Ο Τσακαλώτος το έχει σίγουρο το Νόμπελ Οικονομίας!!!
24/04/2017 17:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσακαλώτος το έχει σίγουρο το Νόμπελ Οικονομίας!!!

Μια χαρά τον βόλεψε τον Αλέξη η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία. Ποιος ασχολείται με τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον και το νέο φιάσκο του Τσακαλώτου ο οποίος παίζει μόνος του μπάλα και τρώει πέντε γκολ;

Τώρα ασχολούμαστε με τον Μακρόν τον οποίον πήρε και τηλέφωνο ο Τσίπρας και όπως διέρρευσε το παπαγαλάκι του Μαξίμου, του είπε ότι θα συνεργαστούν άμα εκλεγεί. Δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει ο σχεδόν σίγουρος Γάλλος πρόεδρος και δίνει υποσχέσεις σε τελειωμένους πολιτικούς. Και σε ποια γλώσσα άραγε τα είπαν...

Εν πάση περιπτώσει με το να ασχολούμαστε με τα γαλλικά ξεχάσαμε και το ελληνικό πρόβλημα. Η τρόικα επιστρέφει απόψε το βράδυ και αυτή ήταν η μόνη επιτυχία της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον. Γιατί αν διαβάσατε ή ακούσατε έστω και μια κουβέντα για το χρέος εμάς να μας τρυπήσετε τη μύτη. Πήγαν, είδαν, μίλησαν και απήλθαν από τις ΗΠΑ χωρίς να πάρουν απολύτως τίποτε. Υποτίθεται ότι η Σύνοδος του ΔΝΤ θα έδινε το στίγμα για μόνιμη λύση στο θέμα του χρέους και μάλιστα μια λύση που θα συνδεόταν με τα μέτρα που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Άλλωστε, οι Συριζαίοι βουλευτές και οι ψεκασμένοι περίμεναν πώς και πώς μια συμφωνία για το χρέος για να ψηφίσουν με τριπλή κωλοτούμπα τις μειώσεις συντάξεων και το αφορολόγητο. Πίστευαν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, θα συμφωνήσει το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε για το χρέος και στις 22 Μαΐου θα ανακοινωθούν όλα μαζί, πακέτο. Με τον Αλέξη καβάλα στ' άλογο σαν τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει το τέρας και να φοράει γραβάτα επειδή έλυσε το θέμα του χρέους.

Όπως, φαίνεται, όμως, στην Ουάσιγκτον έφαγαν ξανά πόρτα αφού οι διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης παραμένουν μεγάλες και δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει άμεση λύση. Άλλωστε, οι Γερμανοί επ' ουδενί δεν θέλουν να συζητήσουν για μακροπρόθεσμες λύσεις για το χρέος όσο βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα χρειαστεί καιρός για να σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν για το 2018.

Μέχρι τότε αυτό που θα μπορούσε ο Τσίπρας να περιμένει ως καλό σενάριο είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης, χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, να πληρωθούν τα χρέη του Ιουλίου και στη συνέχεια να υπάρξει η συζήτηση με το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Στο Μαξίμου «πουλάνε» αισιοδοξία για οριστική συμφωνία στις 22 Μαΐου, μαζί με το χρέος. Λένε ότι θα ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα γύρω στις 12 με 15 Μαΐου και οι δανειστές θα κάνουν το... χρέος τους. Αυτό που θα συμβεί είναι να περάσει από τη Βουλή ένα ακόμη μνημόνιο, χωρίς όμως να πάρουμε φράγκο παρά μόνο υποσχέσεις για το χρέος. Αντίθετα, όπως αποκάλυψε η WSJ, θα απαιτήσουν κι άλλα μέτρα από την Ελλάδα.

Τεράστια για ακόμη μια φορά η επιτυχία, μάλλον ο Τσακαλώτος το έχει σίγουρο το Νόμπελ Οικονομίας. Το ακόμη πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην κυβέρνηση διαρρέουν ότι θα βγούμε στις αγορές, ίσως και το καλοκαίρι, εξ' ου και τα μυστικά ραντεβού με την οικογένεια Ρότσιλντ.

Πολύ φοβούμαστε ότι έρχεται νέο φιάσκο και νέα αγωνία.