Κυριάκο, δεν αρκούν οι αστοί
12/01/2016 17:11
​Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη​​
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυριάκο, δεν αρκούν οι αστοί

Διπλωμάτης δεν είμαι, στα γαλλικά και στο πιάνο όλο κοπάνα έκανα, οπότε θα σας τα πω ντρέτα, για να μην χάνουμε και χρόνο με φιοριτούρες.

Τον Βαγγέλη, τον οποίο στήριξα για λόγους που έγραψα, τον έφαγαν κατά σειρά τα εξής:

Πρώτον, οι ανόητες παρεμβάσεις των λεγόμενων καραμανλικών και ειδικά τα περί συναίνεσης με Τσίπρα. Βγήκε ο Ρουσόπουλος να πει πως ο Τσίπρας είναι …μεγάλος ηγέτης και πως ο Καραμανλής τα έχει βρει μαζί του. Άμα ο Θοδωρής του κάρφωνε του Βαγγέλη μια δίκοπη στην πλάτη, πιο μπεσαλίδικο θα ήταν.

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης κι ο Σάκης Ιωαννίδης πήγαν και φωτογραφήθηκαν με την πιο βρώμικη ντουντούκα κατά της παράταξης, τον Λαζόπουλο κι έριξε κι ο Ευρυπίδης και κάτι δηλώσεις στο ίδιο κλίμα, ενώ μόνο ταμπέλα και κάρτες δεν τύπωσε ως επίδοξος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Παραλίγο να πάει να κάτσει πάνω στον Παπαμικίκο, πριν καν λήξει η θητεία του. Αφαίρεσαν με την στάση τους.

Παράλληλα κι ο γίγας Αντώναρος και λοιποί, που κάθε τόσο αμολάγανε κι από μια επίθεση ή χρησμό, στο όνομα κι ερήμην του Κώστα, βλάπτοντας κι αυτόν, με περισσή αλαζονεία εξέπεμπαν κάτι σαν «ερχόμαστε ρε», ενώ μαζί με άλλους από κάτω και γύρω – γύρω, δημιουργούσαν την εντύπωση, πως από την μια είναι ο Βαγγέλης κι οι καραμανλικοί που θέλουν συναίνεση με Τσίπρα και οικουμενική με Καραμανλή Πρωθυπουργό κι από την άλλη είναι ένας Μητσοτάκης, ο Κυριάκος, με την πλειοψηφία των σαμαρικών.

Για πολλοστή φορά, αφού μόλις διατύπωσα την παραπάνω φράση, θα εκφράσω την συμπάθεια μου στην συμπαθή τάξη των ξένων αναλυτών και πρακτόρων, που προσπαθούν να συντάξουν αναλύσεις και πληροφοριακά δελτία για το τι συμβαίνει εδώ, ποιος είναι τι και με ποιον. Σουρεαλισμός.

Όπως ο Σαμαράς πλήρωσε την αναγκαστική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι ο Βαγγέλης πλήρωσε το ενδεχόμενο, την υποψία έστω συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα διατυπώθηκε τόσο άκομψα, άκαιρα και χωρίς καν ένα αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων, πχ παραδοχή από τον Τσίπρα της αποτυχίας του, σαφές πλαίσιο αυστηρής πολιτικής κατά της λαθρομετανάστευσης, διάλυση της άθλιας επιτροπής αφελληνισμού της Παιδείας κι ένα μη φορομπηχτικό ανταπτυξιακό πλαίσιο, με επιτυχημένες κι επωφελείς ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Εάν όμως σε κάτι συμπίπτουμε σκληροί δεξιοί, light, κεντρώοι, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, παραποτάμιοι κι ορφανά του ΠΑΣΟΚ, είναι πως όλοι μα όλοι θέλουμε να ξεκουμπιστεί η συγκυβέρνηση των capital controls, της αποτυχίας, του νέου βαρύτερου Μνημονίου, της φοροεπιδρομής και του ξεχαρβαλώματος των συνόρων. Δεν θέλουμε να μοιραστούμε με τον Τσίπρα ούτε γρίπη. Ούτε πυρετό με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έγραφε κι ο αλήτης ο Κρανιδιώτης. Τα περί συναίνεσης έγινε προσπάθεια να μαζευτούν τις τελευταίες μέρες αλλά ήταν αργά.

Νομίζω πως ο πιο ακριβός καφές στην Ιστορία, ήταν αυτός που είπε ο Μεϊμαράκης πως ήθελε να πιει στην Κουμουνδούρου. Του κόστισε την Προεδρία της παράταξης, χωρίς καν τον πιει.

Δεύτερον, ο Βαγγέλης πλήρωσε την επίθεση στον Σαμαρά. Ήταν περιττή και άδικη. Υποδαυλίστηκε κι από καλοθελητές κι ενώ υπήρχε πολιτικός χρόνος να διορθωθεί, δεν έγινε.

Η στήριξη Καραμανλή θεωρήθηκε οδοστρωτήρας που θα σάρωνε κάθε τι άλλο. Όλοι ξέχασαν πως η παρέμβαση του στο δημοψήφισμα δεν απέτρεψε την συντριπτική ήττα του ΝΑΙ.

Αντί λοιπόν να λύσει κάθε παρεξήγηση με τον Αντώνη Σαμαρά, που δεν τον έκανε Πρόεδρο για να τον …υπονομεύσει, αντί να επιδιώξει επαφή και συνεργασία τουλάχιστον με τον Άδωνι, ο οποίος έχει μπέσα και ο Κυριάκος θα είχε χάσει χωρίς τον πιστό στρατό του «τρελού του χωριού», αφέθηκε στην «σιγουριά» της καραμανλικής αχλύς κι απλά ηττήθηκε.

Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, νέος Πρόεδρος της παράταξης.

Δεν του χάρισα κάστανα κι οι λόγοι ήταν πολιτικοί. Πάντα. Όμως τώρα ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε. Ο αντίπαλος είναι απέναντι. Είναι οι αριστεριστές τυχοδιώκτες της Κουμουνδούρου κι ο φονέας καρχαριών, όταν δεν τους κατεβάζει τα σκουπίδια.

Πρέπει να φύγουν και αυτή είναι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Ο νέος Πρόεδρος μας να γίνει Πρωθυπουργός της χώρας και να διορθώσει τις βαριές βλάβες που προκάλεσαν ο Τσίπρας κι ο ψευτοδεξιός κολαούζος του.

Έχοντας αυτήν την τεράστια ιστορική ευθύνη ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να επιτύχει αυτή την πολιτική αλλαγή πιστεύω πως αντιλαμβάνεται κάποια βασικά πράγματα.

Οφείλει να προσθέσει κι όχι να αφαιρέσει.

Στην Ελλάδα οι αστοί, αυτοί που νομίζουν πως είναι αστοί, αυτοί που θα ήθελαν να είναι αστοί κι όλα τα σόγια κι οι επιρροές τους δεν αρκούν για να γίνεις κυβερνώσα πλειοψηφία. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Η πλειοψηφία στην χώρα έχει προλεταριοποιηθεί, δεν έχει μαντήλι να κλάψει. Οι εστέτ, οι CEO, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες με φράγκα άνω του μέσου όρου, καλοί κι ευπρόσδεκτοι, αλλά άμα θες κόμμα εξουσίας δεν φτάνουν, πρέπει να εκφράσεις τους πολλούς.

Και για να τους εκφράσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνεις γλείφτης του όχλου, λαϊκιστής, κρατιστής. Αρκεί με σοβαρότητα και σεβασμό στους απλούς ανθρώπους να προτείνεις φιλελεύθερες λύσεις, που θα φέρουν πρακτικά κοινωνικά αποτελέσματα, θα δημιουργήσουν αληθινό πλούτο κι αναδιανομή όχι δανεικών πια, θέσεις εργασίας και θα χρηματοδοτήσουν το πανάκριβο σπορ που λέγεται κοινωνικό κράτος.

Με περίσκεψη είδα την μεγάλη χαρά διαφόρων εθνομηδενιστών και αποδομητών για την νίκη του Κυριάκου. Φαντάζομαι όμως πως ξέρει, πως ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης μας, η πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει πολύ διαφορετικές απόψεις για το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, την Εκκλησία κλπ, από τον Νίκο Δήμου, τον Βερέμη, τον Πάσχο κ.α.

Όπως δεν γίνεται Κεντροδεξιά χωρίς Κέντρο, έτσι δεν γίνεται και χωρίς Δεξιά.

Ήδη τα μπακακάκια του Σταύρου και το ελάχιστο ΠΑΣΟΚ βράζουν κόλλυβα. Εκεί ο Κυριάκος θα σαρώσει κι ενδεχομένως δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, εξ ού κι ο εκνευρισμός τους.

Όμως αν διασφαλιστεί μια αντίστοιχη διεύρυνση και προς τα δεξιά, που χρόνια τώρα αιμορραγούμε προς την ΧΑ και τους ΑΝΕΛ, τότε πια μιλάμε για αληθινή πλειοψηφική δυναμική.

Διότι, όχι μόνο μπορείς, οφείλεις να υλοποιείς ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, να κάνεις επωφελείς ιδιωτικοποιήσεις, να συντρίψεις την γραφειοκρατία, να υλοποιήσεις το «μια επένδυση, ένα γραφείο, μια αρμοδιότητα», να κάνεις αλήθεια την ηλεκτρονική διοίκηση και διακυβέρνηση, να φτιάξεις και ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, να εξυγιάνεις τον συνδικαλισμό και να κάνεις τον δημόσιο τομέα μικρό αλλά ρωμαλέο κι ισχυρό και παράλληλα να φυλάς άγρυπνα τα σύνορα σου, να συντρίψεις την λαθρομετανάστευση και κάθε εγκληματικότητα, να αντιμετωπίσεις επιτυχώς και με συμμαχίες τον σκοπιανό σωβινισμό και την τουρκική επιθετικότητα. Και φυσικά να σέβεσαι την Ιστορία, την ταυτότητα και το αίμα του Έθνους σου, γιατί «είμαστε λαός κι όχι πληθυσμός, είμαστε χώρα κι όχι χώρος».

Και Φιλελεύθερος και Πατριώτης. Το ένα προϋποθέτει το άλλο.

Έτσι, ναι, Πρόεδρε Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορούμε να νικήσουμε…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akenaton avatar
  akenaton12/01/2016 17:40:22

  Φίλτατε Φαήλε, τα είπες όλα!
  Όλα τα σοβαρά κράτη που ευημερούν αυτά κάνουν.
  Δεν θα κολλήσουμε σε λεπτομέρειες έτσι δεν είναι;

 2. itio avatar
  itio12/01/2016 18:16:13

  Φαηλο, οπως παντα εχεις δικιο.Συμφωνω σε ολα .Αλλα,θα γραψω και εγω γιατι ψηφισα την 2η φορα ΚΑΤΑΣΠΡΟ,(το ειχα γραψει αλλωστε και πριν)την 1η φορα ψηφισα Μειμαρακη,αλλα μετα την ψηφιση του συμφωνου συμβιωσης απο Κ υριακο και αποχη απο τους αλλουςαλλαξα γνωμη . Ομως δεν θα με διωξει κανενας απο την Ν.Δ. μετα απο 40 και πλεον χρονια αγωνων . φυσικα παραμενω και ελπιζω οτι κατι καλυτερο θα γινει απο δω και περα. (δεν ειναι μονο το Σ.Συμβ.αλλα και πολλα αλλα οπως λαθρο, κ.λ.π. κ.λ.π.κ.λ.π.)

