Με τη Λατινοπούλου
09/06/2021 21:30
Του Ραφαήλ Α. Καλυβιώτη*
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με τη Λατινοπούλου

Πολύς ντόρος έγινε με το βίντεο της Αφροδίτης Λατινοπούλου μέσα από το οποίο προέβη σε κριτική για ορισμένα από τα πρότυπα που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλοντας εξανδρισμένες γυναίκες και εκθηλυσμένους άνδρες.

«Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους… Δεν μου αρέσει όλο αυτό που βλέπω. Και δεν καταλαβαίνω, αφού το αγαπάς τόσο πολύ το αξύριστο πόδι σου, εγώ γιατί πρέπει να το δω; Το βλέπεις εσύ και το χαίρεσαι. Εγώ γιατί να το βλέπω; Γιατί προσπαθείς να μου περάσεις ότι όλο αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύ φυσιολογικό; Δεν είναι. Είναι άσχημο» είπε η πολιτευτής της ΝΔ.

Ασχέτως εάν ήταν κομψή η διατύπωση, που δεν ήταν, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι το ορθοπολιτικό ιερατείο, από πρωινάδικα, κουτσομπολίστικες εκπομπές μέχρι και δελτία ειδήσεων συντονισμένα σχολίασαν επικριτικά την άποψη που εξέφρασε η Λατινοπούλου. Στρατός τρολ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλεύαζαν και απειλούσαν την αντίθετη άποψη που δεν υποτάσσεται στην κυρίαρχη.

Η γνωστή τραγουδίστρια με καταγωγή από την Αλβανία, η Ελένη Φουρέιρα, υπαινικτικά έκανε κριτική ποστάροντας μία φωτογραφία της στην οποία έχει μία δύο ραγάδες για να αποδείξει στο πόπολο ότι η γυναίκα με όλες τις ατέλειές της είναι γυναίκα. Αυτά από μία τραγουδίστρια όπου οι «σέξυ» εμφανίσεις της και το καλογυμνασμένο σώμα της είναι συστατικά στοιχεία της δουλειάς της. Στο πρωινό της Σκορδά και του Λιάγκα η Λατινοπούλου πέρασε από ορθοπολιτική ιερά εξέταση. Σε κάποια στιγμή η καλλίγραμμη Σκορδά είπε περίπου ότι κανείς στις σύγχρονες κοινωνίες δεν πάει να επιβάλλει τίποτα σε κανέναν. Και αυτά τα είπε όταν ένα από τα σύγχρονα επαγγέλματα που ανέδειξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, είναι το επάγγελμα του influencer που στην κυριολεξία σημαίνει «αυτός που επηρεάζει». Εάν τα πρότυπα δεν επιβάλλονταν όπως είπε η Σκορδά τότε οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν θα πλήρωναν πακτωλούς χρημάτων σε μοντέλα ή οποιονδήποτε άλλο που έχει χιλιάδες ακολούθους για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Εάν δεν υπήρχε προσπάθεια να εκθηλυνθούν οι άνδρες φερ’ ειπείν δεν θα έκανε καριέρα ο Harry Styles ο οποίος φοράει γυναικεία ρούχα λανσάροντάς τα ως μόδα. Φυσικά πιστόλι στον κρόταφο δεν σου βάζει κανείς για να εξαναγκαστείς να τα φορέσεις. Όμως, όταν αντιδράς και δηλώνεις ότι αυτή η αισθητική κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και δέχεσαι συντονισμένα επιθέσεις μέσα από τις οποίες η άποψή σου κατηγοριοποιείται ως σκοταδιστική τότε μάλλον δεν επιτρέπεται να έχεις διαφορετική άποψη, πολλώ δε μάλλον να την εκφράζεις.

Στο παιχνίδι μπήκαν και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Dove που αναφέρει σε μία λεζάντα της: «Στο δικό σου σώμα και τη δική σου ομορφιά δεν υπάρχουν “πρέπει” και επιταγές. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ” ενώ πάνω στη φωτογραφία του post αναγράφεται: “Με τρίχες, χωρίς τρίχες, με ερεθισμούς, με σημάδια. Με κυτταρίτιδα, με ραγάδες, με περισσότερα ή λιγότερα κιλά. Γυμνασμένη ή αγύμναστη. Δεν έχει σημασία. Δικό σου σώμα, δική σου επιλογή». Το μόνο που παρέλειψε η εν λόγω εταιρεία να πει ήταν «με λίγη κρεμούλα όλα φεύγουν».

Το πιο αστείο βέβαια ήταν ότι παρενέβη ακόμα και η εταιρεία Veet που ειδικεύεται σε προϊόντα αποτρίχωσης γράφοντας «Για μας είσαι «στην τρίχα» όταν είσαι ο εαυτός σου. Αποτριχώσου μόνο αν το θέλεις, όταν το θέλεις. Η επιλογή είναι δική σου»! Θα έχει πλάκα να γίνει της μόδας η τριχοφυΐα για να δούμε τότε πως θα βγάζει κέρδη η εν λόγω εταιρεία.

Πολλοί θα αναρωτηθούν «μα καλά, για τρίχες θα μιλάμε τώρα»; Η απάντηση είναι ναι. Διότι η άλωση ενός πολιτισμού ξεκινά από τις τρίχες. Στον ακραίο ισλαμικό κόσμο αν βλέπεις τα μάτια της γυναίκας κάτω από τη μαυροφορεσιά είσαι τυχερός. Στη μεταμοντέρνα Δύση μπορεί οι γυναίκες να μην είναι μαυροφορούσες αλλά η λογική είναι η ίδια. Όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη τοποθετείται εις το πυρ το εξώτερον, απολύεται, διαγράφεται από κόμματα. Η ΝΔ μπορεί να μην διέγραψε τη Λατινοπούλου ακόμα αλλά φρόντισε να την αδειάσει αναφέροντας «Η ομορφιά κάθε ανθρώπου βρίσκεται στη διαφορετικότητά του». Προσέξτε. Στη «διαφορετικότητα». Όχι στον εσωτερικό κόσμο. Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι, μήπως η κανονικότητα είναι η νέα διαφορετικότητα; Διότι όταν η άποψή σου είναι ίδια με αυτή πάμπλουτων τηλεπερσόνων, τραγουδιστριών, ηθοποιών και πολυεθνικών εταιρειών τότε σου έχω νέα: δεν κάνεις εξωσυστημική επανάσταση. ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

*Πρόεδρος Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών