Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/01/2020 12:18
Του Anaconda
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταναστευτικό: Ελληνικό Σχέδιο

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε προεκλογικά να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για να οδηγήσει τη χώρα καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο, γι’ αυτό και ζητούσε αυτοδυναμία.

Της δώσαμε αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι το πρόγραμμά της είναι για τον λούτσο.

Βγήκε αυτοδύναμη και υλοποίησε το πρόγραμμά της.

Στο μεταναστευτικό η υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης είχε χειρότερα αποτελέσματα από τους εθνικά δόλιους προηγούμενους. Δηλαδή, υποθέτοντας καλοπροαίρετα ότι η ΝΔ είχε καλύτερες εθνικά προθέσεις από τους «να πεθάνει η Ελλάδα για να ζήσουμε εμείς» αριστερούς συντρόφους της στη Δημοκρατική Παράταξη που προηγήθηκαν στην εξουσία, είχε χειρότερο αποτέλεσμα.

Ο λόγος; Όχι κάποιος εξωγενής παράγοντας. Η ΝΔ είχε χειρότερες αυταπάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Το πρόγραμμά της ήταν τόσο «με το γάντι» που γέλαγαν και οι πάπιες του βασιλικού κήπου. Σκοπίμως ήταν έτσι.

Ξάφνου όμως, έγινε μια εθνική στροφή. Η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει ανεπισήμως ένα άλλο σχέδιο. Κανείς δεν ξέρει πού το βρήκε, ποιός το έφτιαξε.

Υπάρχουν όμως δύο δεδομένα:

1. Ορίστηκε υπεύθυνος για το μεταναστευτικό ένας στρατηγός, δηλαδή ξεκάθαρα έγινε αποδεκτό πως το μεταναστευτικό αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφαλείας. Άρα αυξήθηκε άρδην το επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης: έγινε αποδεκτό ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ακόμα φυσικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά ένα πρόβλημα εθνικών διαστάσεων. Γιατί αυτό δεν ήταν αντιληπτό ούτε από την τότε αντιπολίτευση ούτε τόσους μήνες από τη νυν κυβέρνηση; Τί ακριβώς συνέβη μια ηλιόλουστη Δευτέρα και άλλαξε η οπτική;

2. Φτιάχτηκε ένα σχέδιο, το οποίο αφενός στοχοποιεί ως ρίζα του μεταναστευτικού προβλήματος τους διακινητές και αφετέρου συνδέει άλλες διαδικασίες, κυρίως χρηματοοικονομικής υφής, με αυτή τη διακίνηση. Το σχέδιο αυτό δηλαδή βασίζεται σε δύο αρχές: (α) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστούν οι διακινητές, και (β) οι διακινητές εμπλέκονται σε άλλης υφής ενέργειες, όχι ανθρωπιστικές. Από πού προκύπτει αυτό; Πού το είδαν γραμμένο;

Είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ να διαβάσει κανείς το σχέδιο για τη μετανάστευση, όπως το κατέθεσε η κυβέρνηση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ!

Το σχέδιο αυτό το ονομάζει «ελληνική πρόταση για την καταπολέμηση παράνομων δικτύων διακίνησης αλλοδαπών», δηλαδή:

• καταθέτει επισήμως πρόταση ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΟΓΜΑΤΟΣ αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, όχι μόνο διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει η ΕΕ, αλλά και τελείως εκτός και στην αντίθετη κατεύθυνση (ενεργητική, όχι παθητική) με όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά με βάση το πρόγραμμά της,

• ζητάει να εφαρμοστεί από την ΕΕ, δηλαδή αποδέχεται ότι η ίδια ήδη την εφαρμόζει,

• νοιώθει τόσο σίγουρη για το περιεχόμενό της, που την χαρακτηρίζει εξωστρεφώς εθνική, δηλαδή ότι η Ελλάδα προτείνει (και με τη βούλα) και η ΕΕ δεν θα μπορούσε να μην εφαρμόσει - μιλάμε για τόσο κορυφαία πρόταση!

Περισσότερα για το περιεχόμενο της πρότασης θα συζητήσουμε τις προσεχείς ημέρες.

Σήμερα θα μείνουμε στη διαδικασία καθώς και στην ευχή να εφαρμοστεί.

Ελλείψει περαιτέρω στοιχείων, περιοριζόμαστε στο να συγχαρούμε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προώθηση αυτού του σχεδίου, από όπου και αν προήλθε. Χρειάζεται πραγματικό σθένος να παραδεχτείς σε 6 μήνες ότι το σχέδιο που είχε το κόμμα των εκατομμυρίων ψηφοφόρων, εκατοντάδων χιλιάδων μελών, των αναρίθμητων τοπικών επιτροπών, των κεντρικών επιτροπών, των συνεδρίων και των διαδικασιών, της ιστορίας των 45 ετών, ήταν αποτυχημένο και ένα άλλο, εξωγενές, αξίζει να αποτελεί το ελληνικό σχέδιο.