 3. Gizzer avatar
  Gizzer12/01/2016 18:35:15

  Συνυπογράφω συντοπίτη Φαήλο. Όμως περιμένω να δω για να πιστέψω.. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αισθάνεται πιο άνετα με μια ατζέντα ΔΗΜΑΡ ή Ποτάμι (στο πιο φιλελεύθερο) παρά με την εθνική Δεξιά. Το μείζον εθνικό θέμα είναι η λαθρομετανάστευση και η τελειωτική αλλοίωση του ελληνικού έθνους, η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, να ξαναγίνει η παιδεία εθνική (όπως και το αντίστοιχο υπουργείο!), η προστασία της Ορθόδοξης ταυτότητάς μας. Και για αυτά νομίζω ότι ο ΚΜ δεν έχει τοποθετηθεί/διακριθεί. Η δε από μέρους του υπερψήφιση του Συμφώνου των Ομοφυλόφιλων πρόσφατα είναι κακή ένδειξη.. Μακάρι να αποδειχθώ λάθος.

 4. Τάσος avatar
  Τάσος12/01/2016 19:02:31

  Η ανάλυσή σου είναι σωστή.Να μη σου πω ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει μόνο στα δεξιά. Πιστεύω ότι ψηφίστηκε ως το μικρότερο κακό, με ελπίδα ανανέωσης. Κάθε φορά που έβγαινε στο γυαλί ο Αντώναρος κι ο Στυλιανίδης και μιλούσαν για μουσαφίρηδες έχανε κι από δυό μονάδες ο Βαγγέλης.

 5. Μάνος avatar
  Μάνος12/01/2016 19:03:26

  Νομίζω ότι από όλα αυτά που γράφεις πιο σοβαρό είναι ότι από τον Μειμαράκη δεν ακούστηκε ούτε μια πολιτική πρόταση, ούτε μια ελάχιστη ιδέα, ούτε μια θέση, ούτε ένα επιχείρημα. Κενά συνθήματα και αερολογίες. Ο Μητσοτάκης κάτι πρότεινε.

 6. δεν είμαι ΝΔ avatar
  δεν είμαι ΝΔ12/01/2016 19:44:35

  σωστά τα λες αλλά τι περιμένεις από ένα κόμμα που αναγάγει σε στέλεχος πρώτης γραμμής τον Γεωργιάδη της Κέρκυρας;
  θα ξενερώσεις κύριε Κρανιδιώτη.. δεν είμαι θαυμαστής σου αλλά είχες γράψει κάτι σωστό, αν η δεξιά πάψει να είναι λαϊκή τότε θα πάψει να υπάρχει. και έλεος ορισμένες φάτσες που παρέστησαν στα πανηγύρια του Κυριάκου, δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στα νεόπτωχα στρώματα.

 7. Άρης Κατσαρής avatar
  Άρης Κατσαρής12/01/2016 20:20:40

  " η προστασία της Ορθόδοξης ταυτότητάς μας"

  Αλήθεια Gizzer? Και εγώ σαν άθεος δηλαδή, δεν έχω λόγο ύπαρξης όχι μόνο στο κόμμα αλλά ούτε σε ολόκληρη την Ελλάδα σύμφωνα με εσένα? Μπορείς να μου εξηγήσεις πως θα προστατεύσεις την ορθόδοξη ταυτότητα από άθεους σαν εμένα?

  Αυτό δηλαδή λείπει απ'την Ελλάδα, η ορθόδοξη ταυτότητα? Θα μειωθούν τα χρέη, θα μειωθεί η ανεργία αν έχουμε περισσότερο ορθόδοξη ταυτότητα, αν δηλαδή χτίσουμε περισσότερες εκκλησίες, αν πληρώνουμε περισσότερους παπάδες, αν πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές στα σχολεία? Έτσι θα φτιάξουμε επιστημονική και αναπτυγμένη δυτική κοινωνία?

 8. MCA avatar
  MCA12/01/2016 20:25:25

  Κύριε Κρανιδιώτη.Δεν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ από τον Κυριάκο,αλλά το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ θα έχει διαρροές προς τα δεξιά, διότι ΑΝΕΛ=ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ έχει ξεχωριστό ακροατήριο. Προσοχή στα ΣΑ και τις ΕΔ, ε.ε. και ε.α. όπου η ΝΔ έχει μεγάλο ακροατήριο. Εκεί είναι δικιά σας δουλειά και του Άδωνη.

