Μπάχαλο και με το ΕΣΠΑ
22/06/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπάχαλο και με το ΕΣΠΑ

Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι ότι υπήρχε καρτέλ στο χώρο των κατασκευαστών; Μια ματιά να ρίξει κανείς στους διαγωνισμούς των τελευταίων 20-30 ετών, ποιοι τους πήραν, με πόσα χρήματα, με τι εκπτώσεις, με τι τιμές, πώς… αποχώρησαν κάποιοι για να βγουν μπροστά άλλοι και τελικά ποιοι έγιναν εθνικοί εργολάβοι, θα καταλάβει το σκηνικό που είχε στηθεί. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ορθώς κάνει έρευνα για το αν ο Μπόμπολας, ο Περιστέρης, η J. P. Αβαξ και πλήθος άλλων εταιρειών που υπάρχουν σήμερα ή όχι έχουν στήσει το καρτέλ και το λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.

Αν αποδειχθεί η αλήθεια των καταγγελλόμενων θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα και καλώς θα πράξουν. Όμως, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να αποτρέψει τα χειρότερα. Η Κομισιόν ετοιμάζεται, σύμφωνα με χθεσινή διαρροή να παγώσει ολόκληρο το ΕΣΠΑ επειδή είναι σε εξέλιξη η έρευνα στους εργολάβους. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δεν θα πάρουν φράγκο επιχειρήσεις και αγρότες επειδή ο Μπόμπολας, ο Περιστέρης ή ο Μαρούλης έστηναν τους διαγωνισμούς; Η κυβέρνηση καθησυχάζει, όμως η ουσία είναι ότι αν και γνώριζε ότι μπορεί να έχουμε τέτοια κατάληξη άφησε να κυλήσει έτσι η υπόθεση. Αν θέλουν οι Βρυξέλλες να κόψουν κονδύλια ας το κάνουν στα δημόσια έργα, αν ακόμη κι αυτό θα πλήξει καίρια την οικονομία. Ας πάρουν μέτρα για να μην στήνονται καρτέλ ή ας υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα, όχι όμως να μπλοκαριστούν οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2020. Και σ’ αυτό η κυβέρνηση απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση διέρρευσε την ίδια στιγμή που ο Γιούνκερ αγκάλιαζε τον… φίλο του Αλέξη. Αιφνιδιάστηκαν στο Μαξίμου ή απλά δεν καταλαβαίνουν τίποτε;

Υπάρχει κι ακόμη ένα ενδεχόμενο. Να θέλει ο Τσίπρας να «ξεφορτωθεί» τα παλιά τζάκια των νταβατζήδων και με Δούρειο Ίππο τις Βρυξέλλες να κάνει τις κινήσεις του. Η πλάκα είναι ότι ορισμένοι εργολάβοι, όπως π.χ. ο Μπόμπολας που έχει και τον Πήγασο, έχουν δώσει γη και ύδωρ στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνουν τις διευθετήσεις τους και να εξασφαλίσουν κι άλλες δουλειές. Και παρά την… οσφυοκαμψία της εφημερίδας Έθνος π.χ. προς τον Τσίπρα θα τους έρθει τώρα ένας… ταμπλάς με πρόστιμα για να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους δουλεύει κανονικά, θέλει να τους τελειώσει και να βγάλει στην επιφάνεια το δικό του νταβατζιλίδικο σύστημα. Ας πρόσεχαν, αλλά δεν φταίνε άλλοι κλάδοι γι’ αυτό.