Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/11/2019 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση: Θα κάνουμε τα πάντα για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ

Ανοικτά δηλώνει πλέον η κυβέρνηση ότι θα κάνει τα πάντα για να μπουν τα Σκόπια και η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο, ενδεχομένως το Μάρτιο του 2020, θα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίας παρασκηνίου και προσκηνίου, προκειμένου να λάβουν οι δυο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το πολυπόθητο "εισιτήριο" - ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαδικασιών για την ΕΕ. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή, εάν αποφασιστεί, θα αρχίσει το 2025 ή το 2027. Ως γνωστόν, πρόσφατα η Γαλλία πρόβαλε βέτο για την απόδοση ημερομηνίας ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το βέτο της Γαλλίας. Τώρα, πάντως, οι αρμόδιοι υπουργοί της τάσσονται ευθαρσώς υπέρ της ένταξης, αν και πριν το γαλλικό βέτο δεν το έκαναν.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου αυτές οι χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να λάβουν ημερομηνία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάσιτς (Βελιγράδι, 14.11.2019). Ο ίδιος επίσης, αναφερόμενος στο πρόσφατο βέτο, είπε: "Είμαστε, δεν μπορώ να πω έκπληκτοι, γιατί είχαμε συζητήσεις εκ των προτέρων, αλλά θα έλεγα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, δεν δόθηκε ημερομηνία [έναρξης διαπραγματεύσεων] στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Και πρόσθεσε: "Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Και θα διευκολύνουμε την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων εκ μέρους των χωρών αυτών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν κάνουμε χάρες σε κανέναν. Προωθούμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, βασισμένο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό κάνουμε, γι’ αυτό είναι οι φίλοι, αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας".

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και χειρίζεται το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο «4ο Thessaloniki Summit» (14.11.2019):

-Επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς υπό το καθεστώς της αιρεσιμότητας, υπό την προϋπόθεση δηλαδή οι δύο χώρες να εκπληρώσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

-Χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών – ιδίως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εξαρχαϊσμού, τον αναθεωρητισμό των σχολικών εγχειριδίων και ορισμένα διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει από την πλευρά της γείτονος χώρας να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των περιουσιακών δικαιωμάτων της εκ μέρους της Αλβανίας.

Να σημειωθεί, πάντως, πως το θέμα της εξέτασης των βιβλίων είχε ουσιαστικά παγώσει, αφού κύκλοι εντός της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ, έχουν αντιδράσει στην εξέταση και των ελληνικών βιβλίων, γεγονός που έχει οδηγήσει την ελληνοσκοπιανή επιτροπή σε κατάσταση σχεδόν ανυπαρξίας.

Τέλος ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά την κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, τόνισε πως από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Στο μεταξύ παρουσιάστηκε και το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα. Macedonia the Great ο τίτλος του. Προφανώς το διαδικτυακό γιουχάισμα έπαιξε το ρόλο του και εγκαταλείφθηκε το περίφημο Makedonia.

Ωστόσο και αυτή τη φορά η κυβέρνηση με τεχνάσματα προσπαθεί να επισκιάσει την… κωλοτούμπα των Πρεσπών.

Αντί να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρχει σκέτο το Macedonia, προσθέτει τον προσδιορισμό Great, αφενός για να μην δυσαρεστηθούν οι γείτονες, κι αφετέρου για να ξεγελάσει τους Έλληνες θυμίζοντάς τους τον Μέγα Αλέξανδρο.

Δυστυχώς κύριοι του Μαξίμου μόνο τους εαυτούς σας ξεγελάτε, καθώς η Μακεδονία είναι μία όπως κι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας.

Και κάτι ακόμη. O γραφίστας ήταν ο ίδιος που σχεδίασε το σήμα της ΝΔ; Έλεος!!!