 9. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ12/01/2016 20:51:24

  Αγαπητέ Φαήλο,ο Βαγγέλης έτσι κι αλλιώς,δεν θα τράβαγε σαν ηγέτης. Έχασε δύο φορές από τον ψευταράκο,γιατί να μη χάσει και τρίτη και τέταρτη;
  Ο Κυριάκος από ΠΑΣΟΚ ,Ποτάμι, Χ.Α.,θα πάρει λίγους.Αυτοί που πιστεύω θα επανέλθουν μαζικά,είναι αυτοί που έφυγαν σούμπιτοι από τη Ν.Δ. για ΣΥΡΙΖΑ.
  Επιπλέον,όπως επισημαίνεις,πρέπει να πάρει ξεκάθαρη πατριωτική στάση,όπως και κάθετη θέση για δραστική αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού. Επίσης να υπάρξει αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία.Οι θέσεις του για το θέμα είναι γνωστές,τις είχε διατυπώσει το 2012 εδώ :http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/5810-k-mitsotakis-sti-romfeagr-irthe-i-ora-to-kratos-na-empisteutei-perissotero-tin-ekklisia, αλλά μένει να τις κάνει και πράξη. Όμως με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης,μπορεί να πήρε ξεκάθαρη στάση,σε σχέση με κάποιους άλλους που προτίμησαν να απέχουν από το να ψηφίσουν ναί ή όχι,αλλά αυτή η θέση του δεν μετρά στα υπέρ του.

 10. Διογένης avatar
  Διογένης12/01/2016 21:28:34

  @Άρη Κατσαρή: Οι κοινωνίες δεν επιβιώνουν χωρίς συνολική μεταφυσική. Δεν είναι τυχαίο ότι το πλέον ανεπτυγμένο κράτος του πλανήτη, οι ΗΠΑ, έχει την πιο θρησκειοποιημένη κοινωνία στον Δυτικό κόσμο. Κανένας δεν λέει να πληγούν τα ατομικά δικαιώματα στην ανεξιθρησκεία κλπ, αλλά η συλλογική ταυτότητα έχει πάντοτε και τη μεταφυσική μέσα. Σε εμάς είναι η Ορθοδοξία, στην ΕΣΣΔ ήταν ο μαρξισμός κλπ. Κοινωνίες που απέβαλαν τη μεταφυσική τους διάσταση, παρήκμασαν.

 11. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ.12/01/2016 21:28:53

  @Άρης Κατσαρής: Ωραίοι οι εξυπνακισμοί σου αλλά οι ουσία είναι ότι αν δεν είχαμε γίνει οι Έλληνες ανήθικοι και αντ' αυτού εφαρμόζαμε το Ευαγγέλιο, η Ελλάς θα ήταν παράδεισος και όχι κόλαση στην οποία μας οδήγησε ο μηδενισμός στις αξίες και τα ήθη μας που έχουν αντέξει 2 χιλιετίες τώρα και τόσους αιώνες σκλαβιάς. Αν δε θες υπάρχουν χώρες πιο άθεες. Αν θες να μείνεις δε σε ενοχλεί κανείς αλλά είσαι σε χώρα που η Ελληνορθοδοξία είναι ΕΝΑ!

 12. δεν είμαι ΝΔ avatar
  δεν είμαι ΝΔ12/01/2016 21:29:39

  Ας έχουν υπόψη κάποιοι ότι η πίστη έκανε τα λαϊκά στρώματα πιο θρήσκα από ότι ήταν το 2009.
  έχει αυξηθεί το θρησκευτικό συναίσθημα. τα λαικά στρώματα δεν δίνουν δεκάρα για σύμφωνα συμβίωσης και διαχωρισμό εκκλησίας κράτους. Τα λεφτά, η εθνική ταυτότητα και το μεταναστευτικό τους ενδιαφέρουν.
  το ότι δεν χωνεύω το Τσίπρα δεν πάω να πει ότι θα ψηφίσω τη ΝΔ όσο έχει τοξικές φάτσες,
  με Μίλτους, Μαντούβαλους και το Γεωργιάδη της Κέρκυρας με πιάνει αηδία.
  αν ο κόσμος γούσταρε τους ούλτρα νεοφιλελεύθερες ιδέες τότε δεν θα πάτωναν η ΔΡΑΣΗ και ο Τζήμερος
  άλλα θα χτύπαγαν 40%. Ίσως κάποιοι να θέλουν ένα νεοφιλ κόμμα μεγαλοαστών που θα εκφράζει την Έκαλη και τη Κηφισιά. θα πρέπει να απευθυνθούν και στον απλό λαό.

 13. ΤΤ avatar
  ΤΤ12/01/2016 21:32:36

  Θα το πώ σε γλώσσα κατανοητή από τον Κυριάκο :

  Αν η Γερμανία δεν είχε αρκετούς αστούς για να κρατηθεί το FDP στη Βουλή, δεν χρειάζεται να πούμε τι θα συμβεί σε μια ΝΔ που θα είναι απλώς φιλελεύθερη στην Ελλάδα...

  Απλά πράγματα θέλουμε:

  -Εθνοκράτος, όπως ορίζουν όλα τα συντάγματα, και πρώτα τα Συντάγματα του Αγώνα, πρό Όθωνα.
  Τα Ελληνικά ε; Όχι τα Αμερικάνικα.

  -ΣΥΝΟΡΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

  -Ελεύθερη οικονομία: Κρατος κάτω του 50% του ΑΕΠ, Φορολογία κάτω του 50% του εισοδήματος για όλους, ΠΩΛΗΣΗ κρατικής ζάχαρης και οτιδήποτε δεν είναι απολύτως απαραίτητο να είναι κρατικό

  -ΣΥΝΟΡΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

 14. μαν avatar
  μαν12/01/2016 22:08:56

  πολυ πολυ σωστο αρθρο
  αλλα ο Κυριακος εναγκαλιστηκε Νικο γεωργιαδη και δεν βλεπω τα πραγματα να πηγαινουν εκει που ελπιζεις
  οι ενδειξεις δεν ειναι καλες.

