«Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε»
01/11/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε»

Στο debate της Κεντροαριστεράς αν δεν υπήρχε η μυστική, επονείδιστη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, μια φράση του Σταύρου Θεοδωράκη θα έμενε στην ιστορία.

«Η λαϊκή ρήση λέει ότι όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε… Υπήρξα οργανωμένος στα πολύ νιάτα μου. Ήμουν γραμματέας Τοπικής (ο νεότερος μάλιστα) στην Αγία Βαρβάρα», είπε ο Θεοδωράκης. Και δεν έχει σημασία αν ο ίδιος ήταν ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι θα ξαναγυρίσει για να διασωθεί. Σημασία έχει ότι λέει αλήθεια η λαϊκή ρήση. «Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε», δυστυχώς ή ευτυχώς, ο καθείς όπως το εκλαμβάνει.

Η χώρα ζει εδώ και 40 χρόνια σε… ώρα ΠΑΣΟΚ. Τα πάντα γίνονται από νυν και πρώην Πασόκους, ακόμη και σήμερα που η Φώφη έχει καθηλώσει τα ποσοστά του κόμματος στο 6%. Είναι η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ που έχει κυριεύσει όλα τα κόμματα.

Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Με τα τελειωμένα πράσινα στελέχη να γίνονται υπουργοί και άνθρωποι του παρασκηνίου. Με τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην κυβέρνηση να θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές του ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ. Κομματοκρατία, ψέμα, άλωση του κράτους από κολλητούς και συγγενείς, αλαζονεία, έλλειψη αντίληψης της κατάστασης που επικρατεί στην πατρίδα, αδυναμία ή έλλειψη θέλησης να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Τι μένει να θυμίζουν όλα ΠΑΣΟΚ; Η διαφθορά αλλά μην βιαζόμαστε. Έρχονται δύσκολες ημέρες και για την αριστερά, έστω κι αν στα χρόνια της ρήξης τα λεφτά δεν είναι πολλά για να μοιραστούν. Όμως, όλο και κάποιος υπουργός έχει βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι.

Τι είναι η ΝΔ αν όχι κι αυτό ένα κόμμα με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ; Κατ’ αρχάς αυτή η λαγνεία στο μεσαίο χώρο είναι δείγμα της έλξης που ασκεί στη δεξιά το κέντρο, ακόμη κι αν δεν έχουν καμιά σχέση οι δύο χώροι. Κατά δεύτερον και η ΝΔ έχει κάνεις τις λαδιές της, και η ΝΔ έχει βάλει πετραδάκι στο οικοδόμημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Της χώρας όπου τα πάντα είναι διαλυμένα γιατί τα πάντα δημιουργούνται με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.

Και όσο η σημερινή ηγεσία θέλει απλά να γίνει… ΠΑΣΟΚ με ολίγη δεξιά τόσο θα κάνει τραγικό λάθος.

Και το σημερινό ΠΑΣΟΚ… ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος θυμίζει. Το βρόμικο παιχνίδι της Φώφης με τον… Μακιαβέλι Θεοδωράκη που θα ξεπούλαγε και τη μάνα του για να μείνει στη Βουλή, είναι δείγμα του πώς σκέπτονται, παρ’ ότι έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Όμως, τι άλλο θα περίμενε κανείς όταν κουμάντο κάνουν οι βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ.

Και όλα αυτά τα ενώνει το… θείο βρέφος. Ο Κώστας Λαλιώτης κάνει κουμάντο στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Λαλιώτης είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τη μετάβαση του Τσίπρα στην σοσιαλδημοκρατία.

Η δημαγωγία, η εξαπάτηση, η καμαρίλα και οι συμφωνίες στους διαδρόμους και τα σκοτεινά δωμάτια που σημάδεψαν το παλαιό ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να υπάρχουν και στο πολιτικό σύστημα. Και ο λαός; Κατά βάθος… ΠΑΣΟΚ είναι στη νοοτροπία τουλάχιστον. Για να αποδειχθεί ότι ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση η πασοκαρία είναι στην εξουσία.