Ο ταλαντούχος κ. Βορίδης - ή μήπως Ρίπλεϋ;
16/11/2015 14:59
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ταλαντούχος κ. Βορίδης - ή μήπως Ρίπλεϋ;

Είναι Σεπτέμβριος του 2007. Επιστρέφουμε από το Σούνιο και περνώντας από την Κερατέα πέφτουμε πάνω στη Γιορτή Μελιού, που έχουν οργανώσει τοπικοί φορείς. Σταματάμε. Υπάρχει κόσμος και συνεχίζει να έρχεται.


Ευκρινώς απομονωμένη από το υπόλοιπο πλήθος διακρίνω στο χώρο μια ψηλή φιγούρα. Είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έχει εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, στο Υπόλοιπο Αττικής με τον ΛΑ.Ο.Σ. Προφανώς έχει έρθει σε μια μαζική εκδήλωση της περιοχής την οποία αντιπροσωπεύει, όπως συνηθίζουν όλοι οι αιρετοί. Εμφανώς δεν νοιώθει άνετα, και το ίδιο νοιώθουν απέναντί του και οι παρευρισκόμενοι.

Είναι μια κατάσταση άβολη. Ο Βορίδης φέρει ακόμα έντονα το στίγμα του "ακραίου", από την εξωκοινοβουλευτική του δράση. Όχι μόνο δεν είναι αποδεκτός ως κοινοβουλευτικός παράγων, όπως έχει καταστεί σήμερα, αλλά η εκλογή του έχει, τότε, δημιουργήσει αναστάτωση. Ως αποτέλεσμα της επικρατούσας αντίληψης για πρόσωπα και πράγματα η οποία αποκαλείται ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία της Αριστεράς. Και η οποία βαφτίζει συλλήβδην όποιους τοποθετούνται απέναντί της "φασίστες".

Ο Βορίδης έχει ένα ύφος που λέει "ξέρω ότι κάποιοι μέσα σας λέτε τι θέλει εδώ ο φασίστας, αλλά άντε να πνιγείτε". Σαν να έχει τη μύγα και μυγιάζεται. Τη μύγα όμως την έχει και ο κόσμος. Σκέφτεται, αν πάω να τον χαιρετήσω θα πουν και μένα φασίστα. Ο Βορίδης λοιπόν για όποιον πλησιάζει στο μέρος που στέκεται, όχι κατ' ανάγκην για τον ίδιο, "φοράει" ένα βλέμμα ερωτηματικό, μάλλον εχθρικό και περιφρονητικό, σαν να ετοιμάζεται να αποκρούσει επίθεση.

Η αμηχανία έχει προκαλέσει περιχαράκωση, σαν να είναι με την πλάτη στον τοίχο έχοντας τους πάντες απέναντι. Κατανοητό, αλλά αποκαλύπτει και μια αδυναμία λειτουργίας σε δημόσιο χώρο, η οποία για όσους φιλοδοξούν να είναι διακεκριμένα δημόσια πρόσωπα είναι μειονέκτημα. Αν για παράδειγμα έχει τύχει να δείτε τον αυθορμητισμό με τον οποίο λειτουργεί σε δημόσιους χώρους ο Άδωνις Γεωργιάδης, απέναντι είτε σε φίλους είτε σε αντιπάλους, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

Εν τω μεταξύ είχα πιάσει συζήτηση με μια αντιδήμαρχο, η οποία μου εξηγούσε τα αθέατα συμφέροντα πίσω από τη δημιουργία χωματερής στην περιοχή που έγινε αργότερα θέατρο άγριων συγκρούσεων. Μέχρι να φύγουμε, μερικοί τον είχαν πλησιάσει για να του μιλήσουν και ο κ. Βορίδης είχε φανεί να χαλαρώνει. Αυτή υπήρξε η πρώτη άμεση εντύπωση που αποκόμισα από τον κ. Βορίδη, χωρίς να τη σταθμίζω και ως σημαντική.

Στη συνέχεια, παρακολουθώντας το κοινοβουλευτικό έργο στη Βουλή είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τα ταλέντα του κ. Βορίδη. Καταρτισμένος όσο λίγοι βουλευτές και στα Νομικά και στις πολιτικές ιδεολογίες. Από τους ελάχιστους στον χώρο της Δεξιάς με γνώση και των κλασσικών της Αριστεράς. Εξαιρετικός ρήτορας. Πειστικός στις επιχειρηματολογίες του.

