Μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση η ΝΔ;
12/03/2016 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση η ΝΔ;

Είναι αφέλεια να μη βλέπουν ορισμένοι ότι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Μπορεί να είναι σε λίγους μήνες, μπορεί σε ένα χρόνο, αλλά πλέον η λαοπρόβλητη κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά το παιχνίδι. Δεν ξέρουμε αν το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τον Τσίπρα. Το σενάριο της ηρωϊκής απόδρασης ώστε να επανέλθει κάποια στιγμή σαν αθώα περιστερά που δεν ήξερε τίποτε, δεν γνώριζε τίποτε, πάντα παίζει. Άλλωστε, είναι 42 ετών, θα αποστρατευτεί από τώρα; Και τι θα κάνει στη ζωή του; Χωρίς ένσημα που θα πάει, χωρίς να έχει ουδεμία εργασιακή εμπειρία ποιος θα τον έπαιρνε στη δουλειά του; Εσείς θα παίρνατε κάποιον σαν τον Τσίπρα να σας δουλεύει;

Επομένως κανείς δεν αποκλείει μια κίνηση τακτικής με αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και μια προσπάθεια να στηθεί δεξιά παρένθεση που θα πέσει σε λίγο καιρό και θα επανέλθει ο Αλέξης στο μόνο που ξέρει να κάνει καλά… Να καταστρέφει τη χώρα.

Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε όταν ο κόσμος άρχισε να πληρώνει χοντρά φόρους, εισφορές, χαράτσια. Όταν κατάλαβε ότι έφαγε κουτόχορτο τότε που του σέρβιρε ο Αλέξης την καραμέλα του «δεν πληρώνω», χαρίζω δάνεια, χαρίζω χρέη.

Η σφραγίδα του τέλους της κυβέρνησης έπεσε όταν ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν τολμούν ούτε στα πατρικά τους να πάνε. Δεν τολμούν ούτε μια εκδήλωση να κάνουν χωρίς να προπηλακιστούν, να υβριστούν, να σταματήσει ό,τι κάνουν από αγανακτισμένους και προδομένους πολίτες.

Ό,τι κι αν λέμε, από τη στιγμή που ένα κόμμα τρώει ξύλο στην κοινωνία, υβρίζεται και λοιδορείται στο ίντερνετ και απαξιώνεται στη Βουλή, δεν έχει μέλλον, Με δόντια κρατιέται στην εξουσία και είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί.

Ίσως αυτό να συμβεί με αφορμή το προσφυγικό και την αξιολόγηση. Ίσως πάλι με κάποιο μαγικό τρόπο να ξεπεράσει ο Αλέξης αυτά τα εμπόδια και να κερδίσει χρόνο κάνοντας δομικό ανασχηματισμό. Αλλά μέχρι πότε θα αντέξει και με ποιες δυνάμεις μπορεί να το κάνει; Άλλωστε είναι τόσο βαθιά περιχαρακωμένος που δεν μπορεί με τίποτε να κρατηθεί στην εξουσία. Συμμάχους είναι αδύνατον να κάνει, διεύρυνση στο κέντρο δεν μπορεί να πετύχει γιατί όλοι τον μισούν. Στα αριστερά δεν μπορεί να κάνει γιατί τον θεωρούν δεξιό.

Είναι μόνος με το ποσοστό που πήρε και που δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδεί.

Αλλά όταν και αν έρθουν αυτές οι πολιτικές εξελίξεις όπου το λόγο έχει ο λαός, πρέπει να υπάρχει διέξοδος. Οι πολίτες αυτή τη στιγμή βλέπουν την εναλλακτική; Μπορούν να σκεφτούν ένα καλύτερο μέλλον με κάποιο άλλο κόμμα στην εξουσία;

Κι εν πάση περιπτώσει για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση; Δυστυχώς εδώ επικρατεί το χάος όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο λάθος της νέας ηγεσίας της ΝΔ ήταν ότι επιχείρησε άγαρμπα να ξεχάσει το παρελθόν της. Ο Μητσοτάκης, αν και υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, δεν ξεκαθάρισε ποτέ αν θα στηρίξει εκείνο το έργο, εκείνη την προσπάθεια που συνέτεινε στη σωτηρία της χώρας. Έτσι, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που βλέπει τώρα ότι την περίοδο 2012-2014 έγινε σοβαρή προσπάθεια και πολύς αγώνας, απομακρύνθηκε από τη ΝΔ.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η ασάφεια για το αν η ΝΔ μπορεί ή όχι να κυβερνήσει. Είναι έτοιμη ή όχι; Θέλει να ανέλθει στην εξουσία ή όχι; Η ηγεσία δεν ξεκαθάρισε ποτέ τι θέλει με αποτέλεσμα ο κόσμος που διψά για αλλαγή να πιστεύει τώρα ότι ο Μητσοτάκης φοβάται να κυβερνήσει, περιμένει να πέσει το φρούτο του ΣΥΡΙΖΑ και αν του λάχει να έλθει στην εξουσία θα τα … κουτσοκαταφέρει.

Έτσι, όμως, δημιουργείς ανασφάλεια στον κόσμο, δεν του δίνεις διέξοδο, δεν του προσφέρεις ελπίδα. Τώρα τελευταία το κατάλαβε ο Κυριάκος και λέει ότι δεν φοβάται τις εκλογές αλλά έμεινε η «ρετσινιά» του λαγού που τρέμει μπροστά στην προοπτική της εξουσίας.

Και το τρίτο λάθος είναι ότι ποτέ δεν ξεκαθάρισε το παρελθόν της η ΝΔ. Έχει τρεις μήνες στην ηγεσία ο Μητσοτάκης και δεν ξέρει ακόμη με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει. Δεν του αρέσει ο Σαμαράς; Ας το πει. Δεν του αρέσει ο Καραμανλής; Ας τολμήσει να κάνει ρήξεις. Αλλά δεν μπορεί να εμφανίζεται απολογούμενος μια ζωή. Δεν μπορεί να απολογείται η ΝΔ για τον Παπαγγελόπουλο επειδή ήταν κάποτε Καραμανλικός και τώρα προσκύνησε τον Τσίπρα. Δεν μπορεί να τον προλαβαίνει ο Τσίπρας και να ζητά προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αντί να το κάνει ο Κυριάκος. Τι φοβάται; Μήπως του πει για λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς; Μήπως του πει για τιμολόγια και Siemens; Μήπως του πει για υποθέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια; Ε λοιπόν ας τα πει ο Τσίπρας και να τελειώνουμε με το παραμύθι. Και αν θέλει ο Μητσοτάκης να βγει από πάνω ας απαντήσει στα ίσια και αντρίκια και ταυτόχρονα ας βγάλει τα άπλυτα στη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις συναντήσεις με τους διαπλεκόμενους νταβατζήδες, για το κομματικό κράτος, για την άλωση της δικαιοσύνης, για πολιτικό χρήμα που έπεσε πριν και μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ας το κάνει τώρα γιατί δεν μπορεί να ευνουχίζει τη ΝΔ και να αποστερεί από τον κόσμο την ελπίδα. Είναι η ώρα του Κυριάκου να αποφασίσει τι θέλει για το κόμμα και για τον εαυτό του. Αν δεν μπορεί; Δεν πειράζει, ας περάσει ο επόμενος….