 15. ΤΤ avatar
  ΤΤ12/01/2016 22:09:34

  Προς αγαπητούς φίλους που δεν γουστάρουν Έλληνες κι Ελλάδα: Πρέπει να υπάρχουν γύρω στα 5 κόμματα στη βουλή που σας εκφράζουν. Δεν αντέχω άλλους σημιτικούς πασοκατζήδες που μας λένε πως θα ήθελαν την δεξιά.

  Όχι ότι θα ψηφίσουν ποτέ δεξιά βέβαια, γιατί ''δεν ξεχνούν'' κλπ πασοκικά, αλλά, να, έτσι.  Το ξαναλέω, η επανάστασή μας έγινε για εθνοκράτος των Ελλήνων, όχι για τον ΦΠΑ στο τσάι.

  Από τον Νικηταρά, όχι τον Ουάσιγκτον, ούτε τους Γιακωβίνους και την Τρομοκρατία τους.

  Όταν θα πιάσετε εσείς τα όπλα να μας ελευθερώσετε (μπορεί να χρειαστεί σύντομα), γράψτε άλλο σύνταγμα.

  Μέχρι να το κάνετε όμως, τα παράπονά σας στον Κολοκοτρώνη και την Μπουμπουλίνα.

 16. roadrunner avatar
  roadrunner12/01/2016 22:49:56

  Στο δρόμο για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν παγίδες , που πρέπει να διακρίνει και να παρακάμψει ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ.
  Να είναι για παράδειγμα ξεκάθαρο ότι όταν λέμε ενότητα, την εννοούμε ενότητα, στη βάση του καλύτερου δυνατού συγκερασμού των δυο διαφορετικών ιδεολογιών που πρεσβεύουν οι δυο υποψήφιοι του τελικού γύρου.
  Το εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών δεν αριθμεί ούτε 400.000, ούτε 350.000 ψηφοφόρους, που είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σήμερα στην ΝΔ.

  Η εστίαση πρέπει να είναι στην διατύπωση καθαρών θέσεων που θα ενώνουν τους Νεοδημοκράτες, με τους Νεοδημοκράτες.
  Όχι τους Νεοδημοκράτες, με τα υπόλοιπα κομμάτων υπό εξαφάνιση, που ψάχνουν "σωσίβιο" (την ΝΔ) για να μην βυθιστούν οριστικά ...

 17. roadrunner avatar
  roadrunner12/01/2016 22:50:17

  Στο δρόμο για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν παγίδες , που πρέπει να διακρίνει και να παρακάμψει ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ.
  Να είναι για παράδειγμα ξεκάθαρο ότι όταν λέμε ενότητα, την εννοούμε ενότητα, στη βάση του καλύτερου δυνατού συγκερασμού των δυο διαφορετικών ιδεολογιών που πρεσβεύουν οι δυο υποψήφιοι του τελικού γύρου.
  Το εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών δεν αριθμεί ούτε 400.000, ούτε 350.000 ψηφοφόρους, που είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σήμερα στην ΝΔ.

  Η εστίαση πρέπει να είναι στην διατύπωση καθαρών θέσεων που θα ενώνουν τους Νεοδημοκράτες, με τους Νεοδημοκράτες.
  Όχι τους Νεοδημοκράτες, με τα υπόλοιπα κομμάτων υπό εξαφάνιση, που ψάχνουν "σωσίβιο" (την ΝΔ) για να μην βυθιστούν οριστικά ...

 18. Α.Π. avatar
  Α.Π.12/01/2016 23:26:19

  Μόλις εξελέγη ο Κυρ. Μητσοτάκης με ανησύχησε ακριβώς ότι όλοι οι εθνομηδενιστές-"εκσυγχρονιστές"-σφογγοκωλάριοι του αμερικανισμού πανηγύρησαν. Ας ελπίσουμε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα αποδειχτεί εις εξ αυτών...

 19. george avatar
  george12/01/2016 23:50:48

  Αμα κρινω απο τα ατομα που περιστοιχιζαν τον Κυριακο το βραδυ των εκλογων (Βαρβιτσιωτης-Μπεκιρης κλπ) αρχιζω να αναρωτιεμαι οτι παλι τα τζακια θα μας κυβερνανε. Τελικα ο Ελληνας ειναι μαζοχας γιατι αλλη εξηγηση δεν δινεται αφου ολοι βριζουν την οικογενειοκρατια & τα τζακια & τελικα παλι επιλεγουν αυτους. Βλεπω να ερχονται πιο δυσκολες μερες Για τον τοπο & την ΝΔ αφου ο Κυριακος ειναι σκληρος νεοφιλελευθερος & χωρις εκπροσωπιση απο την Λαικη Δεξια θα κλαψουν μανουλες.

 20. λαέρτης avatar
  λαέρτης13/01/2016 00:34:26

  Ακριβώς Φαήλε . Φιλελεύθερος δεξιός. Ότι πιο φυσιολογικό σε μια σουρεαλιστική χώρα που αμφισβητεί τα αυταπόδεικτα. Αν εσύ στηρίξεις τον πυλώνα ΔΕΞΙΑ με τον Άδωνι κι ο Κυριάκος πάρει αμπάριζα το κέντρο ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΣΩΣ 1-2 ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΝΔ (όχι τίποτα χιλιαστές ή παςοκοβρώμικους με παρελθόν).
  Από εσάς εξαρτάται.
  Εμείς τη στάση μας την κρατήσαμε και έναντι της υπόνοιας συριζοποίησης και έναντι του τεράστιου ΑΣ

 21. ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ avatar
  ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ13/01/2016 01:31:27

  Φαήλο έχω την άποψη ότι έθεσες πολύ σωστά το ζήτημα

 22. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή13/01/2016 01:36:09

  "Για τον τοπο & την ΝΔ αφου ο Κυριακος ειναι σκληρος νεοφιλελευθερος & χωρις εκπροσωπιση απο την Λαικη Δεξια θα κλαψουν μανουλες."

