Ονειρεύομαι μια Ελλάδα (Α)
16/12/2017 14:02
Του Μέντορος
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα (Α)

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα με πολίτες ελεύθερους, δημιουργικούς, αισιόδοξους, συμπονετικούς, γενναίους, ειλικρινείς, χαμογελαστούς, μορφωμένους, που σέβονται ο ένας τον άλλο, που είναι πατριώτες χωρίς να είναι εθνικιστές, που είναι πολιτικοποιημένοι αλλά όχι κομματικοποιημένοι, που έχουν την δική τους ιδεολογία αλλά σέβονται τις απόψεις των άλλων, που μπορούν να συζητάνε χωρίς να καυγαδίζουν.

Ίσως κάποιοι σκεφτούν ότι ονειρεύομαι πολύ αλλά ευτυχώς τα όνειρα είναι ακόμα ελεύθερα και ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να τα κάνει πραγματικότητα.

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που φροντίζει για την ουσιαστική και ολόπλευρη εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών της από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο μέχρι την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Και επειδή η προσπάθεια για προσπέλαση στην γνώση δεν σταματάει ποτέ, ονειρεύομαι την παροχή αυτής της εκπαίδευσης και στους ενήλικες είτε σαν δεύτερη ευκαιρία είτε σαν δυνατότητα επιμόρφωσης σε οποιονδήποτε τομέα και όχι υποχρεωτικά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ονειρεύομαι την παροχή της ελληνικής παιδείας σε όλους τους φιλοξενούμενους (μετανάστες ή πρόσφυγες) αλλά και αλλοδαπούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την περιπέτεια της γνώσης με εφόδιο και εργαλείο την ελληνική γλώσσα αρχαία και νέα αλλά και την ξενόγλωσση διδασκαλία όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ονειρεύομαι την ανασύσταση του ελληνικού πολιτισμικού και πολιτιστικού ρόλου στα παγκόσμια πνευματικά δρώμενα. Ονειρεύομαι να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια πόλος έλξης για αλλοδαπούς φοιτητές και να σταματήσει η μαζική εξαγωγή ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια.

Ονειρεύομαι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει την αξιοκρατία τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εκπαιδευτές που επιβραβεύει την προσπάθεια, την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα. Ονειρεύομαι την κατάργηση της παραπαιδείας σαν απαραίτητου εργαλείου για την συμμετοχή στις πανεπιστημιακές σπουδές ή για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Ονειρεύομαι την οργάνωση και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και σχολών ώστε να γίνει ο πολιτισμός ο άλλος μεγάλος πυλώνας της μόρφωσης και της καλλιέργειας τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους φιλοξενούμενους. Η μουσική, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο είναι χώροι που έχουμε διαπρέψει και μπορούμε πάλι να δημιουργήσουμε μεγάλα πράγματα με προφανή οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Ονειρεύομαι την ανάδειξη των νέων καλλιτεχνών και δημιουργών με βάση το έργο τους και την αξία του και όχι τα «κολητιλίκια» και τις διασυνδέσεις.

Δεν είναι κακό να ονειρεύεται κανείς….

Μέντωρ