Από δε τη στιγμή που μεταπήδησε στην ΝΔ οι αρχηγικές φιλοδοξίες του ήταν ορατές σε κάθε στοιχειωδώς έμπειρο πολιτικό μάτι, το είχαμε σχολιάσει από την αρχή στο Antinews.

Ο Βορίδης αποπνέει έναν ελιτισμό και μια αύρα απολυταρχισμού της παλιάς εποχής, όταν την εξουσία κατείχαν οι ισχυροί, τεκμαιρόμενοι και άριστοι, ενώ ο απλός άνθρωπος δεν είχε και πολύ λόγο στα τεκταινόμενα.

Το ότι ο Βορίδης νοιώθει έτσι αποκαλύπτεται σε συνεντεύξεις με δημοσιογραφίσκους ή σε αντιπαραθέσεις με αριστερούς πληβείους. Οι εκφορές και ο τόνος του μαρτυρούν έναν που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ενώ πατερναλιστικά εγκαλεί τους συνομιλητές τους για την κτηνώδη τους άγνοια. Τους περιφρονεί εμφανώς για τις μειωμένες διανοητικές και αντιληπτικές τους ικανότητες, για το ελλιπές γνωστικό τους επίπεδο. Ο Βορίδης ταιριάζει στην εποχή "είμαστε εξουσία, ξέρουμε καλύτερα από εσάς τι είναι το σωστό, αυτό πράττουμε και λόγο δεν δίνουμε". Αλλά αυτό δεν είναι πολιτικά αποτελεσματικό σε ένα μαζικό, αντιπροσωπευτικό πολίτευμα που έχει δώσει λόγο σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως των προσωπικών του ποιοτήτων.

Δεν θα διαφωνούσα με τη στάση του, συμφωνώ με αυτό που είπε ο Κονδύλης "Απ' όλα προτιμώ περισσότερο την μετριοφροσύνη των αμόρφωτων. Όμως από το θράσος των ημιμαθών προτιμώ τη ματαιοδοξία των πεπαιδευμένων".

Όμως η ανωτερότητα οφείλει να αποδεικνύεται σε κάθε εκδήλωση ενός ατόμου το οποίο θεωρεί εαυτόν ηγετική προσωπικότητα και φιλοδοξεί να καταλάβει ύπατα αξιώματα. Και εδώ τα τάλαντα του κ. Βορίδη αρχίζουν να θαμπώνουν, όπως το υποδεέστερο ασήμι σε αντίθεση με τον χρυσό.

Υπάρχει μια σειρά περιστατικών, στα οποία ο κ. Βορίδης επέδειξε ευτελές "μέταλλο".

Πρώτον, όταν ψήφισε το Πρώτο Μνημόνιο, σε ερωτήσεις που του έγιναν για την επιλογή του, άρχισε να απολογείται σαν σμηνίτης στην αναφορά, λέγοντας ότι το έκανε για να διασφαλίσει τη συνέχισης της καταβολής της σύνταξης στον πατέρα του από το ΤΕΒΕ. Μια ηγετική φυσιογνωμία θα αναλάμβανε πολιτικά την ευθύνη αυτού που έπραξε : "Το κόμμα μου πήρε την απόφαση να υπερψηφίσει το Μνημόνιο και υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία". Τελεία. Ούτε "το 'κανα για τη φουκαριάρα τη μάνα μου", ούτε άλλες προφάσεις.

Δεύτερον, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας με το τσεκούρι, τον είχε καλέσει στην εκπομπή της η Έλλη Στάη (δεν βρήκα το βίντεο στο youtube για να σας δώσω link). Εκεί, στις ερωτήσεις της απαντούσε με μισόλογα και με ένα πνεύμα αποκήρυξης των πεπραγμένων της νεότητάς του, με μότο "κρίνετε με γι' αυτό που είμαι σήμερα, εκείνα δεν έχουν πλέον σημασία ".