  Τά μελοδραματικά τσιτάτα τῆς "καραμανλικῆς" πτέρυγας κομμένα.

  Πρέπει νά γίνωμε "All for one and one for all".

  ᾿Εχθρός τῆς Πατρῖδας εἶναι οἱ τσιπροκαμένοι καί πρέπει νά ξεκουμπισθοῦν πρίν πραγματικά κλάψει ἡ μανοῦλα σου!

  Καινούργιος στά λημέρια μας;; :)

 23. Λιψ avatar
  Λιψ13/01/2016 04:48:22

  Αγαπητέ Φαήλο, στις πρώτες εκλογές θα ψήφιζα Άδωνι, αν δεν απουσίαζα στο εξωτερικό. Δεν έχει νόημα να πούμε τι θα ψήφιζα στις δεύτερες. Οι προϋποθέσεις που θέτεις για συνεργασία με τον Σύριζα είναι τέτοιες που ισοδυναμούν με αυτοκτονία της Αριστεράς. Και η Αριστερά (που την θεωρώ διαλυτικό ιδεολογικό καρκίνωμα, πλέον, και δεν της βρίσκω καμία απολύτως χρησιμότητα) δεν αυτοκτονεί ποτέ της, ακριβώς λόγω ιδεοληψίας. Μπορείς να την σκοτώσεις ιδεολογικά όμως, αν δεν μπορείς να την αφήσεις να σαπίσει. Και ο Μεϊμαράκης δεν ήταν ικανός για κανένα από τα δύο.
  Η Ελλάδα χρειάζεται δύο κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ένα κόμμα συντηρητικό, της γκωλλικής παράδοσης (πατριωτικό, δημοκρατικό, φιλελεύθερο mais pas trop, κοινωνικά συντηρητικό). Και ένα κόμμα φιλελεύθερο, μάλλον μικρότερο σε εκλογική δύναμη από το πρώτο. Και ας συνεργάζονται βάσει προγράμματος.
  Δυστυχώς προς το παρόν, δεν το έχουμε αυτό. Και δυστυχώς αντί του Άδωνι εξελέγη ο Κυριάκος, αλλά πάλι ευτυχώς αντί του Μεϊμαράκη (θα σε δυσαρεστήσω εδώ) εξελέγη ο Κυριάκος...
  Γιατί το λέω αυτό;
  Θα σου εξηγήσω:
  Επειδή μεταξύ του δημοκρατικού συντηρητισμού και του φιλελευθερισμού, στην Ελλάδα (και εδώ είναι ελληνική ιδιοτυπία, άλλη μία) υπάρχει ένα μόρφωμα, μη ιδεολογικού χαρακτήρα. Αυτό το μόρφωμα ονομάζεται "καραμανλισμός". Ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν η βαλκανική εκδοχή του Ζισκάρ Ντ'Εστέν (μέτριου, υπερεκτιμημένου πολιτικού), σε σημείο που μέχρι μετέφρασε κατά λέξη το liberalisme avancé του Ντ'Εστέν, μία μπούρδα που στα γαλλικά δεν έχει νόημα, αποτελούσε εφεύρημα του Ντ'Εστέν. Και προέκυψε η άλλη μπούρδα, ο "ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός", που επίσης δεν έχει νόημα στην ελληνική. Είναι μία κατά λέξη μετάφραση ενός λανθασμένου ξένου όρου. Μόνο που στη θέση του "προωθημένου" (avancé) έβαλε το "ριζοσπαστικός", επειδή πουλούσε πολύ στην μεταχουντική Ελλάδα...Αυτά από έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή που αμφιβάλλω αν μπορούσε να διαβάσει τον Φλωμπέρ στο πρωτότυπο....
  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απο-ιδεολογικοποίησε τη δεξιά παράταξη, έκανε δηλαδή ό,τι έκανε ο Ντ'Εστέν με τον γκωλλισμό. Ο ανηψιός του διέλυσε τα πάντα, έβαλε τον Σουφλιά να αυτοσχεδιάζει στην οικονομία, παράτησε τα ολυμπιακά ακίνητα, παραλίγο να απορρίψει την προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για την Όπερα και τη Βιβλιοθήκη, γέμισε την Αθήνα λαθρομετανάστες, στο τέλος την άφησε να καεί. Κατέθεσε όμως στεφάνι στον Άη Στράτη....Ο Μεϊμαράκης υποψιάζομαι ότι ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός, μέχρι να έρθει στα πράγματα ο γιος του Αχιλλέα. Και τι εκπροσωπεί ο καραμανλισμός; Την Δεξιά; Δεν νομίζω; Το Κέντρο; Ούτε. Ο Άδωνις εκπροσωπεί το πρώτο, ο Κυριάκος το δεύτερο. Δεν κρύβονται. Ο Μεϊμαράκης τι; Δεν έχω καταλάβει ακόμα...
  Οπότε, συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να παραθεωρηθεί η Δεξιά στο όνομα ενός αφ' υψηλού κοσμοπολίτικου φιλελευθερισμού, αλλά αν είναι ο Κυριάκος να βάλει μία τάξη στα ΑΕΙ, στα οικονομικά, στο μείζον θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων και στην ασφάλεια των πολιτών, είναι καλοδεχούμενος. Ο Μεϊμαράκης υποψιάζομαι δεν θα έκανε τίποτα στα πιο πάνω. Οπως δεν έκανε και ο Κωστάκης Καραμανλής...
  Κα αυτά τα γράφω αυτοπροσδιοριζόμενος ως συντηρητικός και δεξιός, όχι φιλελεύθερος, όχι κεντρώος.

