Μπορεί να γίνει ελκυστική η ΝΔ του Κυριάκου;
13/01/2016 10:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να γίνει ελκυστική η ΝΔ του Κυριάκου;

Πολλοί νεοδημοκράτες, μεταξύ αυτών και η Ντόρα Μπακογιάννη, βγήκαν μετά από τη νίκη του Μητσοτάκη και είπαν ότι πλέον η ΝΔ εκπροσωπεί το «όλον». Ότι μπορεί να μαζέψει πλέον το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ακόμη περισσότερους, πιθανότατα από τον μεταρρυθμιστικό χώρο, από τους ευρωπαϊστές, από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί η κοινωνία και η οικονομία.

Κάποιοι το πιστεύουν πράγματι αυτό και μπορεί να έχουν και δίκιο. Άλλοι όπως η Ντόρα το λένε θέλοντας να «πικάρουν» τον Σαμαρά. Διότι είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ του μαζί το σύνολο της ΝΔ. Υπονομεύτηκε από την πρώτη ημέρα που έγινε αρχηγός, πριονίστηκε ακόμη κι όταν έγινε πρωθυπουργός. Πράγματι, λοιπόν, ο Σαμαράς δεν είχε το κόμμα μαζί του, όχι με δική του ευθύνη. Αν είχε μαζί του τις οικογένειες, τους Καραμανλήδες, τους Μητσοτάκηδες, τώρα δε θα μιλούσαμε για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Εν πάση περιπτώσει για την οικονομία του λόγου να πούμε ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να συγκεράσει πολλές απόψεις και να γίνει κάποια στιγμή πρωθυπουργός, κάνοντας μεγάλη και τη ΝΔ. Αν και πολύ αμφιβάλουμε γιατί όλα αυτά δεν είναι κάπου γραμμένα σαν κανόνες και εφαρμόζονται. Η κοινωνία και τα κόμματα μεταλλάσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα κι όποιος νομίζει ότι θα φτιάξει «κουτάκια» και θα τα εφαρμόσει, τότε δεν ξέρει τι του γίνεται. Αν λοιπόν το νέο επιτελείο του Κυριάκου τον «παραμυθιάσει» ότι με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, με το να μαζέψει τους «ταύρους» του Μάνου, τους διάφορους περίεργους του Ανδριανόπουλου, κάνα – δυο Ποταμίσιους και Πασόκους που «πιπιλάνε» την ανάγκη για αλλαγές χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει αυτό θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης, τότε είναι σίγουρο ότι η ΝΔ θα υποστεί μια ακόμη ήττα.

Θέτουμε το εξής ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη και τους δικούς του. Τι θα κάνει άραγε με το γεγονός ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πλην του Αδ. Γεωργιάδη ξεκάθαρα και δύο – τριών ακόμη βουλευτών που εμφανίστηκαν όταν ο Κυριάκος άρχισε να ανεβαίνει, δεν τον στήριξε; Όλοι οι βουλευτές ήταν είτε με τον Τζιτζικώστα είτε με τον Μεϊμαράκη. Πώς θα επιβληθεί λοιπόν σε μια «εχθρική» Κ.Ο.; Και το βασικότερο: Όλοι αυτοί οι βουλευτές ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να πάνε να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον πλην του Κυριάκου. Και όπως διαπιστώσαμε ο κόσμος της ΝΔ δεν τους άκουσε. Υπάρχει δηλαδή πλήρης δυσαρμονία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με την κοινωνία. Αυτό το έχουν αντιληφθεί στην παράταξη; Έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος δεν τους ακούει, είτε γιατί κάνουν σοβαρά λάθη και η εικόνα τους είναι κακή είτε γιατί η ΝΔ δεν είναι πλέον ελκυστική;

Αυτό που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος, αν θέλει να γίνει μεγάλη η ΝΔ, είναι να κερδίσει ξανά την κοινωνία, να φέρει ξανά τον κόσμο στο κόμμα, κι όχι να φέρει ξανά ιδέες και πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν καταδικαστεί.

Εντάξει, είπαμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει η κοινωνία, να ληφθούν και επώδυνες αποφάσεις. Όμως, την κοινωνία ποιος την ρώτησε για τις ανάγκες της; Το λαό θα τον ρωτήσει κανείς για τα βασικά: Ότι πολλοί δεν έχουν γάλα για τα παιδιά τους; Ότι τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση; Ότι το κράτος είναι μπάχαλο; Ότι πολλοί ζουν στα όρια ή και κάτω της φτώχειας; Ότι ακόμη και σήμερα αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους; Ότι κακόμοιροι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δώσουν ούτε χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους;

Πώς θα προσεγγίσει ο νεοφιλελεύθερος Κυριάκος τη «λαϊκή οικογένεια» που λέει και ο Τσίπρας; Θα τους μιλά για μεταρρυθμίσεις; Τρώγονται οι μεταρρυθμίσεις άραγε; Ποιο είναι το όραμα του νέου προέδρου της ΝΔ για πραγματική ενίσχυση των πραγματικά δεινοπαθούντων στην Ελλάδα;

Θα αρχίσει τώρα να φτιάχνει επιτροπές και να κάνει think tank σαν κι αυτά που συνήθως κάνουν οι νεοφιλελέδες; Τότε… ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.

Συμπέρασμα: Μεγάλη υπόθεση η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Η ανανέωση προσώπων επίσης είναι θετική κίνηση και οι ζυμώσεις που γίνονται σε όλα τα κόμματα αποτελούν ασφαλώς πολύ καλές εξελίξεις για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Όμως, αν η ΝΔ μείνει μόνο στις μεταρρυθμίσεις και ξεχάσει ότι πρέπει να υπάρχει και η σκέψη της στο κοινωνικό κράτος τότε θα την… φάει λάχανο ο Αλέξης. Ο οποίος ασφαλώς θα παίξει το χαρτί του νέου διπόλου Δεξιάς – Αριστεράς και όπως ξέρουμε στις περιπτώσεις αυτές η ιδεολογική κυριαρχία της δεύτερης είναι αδιαμφισβήτητη. Αν θέλει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να γίνει κάποια στιγμή σωστός και χρήσιμος πρωθυπουργός (κι όχι ένας ακόμη αποτυχημένος ηγέτης που θα φέρει πολύ πίσω τη χώρα) πρέπει να ακούσει όλες τις απόψεις. Και τις νεοφιλελεύθερες, και τις λαϊκές, και τις αριστερές. Η καρδιά και η ψυχή της ΝΔ δεν χρειάζεται μετάλλαξη με την κοινωνία απούσα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωτηρης avatar
  Σωτηρης 13/01/2016 11:53:27

  Ακριβώς αυτό είναι το θέμα κύριοι. Η πρώτη φορά που για μένα έχετε σωστό τίτλο. Με νεοφιλελευθερισμό θα βλογάτε τα ''πετυχημένα'' γένια σας ότι εσείς είστε πετυχημένοι πλούσιοι job creators κτλκτλ... ωραία... Αλλά ΨΗΦΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!!! Το πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ να πάρει 30% λόγο δυσαρέσκειας προς τσίπρα. Ο άκρατος καπιταλισμός του φρίντμαν επιβλήθηκε ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΙΛΗ. Δεν σας κάνει εντύπωση αυτό... Κάντε μια χουντάρα μετά κύριοι νεοφιλελεύθεροι να γουστάρετε αλλά μην σπαταλάτε τζάμπα λεφτά σε δημοκρατικούς εκλογικούς αγώνες :)

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 13/01/2016 12:06:57

  Πετυχημένος πολιτικός είναι αυτός που νοιώθει Έλληνας και όχι πολίτης του κόσμου. Ως Έλληνας μπορεί να φθάσει να γίνει πρωθυπουργός κι όχι ως επιλογή ξένων κέντρων. Οι λαοί ξεχωρίζουν εύκολα ποιος αγαπάει τη πατρίδα του και ποιος κάνει καριέρα. Ο Τσιπρας δεν έχει μέλλον διότι τόσους μήνες που κυβερνάει κι αυτός και οι δικοί του, τη λέξη "πατριδα" δεν την έχει ξεστομίσει. .....Τις μεγάλες καρέκλες τις προσεγγιζουν πολλές σειρήνες, λίγοι όμως συμπεριφερονται σαν τον Οδυσσέα, ιδίως άμα είναι ζαχαρομεγαλωμενοι και αυτό ισχύει για όλους. Το να πατάξεις τα πάθη σου είναι πολύ δυσκολο αλλά μόνο τότε είσαι νικητής και το πιο καλό είναι ότι μόνο τότε το αντιλαμβάνονται ΌΛΟΙ και σου δίνουν το στεφάνι. Αλλιώς μια μικρή χαρά και γρήγορα ο κόσμος πάει γι άλλα, περνάς στη λήθη. ....
  Η μεγαλύτερη προίκα είναι η πείρα και η σκάλα για τη καταστροφή είναι η αλαζονεία. Σε όλα πρέπει να επιζητείς την ευλογία του Θεού αλλιως είσαι χαμένος από χέρι.

