Λίγα λόγια για το Σκοπιανό
17/05/2018 18:30
Του Πολύκαρπου Αδαμίδη​​
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λίγα λόγια για το Σκοπιανό

Εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η ‘προσπάθεια δημιουργίας κλίματος’ για ‘πρόοδο’ στις συζητήσεις για την επίλυση του ‘ονοματολογικού’ με τα Σκόπια. Από κοντά και οι αναφορές σε δήθεν πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ‘εξεύρεση λύσης’ με τη δήθεν επίκληση μάλιστα γεωπολιτικών ανησυχιών και λόγων. Και τα ερωτήματα απέναντι στο κλίμα αυτό υποκρισίας, στην πιο ευγενική εκδοχή χαρακτηρισμού του, έρχονται καταλυτικά και αναπότρεπτα.

Ποιανού πρεμούρα είναι η επίλυση του λεγομένου ονοματολογικού ζητήματος; Αφού οι Σκοπιανοί επαναπαύονται δήθεν στις ‘δάφνες΄ της μέχρις σήμερα αναγνώρισής τους, με το όνομα της επιλογής τους, γιατί τάχα να ενδιαφέρονται για την ‘εξεύρεση λύσης’; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι η προοπτική της όποιας ούτως ή άλλως αμφίβολης επιβίωσής τους περνά μέσα από την ένταξη στις μεγάλες Δυτικές Συμμαχίες και την έγκριση της Ελλάδας. Αυτοί είναι που ‘καίγονται’. Αυτοί έρχονται ικέτες. Ξεκάθαρα πράγματα. Όλα τα άλλα λέγονται εκ του πονηρού. Τα κίνητρα διερευνητέα. Και σίγουρα δεν είναι αγαθά. Με τις αντίστοιχες συνεπαγωγές. Και ευθύνες.

Περί του δήθεν ενδιαφέροντος της Ευρώπης. Ποιας Ευρώπης. Των απερχόμενων προσώπων που βρίσκονται επικεφαλής των Οργανισμών της; Επί των ημερών των οποίων η Ευρώπη ακρωτηριάστηκε; Το ενδιαφέρον τους για τα Ευρωπαϊκά πράγματα δοκιμάστηκε και παταγωδώς απέτυχε. Τα ονόματά τους είναι γνωστά. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει άλλοθι στην αποτυχία τους και την απέλπιδα προσπάθεια εξαγνισμού τους. Κανένα δε δεσμεύουν και σύντομα κανένα δε θα εκπροσωπούν.

Περί των δήθεν γεωπολιτικών προβληματισμών και ανησυχίας. Πόσο πρόδηλα υποκριτικό και χυδαίο είναι το επιχείρημα. Την ίδια στιγμή που επικαλούνται, ένιοι τινές τη δήθεν απειλή γεωπολιτικής διείσδυσης της Ρωσίας στα Σκόπια (τι είναι ο κάβουρας για να είναι και το ζουμί του) κλείνουν τα μάτια στην κατασκευή από Ρωσικά συμφέροντα του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουγγαρία, προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων, με απευθείας μάλιστα ανάθεση, απαλλάσσουν σκανδαλωδώς την GAZPROM, από κάθε πρόστιμο σε σχέση με τις κραυγαλέα αντιανταγωνιστικές πρακτικές της και προωθούν την κατασκευή του Nord Stream 2, με αγαστή συνεργασία Γερμανικών και Ρωσικών συμφερόντων. Το γεωπολιτικό λοιπόν εφεύρημα κανένα περιεχόμενο ή πειστικότητα έχει.

Και για να ‘πέσουν για μια ακόμα φορά οι μάσκες’, γιατί τάχα η Ελληνική πλευρά και κατ΄ επέκταση η Ευρωπαϊκή δεν προτείνει στους Σκοπιανούς να ενταχθούν στις μεγάλες Συμμαχίες με όνομα που να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του και την ίδια στιγμή να αποκαλούν τους εαυτούς τους με όποια ονομασία επιλέξουν; Θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμαστεί, το πόσο η συμπεριφορά αυτή τσίρκου, από πλευράς Σκοπιανών , θα αντέξει-που δε θα αντέξει χωρίς την τεχνητή του εμπέδωση στους Διεθνούς Οργανισμούς και Συμμαχίες, που για τον σκοπό αυτό στοχευμένα επιδιώκουν- στον ιστορικό χρόνο... Ο οποίος υπερβαίνει τον βιολογικό και πολιτικό κύκλο κάθε πολιτικάντη και τυχοδιώκτη. Και για τον λόγο αυτό προσδιορίζει το τι είναι εθνικό, καθώς επίσης και την εθνική περιουσία. Που ούτε πωλείται, ούτε δανείζεται, ούτε τιμαριοποιείται.