 24. George N avatar
  George N13/01/2016 08:13:31

  Είναι λάθος να βλέπουμε ως δεξιά την άρνηση των δικαιωμάτων μειοψηφιών ή την ταύτιση θρησκείας κράτους. Τουλάχιστον αν μιλάμε για ευρωπαϊκό δεξιό κόμμα. Ακόμα χειρότερα ο εγκλωβισμός σε αυτή την λογική αποπροσανατολίζει από την πραγματική δεξιά ατζέντα που είναι το τρίπτυχο άμυνα-ασφάλεια-μεταναστευτικό. Τι νόημα έχει να μιλάς για το εφάπαξ του στρατιωτικού και όχι για το με τι όπλα θα πολεμήσει αν χρειαστεί? Χωρίς αυτά μαθηματικά θα προκαλέσεις κρίση και θα τον στείλεις στον άλλο κόσμο, υπέρ πατρίδας μεν αλλά χωρίς καθόλου εφάπαξ. Και αν δεν στείλεις αυτόν ακόμα χειρότερα θα στείλεις το παιδί του. Τι νόημα έχεις να εξανίστασαι για το σύμφωνο συμβίωσης στους ομοφυλόφιλους? Αφορά ή επηρεάζει εσένα ή μια μικρή μειοψηφία? Και αν αυτή η μειοψηφία δεν έγιναν αλλά γεννήθηκαν έτσι, τι πρέπει να κάνουμε? Να υποκριθούμε ότι δεν υπάρχουν? Και ενώ ασχολείσαι με την απόληξη του πεπτικού σωλήνα μιας μειοψηφίας μήπως η πλειοψηφία αμπαρώνεται για να μπορέσει να κοιμηθεί? Μήπως δεν έχεις ιδέα για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό? Μήπως ακόμα και ένα copy/paste για το κάνει στο θέμα πχ η Αυστραλία είσαι ανίκανος να κάνεις? Τέλος μια ένσταση στον Φαήλο (μία μια και συμφωνώ σε όλα τα άλλα). Δεν υπάρχει επωφελής ιδιωτικοποίηση. Εξ ορισμού είναι αν γίνει με διαφάνεια. Υπάρχει ανωφελής κρατικοποίηση, πάλι εξ ορισμού. Τουλάχιστον στους ορισμούς που οφείλει να χρησιμοποιεί ένα φιλελεύθερο κόμμα και όχι αριστερό από το παράθυρο.

 25. ΙΟΥΛΙΑ Κ avatar
  ΙΟΥΛΙΑ Κ13/01/2016 09:45:04

  Για να μπορεσουμε να ορθοποδησουμε σαν ανθρωποι και σαν λαος θα πρεπει να καταλαβουμε και να εφαρμοσουμε το "ολοι για εναν και ενας για ολους" και οχι αφου εγω δεν εχω κατσικα να ψωφισει του γειτονα!

 26. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ13/01/2016 10:11:40

  Αρίστη ανάλυση. Πάντως θεωρώ ότι έτσι σκέπτεται και ο Κ.Μητσοτάκης, δεδομένου ότι στη συνάντηση με Καραμανλή συνοδεύτηκε από Βορίδη και Άδωνη. Τυχαίο? Δε νομίζω.

 27. Gizzer avatar
  Gizzer13/01/2016 10:51:32

  @ Άρης Κατσαρής

  Νομίζω ότι η ΝΔ σαν γνήσιος εκφραστής της εθνικής δεξιάς παράταξης είναι εκ των πραγμάτων ο θεματοφύλακας του ιερού τρίπτυχου Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια. Δεν αντιλαμβάνομαι την όποια έκπληξή σας λοιπόν. Εσείς ως άθεος, θαυμαστής της δ.ευρώπης και της "προόδου" - σε αντιδιαστολή με Ελλάδα, παραδόσεις, Ορθοδοξία - έχετε μια πλειάδα από κόμματα να σας εκπροσωπήσουν. Ενδεικτικά αναφέρω την ΔΡΑΣΗ, τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ, την ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, και φυσικά το ΠΟΤΑΜΙ.