 3. Gizzer avatar
  Gizzer 13/01/2016 12:09:21

  Ο Κυριάκος καλειται να αποδείξει ότι δεν είναι ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ και ότι δεν έχει σκοπό να μετατρέψει την ΝΔ σε ένα (ακόμα πιο) αδιάφορο, άχρωμο και απολιτίκ κόμμα.

 4. dvn avatar
  dvn 13/01/2016 12:46:19

  εχουν γνωση οι φυλακες

 5. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 13/01/2016 13:53:58

  Ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φαίνεται, ήταν έτοιμος για την "ακολουθία των γεγονότων" από καιρό...
  Είναι σίγουρο ότι θα μας καταπλήξει,θετικά, στη συνέχεια.
  Θα φέρει λεπτομερή, άρτια προετοιμαςμένα σχέδια για το ασφαλιστικό, αγροτικό, παιδεία κλπ, σε αντίθεση με τον βερμπαλιςμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν καταρεύσει ο όποιος κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα έχει ως κυβερνητικό πρόγραμμα προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό. Όταν κερδίσει τις εκλογές κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις, ψηφισμένες, πλέον, από τον λαό, μεταρρυθμίσεις.
  Στήριγμα του, εκτός από τον καταπληκτικό Κο Άδωνη Γεωργιάδη, θα έχει και το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ που λέγεται ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.

 6. Νικήτας avatar
  Νικήτας 13/01/2016 13:58:52

  Προσωπικά με συναρπάζει μπορώ να πώ ο τρόπος που οι ξένοι κάνουν την δουλειά τους.
  Για να μη πάω πολύ πίσω - η ιστορία κρατάει μετά τον Καποδίστρια - στέκομαι στον Τσίπρα.
  Ας έλεγε ένα κάρο μαλακίες οι ευρωπαίοι τον αβαντάρανε και πέρασε μέτρα που ούτε κατά διάνοια
  μπορούσε ο Σαμαράς.
  Όπως και αυτός πήρε πίσω όλη την γλώσσα που έβγαλε μαζί με όλες τις διακυρήξεις.
  Ο Κυριάκος έρχεται τώρα σαν σπουδαία αλλαγή για να πάρει μπρός η μηχανή που θα κάνει κιμά
  τις ιδιαιτερότητες σαν έθνος που έχουμε και χαλάνε τα σχέδια στους ξένους.
  Με λίγα λόγια χρειάζεται κεντροευρωπαική κυβέρνηση για να περάσει στην αναθεώρηση - αλλαγή του συντάγματος
  για να βγούνε ενοχλητικά άρθρα που μιλάνε για Σημαία και Ορθοδοξία.
  Ενοχλεί η Ελληνική ψυχή και πρέπει να χτυπηθεί.
  Δεν είναι της παρούσης να επεκταθώ.

  Δεν ήτανε τυχαία τα σύμφωνα συμβίωσης που περάσανε , κόντρα σε κάθε αντίληψη περί ζωής
  αυτού του έθνους .
  Δεν είναι τυχαία τα σχέδια αννάν που όλοι τους - οι κεντροαριστεροί - είναι φανατικοί υποστηρικτές.
  Δεν είναι τυχαία τα προνόμια που είχαν έχουν και θα έχουν μαζί με τα μαύρα στις ελβετικές τράπεζες.

  Την δεξιά την θέλουν για το μαντρί της .
  Το όνομα νέα δημοκρατία συννηφασμένο με πατρίδα και θρησκεία.
  Μαζί με κάτι παλλικάρια που ειναι γνήσια .
  Για να τραβάνε τους ψήφους , την δημοκρατική επίφαση
  στα νομοθετήματά τους που βρισκονται μακρυά απο το ελληνικό πνεύμα.

