Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/07/2019 18:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ν. Δένδιας στις ΗΠΑ: Προσδοκίες ή ψευδαισθήσεις;

Του Στέλιου Αλειφαντή

Η έκτακτη αποστολή του νέου ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια δημιουργεί προσδοκίες ή ψευδαισθήσεις; Γιατί υπάρχουν πράγματι πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και είναι απολύτως διακριτά από τις στενές αμερικανικές επιδιώξεις ενίσχυσης του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η καρδιά του σοβαρού προβλήματος στις Ελληνο-Αμερικανικές θέσεις είναι ακριβώς η λεγόμενη “πολιτική ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ” που τηρούν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στο Κυπριακό – μια πολιτική, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, και μια πολιτική που ανέχεται και ενθαρρύνει τις αποσταθεροποιητικές προκλήσεις της Άγκυρας.

Επομένως το βασικό και καίριο αίτημα είναι άρση επιτέλους αυτής της αμερικανικής πολιτικής.

Αλλά όσο βλέπουμε μια υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ, να μην λαμβάνει τις κυρώσεις που έχει η ίδια νομοθετήσει απέναντι στην Τουρκία, να διασύρεται διπλωματικά από τον Ταγίπ που στο κάτω-κάτω “εθνική πολιτική” ακολουθεί και η όλη συζήτηση στην Ουάσιγκτον γίνεται για την “απενεργοποίηση” (sic!) ή μη των S-400, πράγματι θα είναι έκπληξη να σταματήσει η πολιτική των λεγόμενων “ίσων αποστάσεων” που (ας θυμηθούμε) πόση αμερικανική πίεση ασκήθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία για τους S-300 μόλις πριν 10 χρόνια!!

Με δύο λόγια:

Πρώτον, υπάρχει ανάγκη διπλωματικής αμερικανικής στήριξης στην ελληνική ΑΟΖ (ειδικά η αμερικανική επιρροή της οριοθέτησης με Αίγυπτο).

Δεύτερον η διπλωματική στήριξη της επέκτασης χωρικών στα 10 μίλια στο Αιγαίο (ή και παντού) με παράλληλη επέκταση των 12 μιλίων εκτός Αιγαίου.

Τρίτον, η προμήθεια προηγμένου αμερικανικού εξοπλισμού με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Τέταρτον, κοινές αμερικανο-κυπριακές ασκήσεις με την συμμετοχή Αιγύπτου-Ισραήλ με δέσμευση περιοχών όπου γίνονται οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Αυτά είναι θέματα καίριου ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος, διαφορετικά το όλο θέμα των διμερών σχέσεων καταλήγει να έχει αντικείμενο τον … “παροπλισμό” των αντιδράσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας. Αυτή η πολιτική πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύβεται ή να συσκοτίζεται…

Η αξιοπιστία στην ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε καθαρές θέσεις στις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ και στην ανάγκη η Ελλάδα να στηρίζεται πάντα και στις δικές της δυνάμεις.

Πηγή: emo.gr