 28. chp avatar
  chp13/01/2016 15:31:50

  Ειναι λογικό η ΝΔ ,ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου να εφαρμόζουν περίπου την ίδια πολιτική εφ'όσον είναι φιλοευρωπαικά .
  Οι Πρωθυπουργοί στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες :
  ΠΜ (Προ μνημονίων) όπου σε μια Νομισματική Ενωση ,η ασθενής οικονομικά χώρα λαμβάνει εύκολα δάνεια .
  ΜΜ(Μετά Μνημονίων) οπου παραλαμβάνουν την χώρα μετά την βέβαιη χρεοκοπία .
  Ουσιαστικά ο λαός θα αναπολεί τους πρώτους και θα μισεί τους δεύτερους διότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης ενώ αναπολούμε από το παρελθόν κυρίως τις ευχάριστες αναμνήσεις .
  Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω οποιοσδήποτε και εάν είναι Πρωθυπουργός θα λάβει αντιλαικές αποφάσεις και θα στηρίζεται σε μια μικρή μειοψηφία "εκλεκτών" του συστήματος .
  Αρα είτε κάποιος είναι "νεοφιλελευθερος" είτε "αριστερός" , θα εφαρμόσει πάνω κάτω την ίδια πολιτική .
  Η διαφορά θα είναι σε όρους πολιτικού marketing.
  Ακόμη και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ή νομοθεσίας (σύμφωνο συμβίωσης) η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες συνθήκες και δεσμεύσεις .
  Το είδαμε στην μεταναστευτική πολιτική με τις δεσμεύσεις σέγκεν και δουβλίνου
  Το έιδαμε με το σύμφωνο συμβίωσης:Oταν η Εκκλησια άμεσα (πχ ΕΣΠΑ στο Αγ.Ορος ) ή έμμεσα (ΜΚΟ) έχει αντλήσει χρήματα από την ΕΕ θα έχει και τις ανάλογες (υποτονικές) αντιδράσεις.
  Αν πληρώνεις την ορχήστρα πρέπει να παίζει τα τραγούδια που θές εσύ λέει μια παλιά παροιμία!
  Αν θέλετε να μάθετε την τρέχουσα πολιτική πινελιά (οχι διαφορά) γιατί δεν ρωτάτε την Κομισιόν ?
  Αυτοί ξέρουν !

 29. Παράξενος avatar
  Παράξενος13/01/2016 16:08:20

  @Αρης

  Συγχέεις δύο διαφορετικά ερωτήματα. Το αν έχεις θέση σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια σωτηρίας της Ελλάδας εμπνεόμενης από χριστιανικά ιδανικά ενώ είσαι άθεος, δηλ αντίθετος σε αυτά τα ιδανικά, άρα και την προσπάθεια, είναι προφανές.
  Το αν έχεις θέση στη ΝΔ ή την Ελλάδα είναι νομικό θέμα άρα πάλι προφανές.
  Όσο για τη σωτηρία της Ελλάδας με το να γίνει σύγχρονη δυτική κοινωνία τη στιγμή που οι ίδιοι οι δυτικοί κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι και άλλοι διανοούμενοι έχουν επισημάνει και αναλύσει το αδιέξοδο των κοινωνιών τους από τον 20ό αιώνα και οι δυτικές κοινωνίες είναι σε βαθύτατη κρίση είναι τουλάχιστον αφελές.
  Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει "σύγχρονη δυτική κοινωνία" από το 19ο αιώνα. Η προσπάθεια απότυχε παταγωδώς γιατί υπάρχει άγνοια του τι είναι ο ελληνισμός και του τι είναι η Δύση.
  Το να συνεχίζεται η ίδια άγονη προσπάθεια περιμένοντας άλλο αποτέλεσμα συνιστά παράνοια κι όχι ορθολογισμό.

 30. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης13/01/2016 17:32:47

  Ακομη κι αν υπάρχουν διαφορές, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την υπεροχή του Antinews, βλέποντας την ποιότητα των σχολίων.
  Η απλή σύγκριση με το απολιτικο κι οπαδικο ξεκατινιασμα σε αλλα ιστολογια τα λεει όλα.

 31. deltaplus avatar
  deltaplus14/01/2016 16:44:31

  Παντα σωστος και εμπεριστατομενος φαηλο.συγχαρητηρια για το αρθρο σου.

 32. οδυσσέας avatar
  οδυσσέας15/01/2016 10:11:34

  Αγαπητέ Φαήλο η ανάλυσή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Θα αντιλαμβάνεσαι βέβαια οτι η πρότασή σου στον Κυριάκο που είναι και η μόνη για να έχει ελπίδα να πάρει την εξουσία, είναι ουσιαστικά να υιοθετήσει αυτός τον Καραμανλισμό, ήτοι τη Λαική Δεξιά. Και σ΄αυτό έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο. Οι αστοί και τα υπόλοιπα του Πασοκ τύπου Γρηγοράκου δεν του φτάνουν ούτε για δείγμα...

 33. Parmen avatar
  Parmen15/01/2016 12:29:18

  Αγαπητε Φαηλο.
  Με βρισκει απολυτα συνφωνο του αρθρο σου.
  Υπηρετησα το ΠΑΣΟΚ απο το 1977 ως ψηφοφορος, καθως και κομματικο στελεχος.
  Θεωρω μεγιστη τη συμβολη του Α.Σαμαρα κα Β.Βενιζελου στην ελαχιστοποιηση,συμφιλιωση των δυο πολιτικων φορεων που για 30 ετη δημιουργησαν οι προγενεστεροι πολιτικοι παραγοντες τεχνικα χασματα μεταξυ των δυο πολιτικων φορεων.Γι αυτο και η δηλωση της φ.Γεννηματα θεωρηθηκε αστεια και προκαλει θημηδεια.Θα υπηρετησω τον φιλελευθερο κεντρωο χωρο αφου δω να υλοποιηται η πολιτικη που διατυπωσε προεκλογικα ο κ.Μητσοτακης,χωρις ακροτητες,χωρις ελιτιστικες πολιτικες
  διοτι ο καραμανλισμος του κωστα αφησε βαριες πληγες διασπαθησης καθε ηθικης, και πολιτικης αξιοπρεπειας.
  Με εκτιμηση
  P mitta

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.