  Αφήσανε την πατριωτική πολιτική στα φασιστικά χέρια
  χίλια μίλια μακρυά απο κέθε ελληνικό , μουγγή.
  Ανίκανη να συνεπάρει κάτι πέρα απο αμόρφωτους

  Μας χρειαζότανε άντρας αλά Πούτιν
  Πήραμε διαχειριστή πειθήνιο στις εντολές
  απο μικρό στο σύστημα που τον πληρώνει.

  Μην λέτε και προαπαντώς μην πιστεύετε βλακείες
  Το σχέδιο είναι μία κεντροαριστερή κυβέρνηση
  για να πέσει ο πέλεκυς βαρύς και οικουμενικός.

 7. Νικ avatar
  Νικ 13/01/2016 14:45:47

  Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί και πάλι να στρίψει το καράβι από τα βράχια...

  Δεν υπάρχει άλλη λύση φίλοι μου!

 8. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 13/01/2016 15:34:38

  Να δω τα σχόλια σας , όταν θα συμμετέχει η ΝΔ σε οικουμενική.....

 9. ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ avatar
  ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ 13/01/2016 15:58:17

  Μετά από καιρό θα συμφωνήσω μαζί σας άλλο 170.000 ψηφοφόροι μιας κομματικής εκλογικής διαδικασίας και άλλο πράγμα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού μέσω εκλογών

 10. ματ avatar
  ματ 13/01/2016 16:13:13

  ....η σφαλιαρα που εφαγε ο Καραμανλης δεν περιγραφεται !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Σωτηρης avatar
  Σωτηρης 13/01/2016 16:14:47

  Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι πλέον ξεχάστε από ψηφοφόρους της ΝΔ πολλούς χριστιανούς. Ο μητσοτάκης ήταν με το πλευρό της lifo και όχι της εκκλησίας στο θέμα της ΗΘΙΚΗΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ του γάμου. Αρκετοί χριστιανοί είτε θα απέχουν είτε θα πάνε σε άλλους κομματικούς οργανισμούς ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ. Πάντως να δώσουν θετική ψήφο στην ΝΔ όχι. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε. Εκτός αν απαγορεύεται πλέον στους χριστιανούς να έχουν άποψη... Ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και τους χριστιανούς η ΝΔ φαίνεται επιλέγει τους πρώτους. Εντάξει παιδάκια ενταααξειιιιι...

 12. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 13/01/2016 18:40:08

  Η χειρότερη επιλογή στο τιμόνι της ΝΔ.

 13. armageddwn avatar
  armageddwn 13/01/2016 19:29:05

  Με τα ορφανά του Σημίτη και τον Πάγκαλο , μην περιμένετε τίποτα θετικό

 14. Μακης Κεφαλονίτης avatar
  Μακης Κεφαλονίτης 13/01/2016 21:07:53

  Ο Κυριάκος πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να δείξει ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Πρέπει να φανεί η διακριτή διαφορά από το ΠΟΤΑΜΙ, την ΔΡΑΣΗ, τον Τζήμερο, ακόμα και από το Λεβέντη και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης. Και η διαφορά δεν θα φανεί από τα θέματα της οικονομίας. Όλοι ξέρουν ότι μόνο μία οικονομική πολιτική μπορεί να εφαρμοσθεί, η φιλελεύθερη. Τη διαδορά θα την κάνει η στροφή προς την ΠΑΤΡΙΔΑ. Οι Έλληνες αγαπάνε την Πατρίδα τους και δυσανασχετούν όταν βλάπουν τους πολιτικούς να πετάνε στα σκουπίδια έννοιες όπως ΠΑΤΡΙΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο κόσμος στρέφεται, κακώς και λανθασμένα, προς τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Στο τέλος του Ιανουαρίου είναι η επέτειος των Ιμίων. Τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για την Πατρίδα. Μην αφήσει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την ευκαιρία αυτή για να δείξει ότι αυτοί οι τρεις άνθρωποι δεν έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν κορόϊδα. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την Πατρίδα δεν την αγαπούν μόνο οι ...φασίστες και οι ακροδεξιοί. Τόλμησε Κυριάκο να κάνεις όλους εμάς τους ιδεολογικά δεξιούς (που κατά βάση στηρίξαμε τον ΑΔΩΝΗ για πρόεδρο) να αισθανθούμε και εμείς το ίδιο χαρούμενοι όπως οι υποστηριχτές σου. Πίστεψέ με δεν θα χάσεις!

