Οι έξι «εθνικές επιτυχίες» του διδύμου της σφαλιάρας
24/02/2017 12:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι έξι «εθνικές επιτυχίες» του διδύμου της σφαλιάρας

Ζει σε παράλληλο σύμπαν; Είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας; Είναι πολιτικά ανήθικος; Ή μήπως έχει πάθει το σύνδρομο της εξουσίας την οποία κατέκτησε και δεν λέει να την αφήσει;

Ό,τι κι αν είναι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά μας αφήνει άφωνους κάθε φορά που μιλά.

Έτσι και σήμερα βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει στον μπάρμπα Βασίλη Λεβέντη για την… λεβέντικη διαπραγμάτευση και τι είπε ο πρωθυπουργός; Ότι το πρόσφατο Eurogroup ήταν τεράστια επιτυχία γιατί ενεργοποιήθηκε ο… δότης κι όχι ο κόφτης.

Είπε ότι είναι επιτυχία γιατί επιστρέφει η τρόικα, αυτός που έλεγε ότι είναι ανεπιθύμητοι και τώρα παρακαλάει να δει τη Βελκουλέσκου έστω και στον ύπνο του. Επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ λιτότητα κι ότι οι δανειστές άλλαξαν γνώμη. Ότι υπάρχει μια σημαντική μεταστροφή. Είπε ότι ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός κι ότι η διαρκής λιτότητα είναι πλέον πίσω ενώ επανάλαβε αυτή την ανοησία ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει κι ένα ευρώ ελάφρυνσης. Κι αυτό μέχρι και το παιδάκι του δημοτικού το ακούει, γελάει και λέει: Άμα είναι έτσι μπαμπά γιατί να πάρουμε μέτρα αφού την ίδια στιγμή θα υπάρχει και το «ισοδύναμο» οπότε μία η άλλη; Γιατί μιλάμε για μειώσεις στις συντάξεις και περισσότερους φόρους;

Είναι πράγματι εξοργιστικός πλέον ο Τσίπρας. Προκαλεί με τη στάση του την οργή του κόσμου που καταλαβαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους παρτάκηδες που δεν θέλουν να αφήσουν την καρέκλα. Μόνο ο Τσίπρας και η… Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ με τα τσιράκια του ΣΥΡΙΖΑ είδαν επιτυχία, όλοι οι άλλοι είδαν άλλα. Και ποια είναι τελικά αυτά που «πέτυχε» η κυβέρνηση;

Πέτυχε να δεσμευτεί και να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Αυτά είναι μέτρα σίγουρα που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2019 ενώ υπάρχουν πιέσεις και για νωρίτερα.

Πέτυχε να πάρει απλές υποσχέσεις για μείωση της λιτότητας με μέτρα ισοδύναμα. Όλες αυτές οι παπάτζες για περικοπές φόρων, ΕΝΦΙΑ, 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας κ.λπ. είναι υπό αίρεση. Η αλήθεια είναι ότι αν επιτυγχάνεται στόχος για πλεόνασμα πάνω από 3,5% αυτό το παραπάνω θα μπορεί να μοιράσει κι αν αφού πρώτα πρέπει να ρωτά την τρόικα.

Πέτυχε ακόμη να ξεχαστεί η δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους. Από το 2012 μας κοροϊδεύουν οι δανειστές, αυτό είναι η αλήθεια. Όμως, όλη η πολιτική του Τσίπρα στηρίχθηκε στη λογική που λέει ότι θα κάνει ό,τι του ζητούν αλλά αυτοί θα δεσμευτούν για το χρέος. Όλη η συζήτηση, όμως, μετατίθεται για το 2018 και ποιος ξέρει πώς θα είναι τότε η Ευρώπη κι αν θα υπάρχει ΕΕ. Ζήσε Μάη μου δηλαδή.

Πέτυχε ακόμη να φέρει κοντά το ΔΝΤ με το Βερολίνο, η κόντρα των οποίων θα μπορούσε να φέρει κάτι καλό. Πλέον, σε κοινή γραμμή αποφάσισαν για την Ελλάδα ότι πρέπει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα.

Το κυριότερο. Ο βασικότερος σύμμαχος της Ελλάδας για το χρέος ήταν το ΔΝΤ το οποίο μιλούσε ξεκάθαρα για κούρεμά του. Μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ με Μέρκελ υπήρξε μια μεγάλη μεταστροφή προς το χειρότερο καθώς το ταμείο λέει ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση. Ουσιαστικά η Ευρώπη υποχώρησε στην απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα, και προληπτικά, που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, με αντάλλαγμα να πάψει η Ουάσιγκτον να μιλά για κούρεμα, το οποίο δεν αποδέχονται οι Γερμανοί.

Τέλος, τεράστια επιτυχία είναι και το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα και μάλιστα πιο σκληρό αφού τα μηνύματα Τραμπ είναι ξεκάθαρα: «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν ασχολούμαι μαζί σας».

Αυτές είναι οι τεράστιες εθνικές επιτυχίες του Τσίπρα και του κρυπτόμενου Τσακαλώτου, του διδύμου της χαράς και της σφαλιάρας στα διεθνή φόρα. Να τις χαίρονται. Σε μια άλλη χώρα, πιο σοβαρή, όχι απλά θα παραιτούνταν αλλά και θα τους έβαζαν στο εδώλιο να απολογηθούν για τα εθνικά εγκλήματα που έκαναν. Εδώ όμως καθόμαστε κι ακούμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή με αναίδεια να λέει ψέματα.