Κυριάκο, άσ’ τους να βράσουν στο ζουμί τους
21/06/2017 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυριάκο, άσ’ τους να βράσουν στο ζουμί τους

Εντόνως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες ότι στο Μαξίμου είναι ενοχλημένοι με τον Πάνο Καμμένο. Ότι υπάρχουν γκρίνιες από υπουργούς που λένε «δεν μπορεί εμείς να ψηφίζουμε μνημόνια και να τρώμε ξύλο και να έρχεται ο Καμμένος να τα κάνει όλα σμπαράλια με τις κινήσεις του».

Δεν είναι μόνον η σοβαρή υπόθεση με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και τις εξωθεσμικές συνομιλίες που φέρεται να είχε μαζί του ο Καμμένος. Είναι και μια σειρά γεγονότων που προκαλούν εκνευρισμό στην… ηθική αριστερά. Ο υπουργός Άμυνας προκάλεσε πρόσφατα με την ανάρτηση της γραβάτας με τα πέη και ακόμη χειρότερο που χρέωσε στο γιο του το… λάθος.

Ο Καμμένος ήταν αυτός που, μαζί με τον άλλο λεβέντη της κυβέρνησης, τον Πολάκη, είχαν κάνει γλέντι για τα γενέθλιά τους καλώντας την μπάντα του στρατού να παίζει. Προφανώς γιατί οι δύσμοιροι δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν μια κιθάρα κι έναν τραγουδιστή να τους παίζει «βρέχει στη φτωχογειτονιά μου».

Και βεβαίως πώς να χαρακτηρίσει κάποιος τη συνήθειά του να παίρνει στρατιωτικό ελικόπτερο και να το πιλοτάρει ο ίδιος ή να χρεώνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για ταξίδια με την πρώτη ευκαιρία;

Γενικότερα η συμπεριφορά του δεν συνάδει με την «ηθική αριστερά», όμως, τι να κάνουν στο Μαξίμου; Είναι όμηροι του Καμμένου και των ΑΝΕΛ, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι «σιγά μην φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση. Σιγά μην χάσει την εξουσία, τα κόκκινα χαλιά, τη δημοσιότητα για να επιστρέψει στις θεωρίες περί ψεκασμών. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν για να βγαίνουν στα κανάλια».

Όχι, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν μην φύγει ο ακροδεξιός σύμμαχος, ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει. Αλλά κατ’ αρχάς είναι συνηθισμένοι στο να βρίσκονται μαζί στα τέσσερα και να υπογράφουν μνημόνια. Έχουν ταυτιστεί με τους ψεκασμένους και οι αριστεροί και μαζί θα πορευτούν μέχρι το τέλος. Και το γράφουμε αυτό γιατί ακούγεται ότι υπάρχει στις σκέψεις της ΝΔ να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας μετά από τις αποκαλύψεις για τον ισοβίτη. Θα είναι μια κίνηση που δεν θα αποφέρει απολύτως τίποτε, αντιθέτως θα συσπειρώσει τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Καμμένο. Ο οποίος θα βγει να πει ξανά τα δικά του σε πανελλήνια μετάδοση και θα εμφανιστεί στο τέλος και θύμα συμφερόντων.

Καταπίνουν την πίκρα τους, λοιπόν, στο Μαξίμου και συνεχίζουν. Το πολύ – πολύ σε κανένα ανασχηματισμό να τον βγάλουν από υπουργό Άμυνας αναβαθμίζοντάς τον σε αντιπρόεδρο. Αλλά να σπάσει η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου είναι πολύ δύσκολο. Εκτός κι αν ο μόνιμος, βολικός μπάρμπα Βασίλης Λεβέντης κάνει μια ακόμη στροφή και στηρίξει την κυβέρνηση μπας και πάρει κανένα υπουργείο και προκειμένου να γλιτώσει τις εκλογές που θα τον εξαφανίσουν από τον χάρτη.

Αλλά υπάρχει και κάτι τελευταίο, ίσως το σημαντικότερο, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Αλέξης και Πάνος θα χορέψουν μετά από καιρό το τελευταίο ταγκό, κι όχι σύντομα. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την «εντολή» Καραμανλή να παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό οι ΑΝΕΛ. Το καραμανλικό στρατόπεδο δεν θέλει εκλογές γιατί φοβάται ότι το ρεύμα που έχει ο Κυριάκος θα παρασύρει πολλούς «ελεγχόμενους» από τη Ραφήνα βουλευτές. Κι αυτό δεν το επιθυμεί με τίποτε ο… Μεγάλος. Θέλει να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα και ει δυνατόν να βολευτεί ο Πάνος Καμμένος με κάποιο τρόπο και μετεκλογικά. Ήδη υπάρχουν κάποιοι στη ΝΔ, αφελείς κυρίως, που δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Γιατί δεν είναι δυνατόν να χάσει η Ελλάδα έναν τόσο μεγάλο πολιτικό, με τόσο σημαντική προσφορά. Να χάσει η Βενετιά βελόνι;

Θα μείνουν με τη χαρά όσοι περιμένουν ότι θα υπάρξει φιλότιμο για να διώξουν τον Καμμένο ή να φύγει μόνος του.