Ο Ιερώνυμος οφείλει να αφήσει κατά μέρους την παθητική στάση
14/08/2017 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ιερώνυμος οφείλει να αφήσει κατά μέρους την παθητική στάση

Μπορεί το καλοκαίρι να καταλαγιάζουν τα πάθη και να μην υπάρχει μεγάλη όρεξη για τσακωμούς ή συγκρούσεις, όμως, στο παρασκήνιο σοβεί ένας πόλεμος που είναι σίγουρο ότι θα κορυφωθεί από το φθινόπωρο.

Οι ήσυχες και ανέφελες ημέρες στη σχέση Εκκλησίας και κυβέρνησης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι καλές προσωπικές επαφές που είχε ο Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο δεν μπορούν πλέον να σώσουν την κατάσταση και είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει πολύ μεγάλη κρίση. Κι εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο μεγάλο λάθος που έκανε ο Ιερώνυμος να εμπιστευτεί ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμιά μπέσα.

Ξεγελάστηκε από το… αγγελικό πρόσωπο της αριστεράς; Δεν θέλησε να δημιουργήσει προβλήματα ή να κατηγορηθεί για πολιτικές παρεμβάσεις; Ό,τι κι αν ήταν αυτό σημασία έχει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) καλλιέργησαν μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με την Εκκλησία με αποτέλεσμα πολλοί να χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ… ως αριστερά του Κυρίου.

Η ωμή παρέμβαση του Νίκου Βούτση κατά της ορθόδοξης πίστης των Ελλήνων και οι προθέσεις του Γαβρόγλου για κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, φαίνεται ότι βάζουν ταφόπλακα σ’ αυτήν την ανέφελη σχέση των τελευταίων 2,5 ετών από την οποία η Εκκλησία βγήκε χαμένη και η κυβέρνηση κέρδισε ένα μορατόριουμ που τόσο είχε ανάγκη.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι μητροπολίτες, και μάλιστα μετριοπαθείς ιεράρχες, καταφέρονται κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα. Δεν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει σκληροπυρηνικούς που έχουν πρόβλημα με τους πολιτικούς και γι’ αυτό μιλάνε ακόμη κι αν δεν πρέπει. Πρόκειται για μητροπολίτες που αισθάνονται αγανακτισμένοι από τη στάση και τις κινήσεις που κάνουν διάφορα μέλη της κυβέρνησης αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η παρέμβαση Βούτση, ωστόσο, δεν είναι μια τυχαία, ούτε μια προσωπική επιλογή. Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου το θέμα του χωρισμού της Εκκλησίας με το Κράτος ώστε να φανεί προοδευτική και να δημιουργήσει ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα πολώσει το κλίμα.

Μοναδικός στόχος του Τσίπρα είναι η πόλωση του πολιτικού κλίματος, η δημιουργία δύο μετώπων το οποίο αυτός θα «πουλήσει» κατάλληλα στην πορεία προς τις εκλογές. Από τη μια θα είναι οι «προοδευτικοί, φωταδιστές, ανεκτικοί και έντιμοι» και από την άλλοι βεβαίως θα είναι οι «ακροδεξιοί, οπισθοδρομικοί, τα λαμόγια, οι χουντικοί» και άλλα τέτοια που ξέρουν καλά να πλασάρουν οι επικοινωνιολόγοι της αριστεράς.

Στην αρένα αυτή η Εκκλησία θα έχει για άλλη μια φορά την πρώτη θέση με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει στον εαυτό της… προοδευτικό πρόσημο. Ο Βούτσης ήταν η αρχή και θα ακολουθήσουν διαρροές για την εκκλησιαστική περιουσία, για τη μισθοδοσία των ιερωμένων και άλλα τέτοια θέματα που όπως γνωρίζουμε κάνουν… γκελ σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Και ο Τσίπρας από τη μια θα φιλάει όποιο χέρι παπά (όχι του Στέλιου και του Νίκου) βρίσκει μπροστά του κι από την άλλη θα το δαγκώνει σαν φίδι. Και θα το κάνει με εύσχημο τρόπο. Δηλαδή δεν θα τα βάζει ξεκάθαρα με τη θρησκεία του καθενός, με τα πιστεύω του, αλλά θα χτυπά εκεί που νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει ψήφους.

Η επιχείρηση… «χτυπήστε την Εκκλησία για ψηφοθηρικούς λόγους» είναι μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια του Μαξίμου να αποδείξει ότι στην κυβέρνηση παραμένουν… αριστεροί παρά τα μνημόνια που υπογράφουν. Ίσως, λένε οι κακές γλώσσες, να είναι και ένα μήνυμα στον Καμμένο για να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει ο… ελαστικός πατριωτισμός και ορθόξοδος χαρακτήρας του κόμματός του. Άλλωστε, ο Τσίπρας ξέρει ότι ο συνέταιρός του θα πέφτει συνεχώς στα τέσσερα γιατί τσίπα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Όμως, αυτοί που πρέπει να αντιδράσουν επιτέλους στην επίθεση της αριστεράς είναι οι ιεράρχες. Κανείς δεν λέει να παρέμβουν στα του Καίσαρος αλλά οφείλουν να παρέμβουν στα του Θεού. Δεν πρέπει να αφήνουν ανθρώπους σαν τον Βούτση, τον Φίλη, τον Γαβρόγλου να βουτάνε στα εκκλησιαστικά, στα θρησκευτικά πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο Ιερώνυμος οφείλει, με κάθε σεβασμό, να αφήσει κατά μέρους την παθητική στάση. Όχι για να ενισχύσει τη ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά για να κόψει τον αέρα των κάθε αριστερών που το παίζουν προοδευτικοί αλλά δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα ανεξέλεγκτο τσούρμο που παίζει βρόμικα.