Οι «μεγάλες ιδέες» χάνονται όσο εύκολα ξεστομίζονται
14/02/2017 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «μεγάλες ιδέες» χάνονται όσο εύκολα ξεστομίζονται

Τη δέσμευσή του πως ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, μετέφερε σε Γερμανούς επιχειρηματίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με περίπου 30 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, στους οποίους τόνισε πως το ζητούμενο είναι η δυνατότητα να μεγαλώσει ο πλούτος της χώρας, με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να προχωρήσει το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και ένα πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων 100 δισ. για τα επόμενα 5 χρόνια. Όπως είπε μάλιστα, είναι απόλυτα δεσμευμένος και αφοσιωμένος στο πρόγραμμα αυτό, καθώς μετά από 7 χρόνια κρίσης ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να το αποδεχτεί, έχοντας καταλάβει πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί που ξεκίνησε να γιγαντώνεται ο λαϊκισμός, εκεί και θα ηττηθεί».

Αν δεν πρόκειται για «τρολάρισμα» του Συριζαίϊκου ΑΠΕ τότε πρέπει να έχουμε χάσει πολλά επεισόδια. Κι όταν προτρέψαμε τον Κυριάκο να ανακοινώσει το πρόγραμμά του μιλήσαμε για την πραγματική συμφωνία αλήθειας κι όχι για... πτήση στα σύννεφα.

Δηλαδή πώς ο Κυριάκος ως πρωθυπουργός θα φέρει 100 δισ. ευρώ επενδύσεις σε μια πενταετία; Δηλαδή πώς για κάθε χρόνο θα έρχονται στην Ελλάδα 20 δισ. ευρώ; Για σκεφτείτε το εξής: Η επένδυση στο Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και θα φτάσει σε φουλ εξέλιξη στα 8 δισ. ευρώ μετά από μια 20ετία. Αυτή η επένδυση βρίσκεται κολλημένη εδώ και μια τετραετία όχι μόνο λόγω της κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι επειδή η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι εκπληκτικά ανίκητη.

Πώς θα έρθουν σε ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ 20 δισ. επενδύσεις άραγε; Θα πέσει χρήμα από τον ουρανό; Ή μήπως είναι η Ελλάδα «παράδεισος» επενδυτών που μόλις ακούνε για τη χώρα μας τρέχουν και συνωστίζονται στα σύνορα;

Εκτός κι αν ο Κυριάκος είναι ο Χάρι Πότερ και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα; Δεν το λέμε με κακία. Είναι σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης θα είναι πολύ καλύτερος πρωθυπουργός από τον terminator Αλέξη. Και ποιος δεν θα ήταν άλλωστε. Και σίγουρα θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις επί ΝΔ σε μια αγορά που μόνον εφόσον ανοίξει θα μπορέσει να προσελκύσει κόσμο από το εξωτερικό.

Αλλά μη λέμε και τέρατα. 100 δισ. ευρώ επενδύσεις σε πέντε χρόνια ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται. Τι θα έρθουν δηλαδή στην Ελλάδα; Αυτοκινητοβιομηχανίες, μεγάλες παραγωγικές μονάδες; Θα έρθουν εταιρείες τεχνολογίας;

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα φέρει επενδύσεις, όπως έκανε και η Ιρλανδία. Όμως, η Ελλάδα έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα, δομικά που πρέπει να λύσει, δεν είναι μόνο η υπερβολική φορολόγηση.

Τι θα κάνει π.χ. με τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων; Πώς θα ξεπεράσει το γραφειοκρατικό σύστημα; Πώς θα βάλει εργαζόμενους στο Δημόσιο να αλλάξουν νοοτροπία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Πώς θα εξαλείψει τη μίζα και τη ρεμούλα; Πώς μέσα σε πέντε χρόνια θα καταφέρει να κάνει την Ελλάδα μια κανονική χώρα;

Μακάρι να τα καταφέρει και να του στήσουμε και άγαλμα στο Σύνταγμα. Όμως, στην παρούσα φάση που είμαστε ένα βήμα πριν από την... αλβανοποίηση καλό είναι να βάζουμε πιο προσιτούς στόχους, οι «μεγάλες ιδέες» χάνονται όσο εύκολα ξεστομίζονται.