 15. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 13/01/2016 21:24:02

  Πλάκωσε καί ἡ ΧΑ γιά νά συμμετάσχη στήν συζήτηση. :)

  Γιά μένα προσωπικά ἡ ΝΔ, ὡς Δεξιά, δέν μέ ἐκφράζει μέ ἀρχηγό ἕνα Φιλελεύθερο. ῎Ηθελα τόν ΑΣ στό τιμόνι της ἤ τόν ΑΓ.

  ᾿Αναγκαῖο κακό γιά νά ξεκουμπισθοῦν οἱ τελευταῖοι μποσλεβίκοι τῆς Εὐρώπης.

  ΥΓ. Συμβουλή, ἡ ἀδελφή νά μήν ἐμφανίζεται στά παράθυρα. . ἔχει ἀδελφοδιώκτη!!!

 16. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 13/01/2016 21:54:03

  Μακης Κεφαλονίτης,

  ++++++++++++++++++++++++++ Τό ζητούμενο!!

 17. MCA avatar
  MCA 13/01/2016 23:32:45

  Ο Μεϊμαράκης ιδεολογικά,είχε πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό σε σχέση με τον Κυριάκο.Μόνο που ο ΄΄Βαγγέλας΄΄λόγω ηλικίας και στυλ δεν προσέλκυε τους νεότερους ηλικιακά ψηφοφόρους.

 18. Vassilis avatar
  Vassilis 14/01/2016 01:09:48

  Καλα ρε εκει στη ΝΔ για Μ@λ@κες μας εχετε??

  Αυτο το κατρουγιαλι τον Δενδια τι τον θελετε?

 19. airman avatar
  airman 17/01/2016 16:29:24

  "Αν θέλει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να γίνει κάποια στιγμή σωστός και χρήσιμος πρωθυπουργός ...."
  Τον Ιούνιο του 2014 ο Πρωθυπουργός ΑΣ είχε θέσει ως στόχο την άρση των αδικιών. Ένα τότε σχόλιο:

  "Αποστολή της κάθε Κυβέρνησης είναι να υπηρετεί τον τόπο, τον Ελληνισμό και τους Έλληνες. Όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά. Υπό την έννοια αυτή δεν νοείται επιτυχημένος Πρωθυπουργός ή Υπουργός, καθόσον η αποστολή του αποτελεί υποχρέωση. Όποιος επιτελεί την αποστολή του είναι συνεπής προς το χρέος που έχει αναλάβει, ενώ σε άλλη περίπτωση είναι το λιγότερο ασυνεπής έως και επικίνδυνος. Κάποια στιγμή είναι σκόπιμο η θεώρηση των πραγμάτων να γίνει από αυτή τη σκοπία, χωρίς εκπτώσεις. Η άρση των αδικιών δεν μπορεί να τεθεί ως στόχος, πόσο μάλλον να θεωρηθεί επιτυχία όταν ολοκληρωθεί. Είναι πρώτιστη υποχρέωση και καλό θα ήταν να μην εξαγγέλεται. Όταν δε εν τέλει εξαλειφθούν, αυτομάτως θα γίνει αντιληπτό με αποτέλεσμα να είναι άσκοπο να διατυμπανιστεί. Την πραγματική εικόνα οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη και το θάρρος να τη δούμε ως έχει για να την αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει! Με αθόρυβη, επίμονη, αδιάκοπη δουλειά.
  Υ.Γ. Σ' ετούτο τον τόπο κάθε φορά που κάποιος αναλαμβάνει μια θέση συνήθως αντί να κάνει τη δουλειά του κάνει δημόσιες σχέσεις ή τουλάχιστον δίνει προτεραιότητα στις δημόσιες σχέσεις. Κι αυτό διότι οι δημόσιες σχέσεις θα τον σώσουν κάνει δεν κάνει τη δουλεία του. Να ένας καλός στόχος!"

  Κυριάκο μπορείς; Σε κάθε περίπτωση εδώ θα είμαστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.