Μισό λεπτό. Ένας άνθρωπος που πάντοτε κατήγγειλε την ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία της Αριστεράς, ο οποίος διακήρυξε ότι ακριβώς για την ανατροπή της συντάσσεται με τον κ. Τζιτζικώστα, δεν απαντά έτσι. Λέει "Κυρία Στάη, ήμουν είκοσι χρονών, ήμουν και είμαι δεξιός, εχθροί μου ήταν και είναι οι αριστεροί, τους αντιμετώπισα με ταπεραμέντο που συνοδεύει το νεαρό της ηλικίας. Σήμερα τους αντιπαρατίθεμαι πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Και αντί να εγκαλείτε εμένα για το αυτοσχέδιο τσεκούρι, ψάξτε να βρείτε το σαρανταπεντάρι της 17Ν. Μετρήστε τους δεκάδες νεκρούς δεξιούς που έστειλε στο χώμα το αριστερό παρακράτος, οι εικοσάρηδες κι εκείνοι Κουφοντίνες και Ξηροί, που είδαν τον εαυτό τους λαϊκό δικαστή και εκτελεστή. Και μετρήστε τις κοινωνικές και οικονομικές συμφορές που συσσώρευσε στη χώρα η αριστερή διακυβέρνηση μετά το 1981".

Τρίτον, την επομένη του δημοψηφίσματος ο κ. Βορίδης βρέθηκε στην εκπομπή της Τρέμη και του Ευαγγελάτου στο MEGA, δίπλα στον Λαφαζάνη. Όπου ο δραχμοσυνωμότης σε ντελίριο θριάμβου μετά από αδιάκοπη, ανιστόρητη προλεταριακή πάρλα, αυτή που τον έστειλε δυο μήνες αργότερα στα πολιτικά αζήτητα, κατέληξε σαν εισαγγελέας στις δίκες της Μόσχας του '38 : "όποιος σήμερα έχει καταθέσεις έχει πιεί αίμα εργαζόμενου λαού!".

Περίμενα στο σημείο εκείνο τον κ. Βορίδη να ξιφουλκήσει για να υπερασπιστεί μια από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες στο αστικό καθεστώς, την νόμιμα φορολογημένη αποταμίευση και το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει καταθέσεις. Μάταια. Βαριεστημένος και βουβός ο κ. Βορίδης άφησε τον ανεπάγγελτο μπολσεβίκο να "καπελώσει" το πάνελ.

Μπορεί σε κάποιους τα παραπάνω να μην έχουν αποδεικτική για τον άνδρα σημασία, αν και εξ όνυχος τον λέοντα.

Υπάρχει όμως και μια διάσταση που αναδείχθηκε κατά την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων. Κατ' αρχήν, όταν ανέλαβε υπουργικές θέσεις εκδήλωσε αμέσως μια αυτοπεποίθηση στην άσκηση εξουσίας την οποία περιέγραψε παραστατικά ο Μίμης Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Απρίλιο του 2012 : «Όλοι σ’ αυτή την αίθουσα το τελευταίο διάστημα έχουμε υπερεκτεθεί σ’ ένα νέο πολιτικό υποσωματίδιο, το “Βορίδιο”. Άδικα ψάχνουν με τον επιταχυντή του CERN. Εδώ βρήκαμε το νέο σωματίδιο. Ο Υπουργός και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας συμπεριφέρεται με τέτοια άνεση σαν να είναι Υπουργός τα τελευταία 100 χρόνια. Εντυπωσιακό ταλέντο προσαρμογής».

Η αυτοπεποίθηση φυσικά δεν είναι κάτι κακό. Το σημαντικό όμως πέρα από τις Ανδρουλάκειες χαριτολογίες είναι ότι ο κ. Βορίδης φάνηκε να απολαμβάνει τον συγχρωτισμό με εγχώριους οικονομικούς μεγιστάνες που συνεπάγεται η εξουσία, ο υπουργικός θώκος. Εργολάβους στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και φαρμακοβιομηχάνους κατόπιν, στο Υπουργείο Υγείας.

Γι' αυτό ακριβώς δύσκολα τον φαντάζεσαι αρχηγό της λαϊκής δεξιάς και εκπρόσωπο του μέσου ανθρώπου.

Θα έλεγα ότι του ταιριάζει η ηγεσία ενός κόμματος του 4-5%, το οποίο θα εκπροσωπεί υψηλά και υψηλότατα εισοδηματικά κλιμάκια. Ένας Τόρυ του παλιού καιρού ή ένας Γερμανός Ελευθεροδημοκράτης, το κόμμα της εργοδοσίας. Απλά δεν μπορεί να συσπειρώσει ευρείες μάζες. Είναι λόγω ιδιοσυγκρασίας, πολιτικών απόψεων και παρελθόντος πολωτικός. Έτσι εκτίμησα σώφρονα και την απόφασή του να μην λάβει μέρος στην κούρσα για την αρχηγία και την αιτιολόγηση της απόφασής του.

