείς τι να πούμε. Ας του ευχηθούμε καλό δρόμο κι αν είναι δυνατόν ας μην επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλωστε κανένας σοβαρός λόγος. «Στο καλό Αλέξη και να μας γράφεις».

Όμως, προφανώς ο τύπος αυτός που είναι πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει σκοπό να φύγει, απλά είναι άσχετος στα αγγλικά, όπως βεβαίως είναι άσχετος και στα ελληνικά. Άλλωστε, όταν οι συμμαθητές του πήγαιναν για να μάθημα αυτός πήγαινε κατάληψη κι έπαιζε τάβλι. Δεν είναι κακό αυτό για έναν νεολαίο που έχει ως όνειρό του να γίνει ντελιβεράς, μηχανικός αυτοκινήτων ή καλύτερα καμάκι σε κάποιο ελληνικό νησί και να λέει «ντου γιου λάικ μαντμαζέλ δι γκρις».

Είναι πολύ κακό όμως για τον πρώτο πολίτη της χώρας να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Να μην γνωρίζει αγγλικά, να λέει ανοησίες, να μη γνωρίζει ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας, να συμπεριφέρεται σαν χαμίνι, να μιλά σε ξένους ηγέτες λες και μιλά στον μπάρμπα Αλέκο. Αυτό δεν είναι κανονική χώρα.

Την πρώτη φορά συγχωρεμένος, νέος είπαμε ότι είναι, θα μάθει. Αλλά το κακό παράγινε. Τη μια υποδέχεται τον Ομπάμα και χασμουριέται ή ξύνει τα αχαμνά του. Τη δεύτερη χαιρετά τον Μακρόν και βιάζεται να φύγει. Την άλλη έγινε ρεζίλι διεθνώς με το να μην καταλαβαίνει τι του έλεγε ο Κλίντον. Και τώρα αυτό με την Μπριζίτ Μακρόν;

Για φανταστείτε τι γκάφες έχει κάνει κι εκτός κάμερας. Για φανταστείτε αυτόν τον άνθρωπο να διαπραγματεύεται το μέλλον της Ελλάδας στα διεθνή φόρα και να μην γνωρίζει τους στοιχειώδεις κανόνες διπλωματίας. Αλλά και αυτό το κακό με τις γραβάτες έχει παραγίνει. Αυτή η αρχική… αντισυστημική μαγκιά είναι πλέον βλακεία, αναίδεια, ανοησία και εκθέτει τη χώρα μας. Σε ένα επίσημο τραπέζι οι Γάλλοι να είναι στην πένα και οι δικοί μας να είναι οι φτωχοί συγγενείς, οι κακόμοιροι που βρήκαν να βάλουν κάτι πάνω τους; Αυτό πάει πολύ.

Ένας πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση είναι η ουσία, είναι όμως και η εικόνα. Το φαίνεσθαι. Αν δεν ήταν αυτό θα ντυνόμαστε όλοι σαν χαμίνια των Εξαρχείων και μόλις συναντούσαμε ένα σημαντικό άνθρωπο, τον Μακρόν, την Μπριζίτ, κ.λπ. θα του λέγαμε «τι έγινε ρε μεγάλε, όλα καλά στο Φράνς. Τρώτε κανένα μπινελίκι ή μόνο κρουασάν;». Και στη συνέχεια όταν αυτός θα μας μιλούσε θα ξύναμε τα μπούτια μας, θα κοιτάζαμε τον ουρανό και θα δείχναμε απροκάλυπτα ότι δεν αντέχουμε το κοστούμι (χωρίς γραβάτα) της εξουσίας.

Αλλά δεν πάει έτσι. Αν ο… αντισυστημικός και αντισυμβατικός Αλέξης που έχει υπογράψει όλα τα μνημόνια κι έχει γίνει το γιουσουφάκι των ισχυρών, νομίζει ότι με τη συμπεριφορά αυτή θα εντυπωσιάσει τα ταγάρια των Εξαρχείων είναι γελασμένος. Απλά προσβάλλει τη χώρα μας και τους Έλληνες.