Νέο υπουργικό συμβούλιο: Εφιάλτης για τον Τσίπρα και την παρέα του
06/11/2016 20:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο υπουργικό συμβούλιο: Εφιάλτης για τον Τσίπρα και την παρέα του

To νέο υπουργικό συμβούλιο, ημέρα Κυριακή, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μια ακόμη προφανής επικοινωνιακή μπαρούφα για να πει ο κόσμος πόσο δουλευταράδες είναι στην κυβέρνηση και πόσο πολύ αγωνίζονται για να σώσουν τη χώρα. Όσο γι’ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς είναι ανάξια κριτικής. Όταν τους λέει να ξενυχτήσουν, να δουλέψουν σκληρά, να μην κάνουν εκπτώσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και ότι οι καρέκλες δεν έχουν ονόματα ή ότι είναι ιστορική η επίσκεψη Ομπάμα ή «κουτσής χήνας» όπως λένε το απελθόντα Πρόεδρο, τότε τι να πει κανείς περισσότερο;

Στα τυχερά παιχνίδια λένε «κι αν σου κάτσει;». Έτσι και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι αν τους… κάτσει το νέο υπουργικό σχήμα τότε δεν αποκλείεται να κυβερνάνε μέχρι το 2019. Μπορεί όμως έτσι όπως είναι η κυβέρνηση να της κάτσει η ανατροπή; Μπορεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους που η ίδια έβαλε και να αφήσει τη ΝΔ να φωνάζει για εκλογές χωρίς ποτέ αυτές να γίνονται;

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η βελτίωση της καθημερινότητας. Πώς δηλαδή θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Πώς θα κάνουν καλύτερες τις συνθήκες για τους πολίτες. Πρόκειται για το πιο σύντομο αστείο μιας αστείας κυβέρνησης. Ας θυμηθούμε τι να περιμένουν οι πολίτες από εδώ και στο εξής.

Πέρα από το γεγονός ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος ενώ οι συνταξιούχοι θα κληθούν να δεχθούν τις αναδρομικές μειώσεις στο ΕΚΑΣ και τις επικουρικές έναντι κουπονιών που έχει υποσχεθεί η Φωτίου (μάλλον για να αγοράζουν γεμιστά), από την αρχή του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

Αλλαγές στο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα απίστευτο αλαλούμ που άφησε ο αποτυχημένος Κατρούγκαλος και πρέπει να το διαχειριστεί η διευθύντρια του γραφείου του η οποία έγινε υπουργός με μόνη προϋπηρεσία της οι θέσεις της κατά των μνημονίων και της τρόικας. Όμως, για μεγάλο μέρος των εργαζόμενων το βάρος θα είναι μεγάλο ή θα επέλθει μια απίστευτη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μαύρης εργασίας που θα διογκωθεί.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι όλα τα ταμεία θα γίνουν ένα και το ΕΚΦΑ ξεκινά με ένα τεράστιο έλλειμμα που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καλυφθεί.

Επίσης, από το νέο έτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα γίνουν μειώσεις στο ΕΚΑΣ κατά 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις στους φόρους σε ποτά, τσιγάρα, στη βενζίνη ενώ θα έλθουν και οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές για ελεύθερους επαγγελματίες.

Περιμένουμε ακόμη νέες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές στους αγρότες ενώ λογικά θα πρέπει να ξεκινήσει νέος γύρος πλειστηριασμών ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια. Μάλιστα αυτό θα συμβεί, όπως αποκαλύπτει η «Ημερησία» με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, χωρίς την φυσική παρουσία συμβολαιογράφων και χωρίς τα επεισόδια στα δικαστήρια, δηλαδή στα… κρυφά μέσω ίντερνετ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα που θα πλήξουν καίρια την καθημερινότητα δεν είναι καινούργια. Είναι ήδη συμφωνημένα από τον περασμένο Μάιο και εφαρμόζονται σταδιακά. Το πικρό ποτήρι της εφαρμογής μάλιστα θα το πιουν οι νέοι υπουργοί που υποτίθεται ότι δίνουν νέα ορμή στην κυβέρνηση. Η Αχτσιόγλου π.χ. θα πρέπει να υποστεί τα βάσανα που της αφήνει ο Κατρούγκαλος. Η Παπατσώλη θα πρέπει να εφαρμόσει τα φορολογικά μέτρα του Αλεξιάδη, ο Σταθάκης θα πρέπει να βρει λύσεις με τα ενεργειακά που βάλτωσαν επί Σκουρλέτη κ.λπ.

Παράλληλα, όταν θα εφαρμόζονται τα παλαιά… νέα μέτρα η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματεύεται και για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Διότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθούν κι άλλα μέτρα. Όπως π.χ. η μείωση του αφορολόγητου που ζητούν οι τροικανοί, οι ομαδικές απολύσεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και άλλα πολλά και ωραία.

Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι τόσο πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η νέα κυβέρνηση δεν θα «παλιώσει» μέχρι το πολύ το τέλος Γενάρη; Ποιος μπορεί να πει ότι θα την σκαπουλάρει ο Τσίπρας και η παρέα του και θα κυβερνήσουν άλλα δύο χρόνια; Χωρίς την εφαρμογή όλων των μέτρων του Μαΐου και χωρίς να έχουν κλείσει και τα νέα που ζητά η τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20% ή και παρακάτω ενώ ο Καμμένος έχει πάει για βρούβες. Όταν θα συμβούν όλα τα παραπάνω υπάρχει έστω ένας Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι μπορεί να γυρίζει η μπίλια για την κυβέρνηση και να διασωθεί από το σίγουρο ναυάγιο; Αν δεν γίνουν εκλογές μέχρι το καλοκαίρι να μας το θυμηθείτε. Όχι 10% δεν θα πάρουν αλλά ούτε ο Τσίπρας στη Βουλή δεν θα υπάρχει. Και βεβαίως ούτε λόγος για τη ρύθμιση του χρέους. Με ασπιρίνες και γιατροσόφια όταν το πρόβλημα είναι τεράστιο κανείς δε θα καταλάβει ότι έγινε κάτι για το χρέος. Κυρίως δε όσοι ενδιαφέρονται για την καθημερινότητά τους.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα, λοιπόν, είναι ότι τα νέα, τα φρέσκα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Όχι μόνο γιατί μπορεί να είναι αποτυχημένες επιλογές του Τσίπρα αλλά γιατί είναι εξαρχής ναρκοθετημένο το έργο τους.

Καλές λοιπόν οι επικοινωνιακές προσπάθειες του Μαξίμου να δείξει ότι γίνεται επανεκκίνηση, ότι είναι κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης και «Ταλιμπάν» που θα προωθήσουν το μνημονιακό πρόγραμμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, είναι ένας εφιάλτης για τον Τσίπρα και την παρέα του.