Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
29/01/2020 13:40
Του Anaconda
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταναστευτικό: Ελληνικό Σχέδιο (Μέρος ΙΙ)

Η αλλαγή δόγματος στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ως αναγνωρισμένου κινδύνου εθνικής ασφαλείας, «έχει στόχο την εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναγνωρίζεται δηλαδή ότι η διακίνηση γίνεται οργανωμένα από εγκληματικές οργανώσεις που βρίσκονται και εντός της ΕΕ και εκτός. Όταν λέμε «εντός», προφανώς εννοείται κυρίως η Ελλάδα και δευτερευόντως οι παραφυάδες μεταφοράς στην υπόλοιπη ΕΕ. Όταν λέμε «εκτός», προφανώς εννοείται κυρίως η Τουρκία και δευτερευόντως οι παραφυάδες μεταφοράς σε χώρες που δραστηριοποιείται η ΤΙΚΑ.

Αναγνωρίζεται επίσης η «αυξημένη διασύνδεση των διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων», δηλαδή το γεγονός ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών συνοδεύεται από δραστηριότητες τύπου νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (από τη λαθροδιακίνηση ως μπίζνα μέχρι το λαθρεμπόριο «χρυσού για πετρέλαιο» και τη διοργάνωση rave parties στις Αμφίπολες εμπόλεμων ζωνών).

Ως προς τις προτάσεις:

Η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Europol, FRONTEX, Interpol και EASO για ανταλλαγή πληροφοριών και δημιουργία πίνακα πληροφοριών ασφαλείας, καθώς και ενίσχυση των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα, μιας και τουρκικές υπηρεσίες και εταιρίες έχουν διεισδύσει ακόμα και στα ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδιασμού προδιαγραφών εξοπλισμού ασφαλείας για τη FRONTEX (βλ., λ.χ., περίπτωση Senor Aslan): για μια χούφτα ευρώ ορισμένοι ανοίγουν κερκόπορτες.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Ιράν, κ.α.), με πιθανή εγκαθίδρυση γραφείων-συνδέσμων της Europol, με στόχο την εκρίζωση των δικτύων διακινητών, αποτελεί ένα από τα τρία κύρια στοιχεία διάλυσης των δικτύων, όχι επειδή αναμένεται συνεργασία από τις τοπικές αρχές αλλά διότι θα δοθεί η δυνατότητα άρσης του πέπλου κάλυψης-απόκρυψης σε όποιους κινδυνεύουν να εκτεθούν: θα αποκαλυφθεί ο ρόλος τους.

Η καταπολέμηση της χρήσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων και δημιουργία πύλης πληροφοριών εντός της Europol, σχετικά με πλαστά έγγραφα και ψηφιακά αντίγραφα πλαστών εγγράφων που εμπορεύονται τα δίκτυα των διακινητών, απλά θα δώσει τη δυνατότητα χαρτογράφησης στους ευρωπαίους: δεν θα μπορούν να επικαλεστούν αβεβαιότητα της ποιότητας των δεδομένων που θα προσκομίζουν οι ελληνικές αρχές.

Ο ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών των εγκληματικών δικτύων είναι το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο διάλυσης των δικτύων, δεδομένου ότι οι ροές χρήματος μπορούν να δώσουν ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοί έχουν όφελος από τη λειτουργία αυτών των δικτύων - και χώρες, και νομικά/φυσικά πρόσωπα.

Ο εντοπισμός συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως υπηρεσίες διακίνησης ή παροχή πλαστών εγγράφων, είναι ένα εργαλείο αποκάλυψης όχι τόσο οικονομικών συναλλαγών μεγάλης αξίας αλλά, ενδεχομένως, κυρίως χρηματοδότησης συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων (trafficking) αποτελεί το κίνητρο για την ενεργοποίηση χωρών που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λαθρομετανάστευση αλλά δεν αντέχουν την κατηγορία περί αδιαφορίας επί ανθρωπιστικών ζητημάτων, δηλαδή αντισταθμίζεται το ανθρωπιστικό της παροχής προστασίας σε κατατρεγμένους με αυτό της χρησιμοποίησης ομπρέλας κατατρεγμένων για να εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

Η πρόσκληση «να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση προς την Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν ειδικά στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Ελλάδα» είναι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο παρουσίασης της ελληνικής πρότασης.

Μετά τον Β’ΠΠ, η Ελληνική Δημοκρατία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΕ να προτείνει επέμβαση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει!

Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι η αλλαγή δόγματος στο μεταναστευτικό αποτελεί ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Μέσα σε δανειακές συμβάσεις, εποπτείες και μνημόνια, έχοντας πιάσει πνευματικό και πολιτιστικό πάτο, με τον πολιτικό και επιχειρηματικό βούρκο να την τραβάει στην άβυσσο, η Ελληνική Δημοκρατία, για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, σηκώνεται όρθια και δηλώνει ανεξάρτητο έθνος-κράτος.

Σοβαρά, υπεύθυνα, αποφασιστικά.

Πεφωτισμένο το σχέδιο.

(Βλέπε και: Μεταναστευτικό: Ελληνικό Σχέδιο)