Όταν όμως ανακοίνωσε επίσημα την στήριξή του στον Τζιτζικώστα έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει τους "δαίμονες" της φιλοδοξίας

Το Antinews ανέδειξε τον πολιτικό καμβά πίσω από την κίνηση του. Τί επιδιώκουν τα "συστήματα" πίσω από την ΝΔ. Και ο "Διογένης" σχολίασε εύστοχα "Και τώρα ξαφνικά η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα αποκτά ένα έντονο άρωμα διαπλοκής".

Εγώ όμως προτιμώ την ψυχαναλυτική ερμηνεία.

Ο Βορίδης είναι αδύνατον να ανεχθεί το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα, με τον Άδωνι να "σαρώνει" στη βάση της κοινωνίας και της ΝΔ. Να προβάλει σε όλους εκτός από τους δημοσκόπους ως ο πιθανότερος νικητής. Νοιώθει σαν να έγινε διαγωνισμός ανδρικής ομορφιάς όπου ο Χατζηχρήστος νίκησε τον Κωσταντάρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νν avatar
  νν 16/11/2015 16:16:29

  ακριβως οπως τα γραφετε!!!μου θυμησατε ενα αλλο πολιτικο διδυμο-λιαπης και κωστας ο β -.υπεφερε ο λιαπης να βλεπει το ξαδερφο να προοδευει

 2. victoria (true) avatar
  victoria (true) 16/11/2015 17:20:55

  Προφήτη δεν θυμάμαι πού το διάβασα πια, μου θύμισες αυτό που λέει πως είναι εντυπωσιακό το πόσες αποφάσεις λαμβάνονται σε πολύ πρακτικά πεδία (όπως π.χ. οι επιχειρήσεις) όχι με τη λογική, αλλά με συναισθήματα.

 3. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ avatar
  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ 16/11/2015 19:04:56

  Παρελαύνουν Αρβανιτόπουλοι και Αθανασίου ο ένας πίσω από τον άλλο. Αλλά η ανησυχία τους φαίνεται από την υποκίνηση Βορίδη. Ας την επαληθεύσουμε.

 4. λαέρτης avatar
  λαέρτης 16/11/2015 22:28:58

  Ωραίο άρθρο!!
  Είναι κρίμα να σταυρώνεται ένας άνθρωπος για μια βλακεία που έγινε στα νιάτα του!
  Αυτό όμως έπρεπε να το διαχειριστεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
  Ή στο κάτω κάτω ξεμπερδεύει με το σύμπλεγμα που άλλοι του δημιουργούν αύριο το πρωί αρκεί να το θέλει.
  Αυτό που όμως είναι ανεπίτρεπτο είναι να βάζει άλλα πάνω από ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ.
  ΑΥΤΟ ΝΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΛΜΑ , ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΙΔΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
  Elementary mr Voridis, αν όντως είστε τόσο ταλαντούχος ώστε να το αντιληφθείτε....
  Ευτυχώς υπάρχει ακόμα χρόνος.

 5. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 16/11/2015 23:11:50

  Δηλαδή όσοι τάσσονται υπέρ του Τζιτζικώστα διαβλέπουν τον χαρισματικό ηγέτη που θα δώσει τη νίκη; Θα τα πούμε στις κάλπες...

 6. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 17/11/2015 09:04:58

  Διαγέλα τα πάντα, γέλωτος ορών αξια τα τοις πολλοίς σπουδαζόμενα, όπως έλεγε και ο Αγ.Γρηγόριος ο Θεολόγος.
  Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να δώσουν ειδικό βάρος σε έναν άνθρωπο που άρχισε την καρριέρα του στην πολιτική με ψεύδη, υποκρισία και αγνωμοσύνη -εννοώ τον κ.Τζιτζικώστα.

 7. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 18/11/2015 12:50:53

  Προσβλέπει ο κ. Βορίδης να μετατραπεί σε "φωτεινό" εκπρόσωπο της Ν.Δ στη Βουλή κυρίως για «θεαθήναι»…
  (Εννοείται φυσικά σε περίπτωση νίκης και απόντος του G.G λόγω νομικού κωλύματος εκλογιμότητας μέχρι το 2019).
  Εδώ ο κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται πως σαν στο "παραμύθι", θα δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, τον "λύκο Βορίδι"......να καταβροχθίζει την "Τζιτζικω......σκουφίτσα".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.